Hlavní obsah

Češi stále více kupují domy a byty k rekreaci

– PRAHA
Právo, Novinky, Martin Procházka

Stále více Čechů si pořizuje druhý byt či dům jen k rekreaci. Při výběru tohoto takzvaného sekundárního bydlení dává většina lidí přednost atraktivním lokalitám. Největší zájem je o horské oblasti, převážně Krkonoše, Krušné hory či Šumavu. Atraktivním místem je také Lipno.

Článek

Cena u nově postavených bytů přitom podle realitních makléřů často převyšuje i sto tisíc korun za metr čtvereční. "Zájem o bydlení určené k rekreaci se výrazně zvýšil asi před dvěma lety, od té doby poptávka stále roste," říká Miroslav Havelka ze společnosti Omega Reality.

"Řada lidí si už koupila vlastní byt ve městech a nyní hledají místa, kde chtějí trávit svůj volný čas," dodal. Cena za metr čtvereční u novostaveb v atraktivních lokalitách je přitom až několikanásobně vyšší než třeba u nových bytů v Praze.

U apartmánů ve Špindlerově Mlýně neváhají podle Jiřího Pácala ze společnosti Central Europe Holding lidé zaplatit téměř sto tisíc korun za metr. "Je to dáno také tím, že tyto oblasti se nacházejí v chráněném území a možnosti další výstavby jsou velice omezené," řekl Právu Pácal.

Podle předsedkyně správní rady společnosti Cimex Invest Ltd. Jany Sobotové bude zájem o rekreační byty v českých horách pokračovat i v dalších letech.

Své tvrzení přitom opírá o zkušenosti z amerických horských středisek, kde firma investuje. "I v USA je zájem o nové byty obrovský a většina jich bývá rozebrána dlouho předtím, než se vůbec kopne do země. Platí to hlavně u bytů, které mají přímé napojení na sjezdovku. I v USA navíc platí, že kdo investuje do bytu na horách, neprohloupí. Ceny se za několik posledních let zněkolikanásobily," vysvětlila.

Návrat k chataření

Češi se podle Pácala také vracejí ke své tradici, tedy trávení volného času na chatách a chalupách, což ovlivňuje i cenu těchto nemovitostí.  "Zatímco před pár lety se dala chata v hezké lokalitě sehnat za částku do 500 tisíc, nyní se takové objekty prodávají za milióny korun," uvedl Pácal.

Poptávka po chatách je podle Havelky dlouhodobě velmi vysoká, a to i díky tomu, že jsou mnohem levnější než novostavby. "Zařízená chata u Jablonce nad Nisou může stát kolem 1,2 miliónu korun, apartmán v novostavbě o velikosti 2+kk ale vyjde na 2,5 až tři milióny korun," řekl Havelka. Kromě Krkonoš mají velký potenciál i Orlické a Krušné hory, Jeseníky a Beskydy.

Čechy moře netáhne

Menší zájem mají lidé o koupi bydlení v zahraničí. "Je to velké riziko, zejména pokud nemáte místního seriózního partnera, který se o koupi dokáže postarat," uvedl Pácal.

Nákup zahraničních nemovitostí je podle Havelky u nás ještě v plenkách, "Lidé mají problémy finančně dosáhnout na nemovitosti i v Česku a v zahraničí jsou ceny ještě mnohem vyšší," řekl Havelka. Nejvíce se podle něho nabízejí nemovitosti v Chorvatsku, které je výhodné také pro relativně nižší vzdálenost od ČR.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám