Hlavní obsah

Pražští neplatiči dostali výpověď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Neplatiči nájemného v Praze 10 dostali výpověď z obecních bytů. Vystěhovat se musí celkem 57 dlužníků. Výpovědní lhůta je tři měsíce.

Článek

"Pokud do té doby nájemník dluh zaplatí, rada svoji výpověď ještě zváží," řekl ve středu místostarosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík. "Jde o to vypořádat se s chronickými neplatiči," tvrdí Zoufalík.

Dlužníci často neplatí nájemné roky a s radnicí nespolupracují. Jejich dluhy jsou desítky až stovky tisíc korun. "Využíváme od loňského dubna platné legislativy, která nám umožňuje podání výpovědi bez takzvaného přivolení soudu," uvedl Zoufalík.

Radnice slibuje pomoc

Radnice zároveň nabízí pomoc občanům, kteří se ocitli v těžké životní situaci - stěhování do menšího bytu nebo splátkové kalendáře. Podstatnou část z dluhu často tvoří úroky z prodlení.

Zoufalík ovšem upozornil, že pokud nájemník s radnicí sestaví splátkový kalendář, tyto úroky se přestávají načítat a je ochotná je i odpustit. Zoufalík ale říká, že se dlužník musí sám ozvat.

Radnice Prahy 10 bojuje proti neplatičům také exekucemi. Letos vyklidila městská část 33 bytů a dva nebytové prostory, loni 31 bytů a šest nebytových prostorů a předloni 38 bytů. "Tyto uvolněné byty a nebytové prostory jsou zařazovány odborem obecního majetku zpět do bytového fondu," řekl Zoufalík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám