Hlavní obsah

Ceny nemovitostí - fámy versus realita

Novinky, Eva Rajlichová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Úroveň poptávky po bydlení reálně určují převážně příjmy obyvatel, cena, množství a dostupnost peněz, a samozřejmě demografická situace. V České republice ale trh s nemovitostmi mnohdy ovlivňují ne zcela přesné informace.

Článek

Diskutovaným problémem, který řešila řada médií, byl třeba vstup ČR do Evropské unie v roce 2004. Realitní kanceláře i developerské firmy, které prodávaly nové byty varovaly,  že  vstup do EU bude mít za následek nárůst cen nemovitostí.

Hodně lidí, kteří vlastnili starší byt otálelo s prodejem. Čekali, že po vstupu do EU je budou moci výhodně prodat. Na trhu proto tehdy starší byty chyběly, a to hrálo do ruky především developerům. Po vstupu do Unie se ceny panelových bytů o něco málo propadly. Celkově nedošlo k žádnému prudkému růstu cen.

Další potenciální hrozbou pro zájemce o vlastní bydlení byl fakt, že na konci roku 2007 skončí České republice výjimka DPH na nižší sazbu pro stavební práce na bydlení. Nové byty by tudíž měly podražit o statisíce, což zase o něco zvýšilo poptávku.

V reformním balíčku vlády premiéra Topolánka se zase objevil návrh na zvýšení spodní sazby DPH z 5 na 9 procent od ledna 2008. "Vstup do EU, pohyb DPH a podobně na ceny zásadní vliv mít nemohou, a pokud tak omezený a krátkodobý. Díky neobchodovatelnosti realit přes hranice má porovnávání s cenami v zahraničí jen orientační význam, reálnost invaze cizinců za účelem vykoupení českých realit si už každý taky vyhodnotí sám," dodává k této otázce Jiří Pácal z Central Europe Holding.

Zdravý selský rozum a pečlivá příprava

Nemovitostních prognóz a zpráv o trhu je v médiích opravdu dost. Často stačí selský rozum a věnování trochu času na vlastní získání informací a jejich vyhodnocení. Zdaleka ne vše, co se v médiích objevuje, musí být nutně pravda.

"Těžko věřit informacím o boomu na trhu, když na každém rohu budu potkávat poloprázdné budovy, zaprášené tabule s nabídkou nájmu/koupě, inzerci s nabídkou slev a výprodejů," poukazuje Jiří Pácal.

Chcete-li investovat do nemovitostí, pak byste měli věnovat přípravě především dostatek času. Sledovat nabídku na trhu v realitních médiích, na internetu, informovat se v realitních kancelářích. "Důležité je udělat si vlastní názor a své závěry zkonzultovat s někým, kdo nemovitosti sám vlastní, s realitním odborníkem, ke kterému máte důvěru, případně i s pracovníky bank, poskytujících nemovitostní úvěry," říká Jiří Pácal.

Jak poznat správnou cenu

Každá nemovitost je svou podstatou jedinečná. Obtížněji se proto zobecňuje i porovnává. Ceny nemovitostí jsou do jisté míry subjektivní a pohled na ně je závislý vedle ekonomických zákonitostí i na  potřebě či motivaci zájemce.

Důvodů, proč jsou nekvalitně odhadovány ceny nemovitostí, je podle Jiřího Pácala více. "Může se jednat o malou zkušenost realitního agenta. U mnoha z nich platí, že sami nikdy nemovitost nevlastnili, neznají problematiku fungovaní nemovitostí. Častou chybou bývá i zobecňování cenových odhadů na základě realizace jen velmi malého počtu transakcí," osvětluje Pácal.

Relevantní cenové indexy nemovitostí se u nás nevytváří a jen minimum  kanceláří si provádí vlastní monitoring trhu."Situaci by mohlo vyřešit zkvalitnění práce realitních kanceláří  a jejich větší odpovědnost za cenové odhady. Určitě by bylo prospěšné stanovení a zveřejňování relevantních cenových indexů," dodává Pácal.

Reklama

Výběr článků

Načítám