Hlavní obsah

Kupcem zpustlých plzeňských lázní je italská TWB Praha

Právo, Novinky, Ivan Blažek

Utajovaným kupcem zpustlé budovy bývalých plzeňských městských lázní, které dominují centrálnímu nábřeží, je podle informací Práva TWB Praha, společnost s italskými vlastníky. Další osud monumentální stavby je ale zatím nejasný - může se proměnit ve vzkvétající multifunkční komplex nebo dále chátrat.

Článek

TWB odkoupila částečně památkově chráněnou budovu od pražské firmy Amádeus, a to za 24 miliónů korun. "Částku už zaplatili," řekl Právu Pavel Troch, jednatel pražské realitní kanceláře Klark, která prodej zajišťovala. Dagmar Nováková z TWB Praha zatím odmítla záměry s bývalými lázněmi jakkoli komentovat.

Muž mnoha firem TWB Praha není žádnou zavedenou společností, v obchodním rejstříku je zapsaná pouhých osm týdnů. Jejím jednatelem a zároveň společníkem je Pierluigi Cardoselli, dvaačtyřicetiletý Ital, který zároveň figuruje v dalších více než deseti firmách - ty se vesměs zabývají realitami, hlavně jejich prodejem a pronájmy.

Vlastní i jiné památkově cenné objekty

Cardoselli má podle internetu například podíl ve společnosti L'Opera, která je spjatá se stejnojmenným tříhvězdičkovým hotelem v centru Prahy. Firma AR. MA, v níž je jednatelem, má v pražském Hloubětíně postavit asi dvě stě bytů. Jednatelem je třeba i ve firmě Luce International, která zase spoluvlastní TWB Praha.

Na seznamu hříchů Luce International se však objevuje i na černém seznamu "památkových hříchů", jejž zveřejnil pražský magistrát. Důvod? Stav klasicistního obytného domu v Petrské ulici, který firma vlastní. "Objekt měl být zrekonstruován na hotel, místo toho ale celkově chátrá," upozornila Ivana Síbrtová, vedoucí oddělení památkových architektů magistrátu města Prahy.

Památkáři se v případě potřeby chtějí bránit

Plzeňské lázně něco podobného zažívají už přes deset let. Páky památkářů jsou ale omezené. "Kdyby hrozila devastace objektu, dejme tomu kvůli poškozené střeše, mohli bychom nařídit práce na odstranění tohoto stavu a jejich nesplnění pokutovat až do výše sto tisíc korun," sdělil vedoucí odboru památkové péče plzeňského magistrátu Petr Marovič. "Zatím k něčemu takovému není důvod. Stav budovy je sice neuspokojivý, ale ne havarijní," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám