Hlavní obsah

Jak na nákup stavební parcely

Novinky, Eva Rajlichová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestliže se chystáte na nákup stavební parcely pro váš budoucí dům, neměli byste zanedbat přípravu pro tento významný krok. Nabídka někdy bývá ve velkém rozporu s realitou, a proto je potřeba najít si co nejvíce informací.

Článek

První informace, které máte o pozemku k dispozici, jsou většinou z inzerátu. Zde získáte základní představu o rozloze, ceně a umístění, případně další vybavenosti například o přístupové komunikaci, inženýrských sítích. Vhodné je si sjednat osobní schůzku a domluvit si návštěvu příslušného pozemku.

Inzeráty a realita se mohou mnohdy diametrálně lišit. A sami dokážete vzhledem k vašim budoucím záměrům nejlépe odhadnout nakolik odpovídají vašim požadavkům a v jaké lokalitě je pozemek umístěn. Někdy kupující až na místě zjistí, že blízkost dálnice či rušná doprava neodpovídá tomu, co očekával na základně nabídky v inzerátu.

Geologický průzkum je důležitý

Pokud hodláte stavět, měli byste si nechat udělat geologický průzkum. I pozemek, který vypadá na první pohled nevinně a pro stavbu domu ideálně, může skrývat některá nemilá překvapení. Znalost geologických podmínek parcely vám umožní rozhodnout se o jeho koupi.

Asi těžko byste totiž stavěli na parcele s nízkou únosností podložních vrstev. Zhoršit budoucí stavbu a potažmo bydlení by vám mohla například i vysoká hladina spodní vody.

Co se týče tvaru a orientace pozemku, stavební odborníci doporučují vybrat takový, kde budoucí dům bude mít obytnou část orientovanou na jihozápad a jihovýchod. Dobře se dá stavět například na parcelách obdélníkového tvaru.

Rozměr pozemku přímo souvisí s velikostí domu, který zamýšlíte stavět. Pro běžný rodinný dům s menší zahradou postačí parcely o výměře do 900 m2. Jestliže jsou vaše plány velkolepější a chcete velké sídlo s přiměřenou zahradou, pak uvažujte minimálně o 1000 m2

Co nejvíce informací

Vyplatí se i návštěva obecního úřadu. Tady byste se měli zajímat především o jméno vlastníka pozemku, jeho číslo, můžete si vyžádat kopii katastrální mapy příslušné obce. Už v této fázi zjišťujte, zda-li je možné napojení na kanalizaci, plyn a také to jaká omezení se k pozemku vztahují.

Kupovaný pozemek by měl být územním plánem obce určený pro výstavbu rodinného bydlení. V lokalitě by neměla být vyhlášena stavební uzávěra. Pozemek by také neměl zasahovat do ochranného pásma, to by mohlo v budoucnu komplikovat stavební řízení. Ověřte si také, zda pozemek není zatížený nějakým typem věcného břemene anebo závazky ve prospěch jiných osob.

Cena a povinnost platit daň

V atraktivních lokalitách bude pochopitelně cena pozemku vyšší - může se vyšplhat až k několika tisícům korun. Levnější pozemky jsou k mání v lokalitách u vesnic vzdálenějších od větších měst. V městských a příměstských lokalitách pak zaplatíte za metr čtvereční opět více.

Pozemky ke koupi většinou nabízejí realitní kanceláře, ale výhodně můžete koupit parcelu i od města či obce. Pokud nespěcháte a máte čas sledovat nabídku na úřední desce, může se vám nákup opravdu vyplatit.

O takový pozemek může projevit zájem každý. Podle zákona totiž musí město nebo obec svou nabídku stavebních pozemků zveřejnit. Když pozemek koupíte, vzniká automaticky povinnost odvádět z pozemku daně. Ta tvoří součást daně z nemovitosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám