Hlavní obsah

Zadlužené nemovitosti jdou na odbyt

Novinky, Eva Rajlichová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V posledních letech se díky dostupnosti hypoték zvýšil počet lidí, kteří si koupili byt či rodinný domek. Výjimkou nejsou ani případy nákupu nemovitosti zatížené hypotékou. Cenu domu či bytu to totiž příliš neovlivní.

Článek

Nárůst prodeje nemovitostí zatížených hypotékou roste. "V poslední době zaznamenáváme zvýšený nárůst nabídky takových případů. A mohu říci, že jdou dobře na odbyt," říká Aleš Huk, vedoucí makléřského oddělení realitní kanceláře AAAbyty.

Příčinou je podle Huka zejména stále rostoucí počet zájemců o bydlení v osobním vlastnictví z řad mladých lidí narozených v sedmdesátých letech. "Cenu nemovitosti ovšem zástava neovlivní, ani ji nezvýší ani nesníží," vysvětluje Aleš Huk. "Naši klienti zpočátku měli trochu obavy, ale dnes je taková nabídka naprosto běžným standardem," dodává.

Hypotéční úvěry se splácí v termínu

Vždy samozřejmě záleží na podmínkách konkrétního obchodu. "Kromě závazku v podobě hypotéky, který na sebe kupující bere, není kromě poplatku za převzetí dluhu, který představuje 0,5 % z nesplaceného zůstatku úvěru, zatížen dodatečnými náklady. Rozhodně je tento postup podstatně levnější než nová hypotéka," vysvětluje Pavel Kühn zástupce ředitele úseku pro hypoteční bankovnictví České spořitelny.

Podle něj se ale hypotéční úvěry určené na financování vlastního bydlení klienta, celkově splácejí dobře. "U těchto úvěrů je výrazně lepší platební morálka dlužníků než u úvěrů čerpaných na okamžitou spotřebu. Proto je podíl hypoték, které mají problémy se splácením, velmi nízký a pohybuje se v hodnotách pod 1 %," dodává Kühn.

Převod hypotéky není složitý

Proti případné neschopnosti splácet hypotéku se můžete pojistit ještě samotným podpisem smlouvy, jedná se o běžnou nabídku ze strany banky. Pokud se vám stane, že svou hypotéku nebudete moci splácet, pak byste se měli v první řadě obrátit na svou banku. "Snažíme se pro naše klienty najít nějaké schůdné řešení, upravíme splátkový kalendář, samozřejmě možný je i převod nemovitosti s dluhem," říká mluvčí GE Money Bank Eva Chaloupková.

Změna vlastníka nemovitosti, která je zatížena hypotékou, je standardní záležitost, se kterou si v bance poradí. Potřebu prodeje bytu či domu zatíženého hypotékou lze řešit tzv. smluvním převzetím dluhu, kdy kupní cenu nebo její část hradí kupující tak, že se stane dlužníkem již spláceného hypotečního úvěru na místo prodávajících za stejných podmínek. "V současné době tyto případy již nejsou výjimečné s ohledem na postupný růst úrokových sazeb," dodává Pavel Kühn.

Evropané mají hypotéky v oblibě

Ve srovnání se západní Evropou ale ještě Češi mají co dohánět. Převádění hypoték je tam vzhledem k rozvinutějšímu hypotečnímu trhu častější. Klienti tímto způsobem řeší nejen problémy se splácením, ale také potřeby vyplývající s investováním do nemovitostí.

Velmi oblíbený je nákup nemovitosti pro nezletilé potomky. V momentě, kdy dosáhnou plnoletosti a schopnosti hypotéku splácet, je na ně hypotéku rodiče převedou. Další variantou, a ta se začíná prosazovat i na českém trhu, je pořízení menšího tzv. startovacího bytu s tím, že jeho majitelé počítají v budoucnu s prodejem a následnou koupí většího, lepšího bydlení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám