Hlavní obsah

Kolem Prahy se staví nejvíce bytů

Právo, Novinky, Radek Plavecký, rai
PRAHA

Za první tři měsíce tohoto roku se ve Středočeském kraji začalo stavět 1733 bytů. To je nejvíce ve srovnání s ostatními kraji v republice i s výstavbou na území hlavního města. V Praze se začalo stavět 1137 bytů.

Článek

Ve Středočeském  kraji převažuje výstavba bydlení v rodinných domech. V Praze naopak většina bydlení vzniká v bytových domech. Kraj si drží zatím prvenství ve výstavbě, ale i tady začíná stavební boom lehce klesat.

Nová výstavba je v Praze i středních Čechách přibližně o desetinu slabší než loni. V rámci celé republiky byl nicméně zaznamenán nepatrný nárůst. Mezi oblasti s nejsilnějším rozvojem bydlení stále patří Kolínsko v souvislosti s rozvojem tamní automobilky TPCA.

Velké investice města a státu do bydlení pro zaměstnance už jsou sice dokončené, chystá se ale další výstavba. "Sama automobilka investovat do výstavby bydlení nebude, ale je tady několik developerů, kteří se chystají budovat další bydlení. Nyní už je to na soukromých firmách, další byty pro zaměstnance jsou ale stále potřeba," řekl mluvčí TPCA Matěj Matolín.

Pokračují rekonstrukce bytových domů v lokalitě Milovic na Nymbursku. Stále populární je výstavba na okrajích měst, o bydlení v satelitech je stále zájem. Početné jsou i novostavby na okrajích Prahy. Hlavní město navíc začíná s přípravami nového územního plánu, který v budoucnu ovlivní další rozvoj stavění. Současný platí až do roku 2010.l

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám