Hlavní obsah

Pražské byty podražily za čtvrt roku o čtyři procenta

Novinky, Eva Rajlichová
Praha

V průměru o čtyři procenta se vyhouply ceny bytů v Praze během prvního čtvrtletí tohoto roku. Zvyšuje se ale i poptávka po pozemcích v okolí Prahy, kde vznikají nová satelitní městečka.

Článek

Ceny zvyšuje především dlouhodobý zájem o vlastnictví bytů a tento trend bude podle odborníků pokračovat. "Prodej bytů se zrychluje a tak se neobáváme toho, že by ceny tento rok stagnovaly, nebo dokonce klesaly," říká ředitel realitní kanceláře MEXX Reality René Hradecký.

Lidé nejvíce shánějí byty v osobním vlastnictví i proto, že u nich většinou nebývá problém získat hypotéku.U družstevních bytů se hypoteční úvěr shání hůře, banky často požadují ručení jinou nemovitostí.

Husákovy děti zvedají ceny

Z tohoto důvodu jsou také cenové rozdíly mezi oběma typy bytů značné. "Například u bytu 3+1 v širším centru Prahy je rozdíl cen bytů v družstevním a osobním vlastnictví nejméně 300 až 500 tisíc korun, při podobné kvalitě a lokalitě bytu," říká Hradecký.

Tvrdí také, že na trh vstupuje silná skupina mladých lidí narozených v sedmdesátých letech, kteří zakládají rodiny. Díky tomu roste poptávka a to může ceny nemovitostí dále lehce zvedat.

Podle Reného Hradeckého se zájemci o byty oproti minulým letům hodně změnili: jsou náročnější na kvalitu stavebních prací a vyšší standardy, i na lokalitu nemovitostí. Vyžadují hlavně dobrou dopravní dostupnost, nezřídka bývá podmínkou koupě třeba dosažitelnost metra do deseti minut chůze. Proti minulým rokům se zvýšil zájem také o větší byty, hlavně ty s velikostí 2+1, nebo 3+1, ale výrazně lépe jdou na odbyt i ty větší.

Rozhoduje dostupnost

Největší nárůst cen nemovitostí, kolem pěti procent za první tři měsíce tohoto roku zaznamenala Praha 9, hlavně Letňany a Prosek. Tady se v současné doby ceny bytů pohybují už i kolem 50 tisíc korun za metr čtvereční. "Tyto lokality mají před sebou masivní rozvoj, staví se tam desítky bytových projektů a díky výstavbě metra bude tato oblast stále atraktivnější," říká Hradecký.

Mimo stále atraktivnějšího Žižkova a Vinohrad se podobně vyhouply ceny v Praze 6 a v Praze 5, především na Smíchově. Ten se už může řadit mezi prestižní lokality.

Praha roste

Ceny pozemků v blízkosti dálnic D1 a D8 stouply za první čtvrtletí přibližně o pět procent. Lidé dnes vnímají jako okraje Prahy dokonce tak vzdálené lokality jako Mirošovice, velký zájem je o oblasti Strančice, Herink nebo Velké Popovice.

Hlavním kritériem, které ovlivňuje cenu,  je zajištění všech inženýrských sítí a dobrá dopravní dostupnost. Potenciální kupci si hlídají i to, jaké nabízí lokalita obchody, školy a úřady. Velký potenciál, co se týče růstu cen, mají i další lokality, u kterých se plánuje výstavba rychlostních komunikací.

V případě rodinných domů u Prahy je největší zájem o ty, jejichž cena nepřesahuje tři milióny korun. Právě těch je na trhu ale největší nedostatek. "Zájem je hlavně o pozemky větší než 1000 metrů čtverečních a rodinné domy v oblastech do 25 kilometrů od Prahy," říká Hradecký.

Ovlivní trh cizinci?

Růstu cen by v příštím roce měla navíc napomoci zásadní změna na českém realitním trhu, která souvisí se vstupem ČR do Evropské unie. Od roku 2008 totiž budou moct nemovitosti kupovat i fyzické osoby ze zahraničí, které dosud za tímto účelem musely složitě zakládat společnosti s ručením omezeným.

"Dramatický nárůst cen ale neočekáváme. Spíše půjde o pokračování jejich mírného zvyšování v průměru 8 až 12 procent za rok, a to nejméně v následujících dvou letech," doplňuje Hradecký.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám