Hlavní obsah

ČR je v počtu stavebních spoření druhá na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Obyvatelé České republiky uzavřeli u stavebních spořitelen okolo 5,3 miliónu smluv. Díky tomuto číslu je ČR podle údajů Evropské asociace stavebních spořitelen v počtu uzavřených smluv druhou nejsilnější zemí na světě.

Článek

Stavební spoření mají stále v oblibě především obyvatelé evropských zemí. Prvenství si drží Němci s 32 milióny smluv; třetí jsou Rakušané s 5,2 milióny smluv. Podle Vojtěcha Lukáše z Asociace českých stavebních spořitelen se počet smluv k počtu obyvatel u všech tří zemí pohybuje kolem 60 procent, přičemž ČR má nejštědřejší státní podporu.

Počet klientů stavebních spořitelen ale v Česku v posledních letech klesá. Důvodem je novela zákona o stavebním spoření z ledna 2004, která snížila maximální státní podporu stavebního spoření na 3000 ze 4500 Kč. Podle Lukáše se trh ale už stabilizuje.

Peníze nejen na bydlení

"V současnosti je až 66 procent klientů stavebních spořitelen, kteří si nevezmou během spoření úvěr, ale prostředky následně v nějaké podobě využijí na bydlení," uvedl Lukáš. Takoví klienti jsou ale i tak pro stavební spořitelny přínosem. Svými úsporami pomáhají získat spořitelnám prostředky na úvěry jiných klientů.

Úvěry ze stavebního spoření lidé spíše využívají v kombinaci s hypotékou nebo na menší rekonstrukce. Česká republika patří vedle Německa i k zemím s největším počtem stavebních spořitelen na trhu.

Zájem o pořízení vlastního bydlení je v České republice stále velký, přispívá k němu příznivá situace na trhu hypoték, i to že tyto úvěry jsou pro většinu obyvatel dostupné. Vlastní bydlení si pořízují také silné ročníky ze sedmdesátých let. Stoupá také počet lidí, kterým přestal stačit malý  tzv. "startovací" byt a pořizují si větší obydlí. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám