Hlavní obsah

Zájem o chaty a chalupy trvá

PRAHA

Cena chat a chalup vzrostla meziročně o deset procent. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku se počet zájemců o nákup chaty, chalupy či apartmánu zvýšil o 15 procent.

Článek

Nárůst cen rekreačních nemovitostí zaznamenala realitní společnost AAABYTY.CZ. Ceny chat a chalup podle odhadů společnosti dále porostou hlavně v Praze a okolí, v Krkonoších, na Šumavě, v Jizerských horách a v okolí přehrad Orlík či Lipno. Ceny budou podle odhadů společnosti naopak stagnovat na Ostravsku, Ústecku a Královéhradecku. Největší poptávka je po levných rekreačních nemovitostech. 

Lidé si vybírají

Naopak poptávka je podle něj minimální po chatách a chalupách na okraji města. Dále se obtížně prodávají velké usedlosti s velkými nároky na údržbu. Češi mají zájem nejen o chalupy, ale i o horské apartmány. 

Mezi nejatraktivnější lokality patří tradičně Krkonoše, Jizerské hory, České Švýcarsko, rakousko-české a německo-české pohraničí. Zájem je podle společnosti i ze strany cizinců. Sever země láká především Nizozemce, na jihu jsou lokality atraktivní pro Němce a Rakušany.

Zájem ale není všude

Naopak proti trendu návratu k chalupaření jdou Královéhradecko a Pardubicko Ceny chat, například 3 + 1 s pozemkem kolem 400 metrů čtverečních, se zde pohybují mezi 700 tisíci a miliónem korun. Dalším výjimečným regionem s minimem zájmu o rekreační nemovitosti je Moravskoslezský kraj.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám