Hlavní obsah

Pardubický magistrát zřejmě našel cestu z finanční nouze

– PARDUBICE
Právo, Zdeněk Seiner

Druhým rokem čeká developerská společnost EUBE na to, až jí město Pardubice prodá pozemky v bývalých kasárnách Hůrka. EUBE vyhrála výběrové řízení, chce tu stavět satelitní městečko. Nabízí peníze, které by Pardubicím pomohly vyřešit mnohé finanční problémy.

Článek

"Původně jsme hovořili o ceně 80 miliónů korun za všechny pozemky, v současnosti je EUBE ochotna přistoupit na vyšší cenu. Za 1115 korun za metr čtvereční, tedy za celý pozemek, by to bylo přibližně 115 miliónů korun," potvrdil Právu Jaroslav Deml (ODS), primátor Pardubic.

Bytový komplex i sportovní areál

Na Hůrkách by pak mohl vyrůst satelitní obytný komplex s přibližně 800 byty v malých bytových domech a rodinných domcích, součástí by byla i školka, obchodní síť a sportovní areál. Prostor je zasazený do lesů, daleko od tranzitní dopravy, letiště, železnice, průmyslu a dalších negativních vlivů bydlení.

Podle mínění odborníků je objektivně nejzajímavější lokalitou pro bydlení v Pardubicích. "Chtěli bychom EUBE pozemky prodat už vyčištěné, po demolicích a odstranění případných starých ekologických zátěží. Bylo by to výhodné pro obě strany, navíc město by mohlo dosáhnout na určité dotace," řekl před dvěma měsíci Michal Koláček (nezávislý), náměstek pardubického primátora odpovědný za investiční politiku.

Omezená nabídka

"Rozsah těchto prací a náklady s nimi spojené lze poměrně dobře spočítat. U demolic můžeme hovořit přibližně o 20 miliónech korun, u sanace starých zátěží je rozptyl podstatně větší, v bývalých vojenských objektech nikdy nevíte. Ale dovolím si tvrdit, že minimálně to budou dva milióny korun, maximálně 15 miliónů," odhadl částky, kterou je třeba odečíst od nabízených 115 miliónů korun primátor Deml.

Oficiálně se developerská společnost EUBE nevyjádřila, ale pracovník, který má blízko k jednání s městem Pardubice, naznačil, že navýšení ceny mělo přispět k urychlení kroků města. Nabídka na zvýšení ceny však může být časově omezená.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám