Hlavní obsah

Češi kupují chalupy, zájem je i o horské apartmány

Novinky, Eva Rajlichová

Zájem o koupi rekreačních nemovitostí stále stoupá. Někdo si chce pořídit hezkou chatu či chalupu, někdo má zájem o dobrou investici. Zájem o koupi takových nemovitostí mají stále více i zahraniční investoři.

Článek

Velký zájem je hlavně o horské apartmány. Počet připravovaných developerských projektů nestačí pokrýt zájem kupujících, vysoká poptávka tak žene ceny strmě vzhůru. "V posledních dvou letech stoupla cena v některých oblastech až o 100 procent," říká ředitel realitní kanceláře MEXX Reality René Hradecký.

Tento trend lze očekávat i v budoucnu. Vhodných lokalit pro výstavbu ubývá, některé obce už nechtějí povolovat další stavby. Největší zájem je přitom o lokality, které jsou co nejblíže sjezdovkám a někteří majitelé jsou tak nuceni k přestavbám svých stávajících objektů.

Investice do nemovitosti

"Nejčastěji tyto nemovitosti kupují klienti, kteří už mají vyřešenou otázku svého vlastního bydlení a hledají možnost jak investovat," říká Hradecký. Podle něj pak nemovitost často pronajímají v době, kdy ji sami nevyužívají k rekreaci.

Mezi nejvyhledávanější lokality v současné době patří Šumava, Krušné hory a Krkonoše, kde navíc v poslední době výrazně stoupl zájem zahraničních klientů, zvláště těch z Holandska. Potenciál rozvoje v budoucnu pak nabízejí Orlické hory, Jeseníky a Beskydy.

Rekreace na Slovensku

Developeři nabízejí moderní a komfortní apartmány, dobrou občanskou vybavenost, soukromí a kombinaci sportovních a relaxačních možností se společenským vyžitím.

"Nejprodávanější jsou byty o velikosti 1+kk až 2+1, větší byty se prodávají zejména u luxusních projektů," vysvětluje Hradecký. Rekreační nemovitost lze koupit i v zahraničí, na popularitě získávají především apartmány na Slovensku, například ve Vysokých Tatrách.

Jejich atraktivitu zvyšuje i to, že ceny jsou srovnatelné s českými. Podle odhadu Reného Hradeckého se budou zájemci z Čech rekrutovat pravděpodobně hlavně z Ostravska a Brněnska.

Češi milují Slapy a Orlík, Holanďané Lipno

I přes neustálé přibližování se západní Evropě, kde je chalupaření méně rozšířeno než u nás, je zájem o tyto nemovitosti stále vysoký. "Kvůli růstu obliby využití hypoték při koupi těchto nemovitostí si myslím, že zájem poroste i v letošním roce," říká Hradecký a připomíná hlavně zájem holandských investorů.

Větší zájem je v současnosti o chalupy než o chaty. Holandští zájemci dávají přednost hlavně Lipnu. Mezi českými klienty se těší popularitě lSlapská a Orlická přehrada a již tradičně okolí Máchova jezera.

Reklama

Výběr článků

Načítám