Hlavní obsah

Realitní kancelář - nelehký výběr?

Novinky, Eva Rajlichová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se chystáte prodávat svůj dům nebo byt a nechce se vám investovat příliš mnoho vlastního času, můžete se obrátit na realitní kancelář a starosti spojené s nákupem či prodejem nemovitosti přenechat jejím pracovníkům. Jak najít tu správnou a co byste si měli především ohlídat?

Článek

"Při prodeji našeho panelákového 3+1 jsem spolupracovala celkem s pěti realitními kancelářemi. Než jsme byt prodali, trvalo to celkem asi 3 měsíce, protože jsem za zrekonstruovaný byt žádala o něco vyšší částku," popisuje svou zkušenost Miluše Prchlíková z Prahy. Zástupci jednotlivých kanceláří ji kontaktovali krátce poté, co prostřednictvím internetu zadala inzerát.

Zatímco v přístupu a profesionalitě jednotlivých "realitek" by se podle jejích slov našly velké rozdíly, společná byla výše provize, kterou si firmy za své služby účtovaly. Ta ani u jedné kanceláře nepřesáhla 10 procent ceny bytu. "Obecně lze říci, že neexistuje žádný cenový předpis, který by taxativně určoval výši odměny za zprostředkování realitní kanceláři," říká výkonný ředitel Asocice realitních kanceláři v České republice Petr Koranda.

Podle něj záleží na dohodě, jestli se tento poplatek účtuje prodávajícímu, kupujícímu nebo oběma stranám. "Dle našich informací u běžných rezidenčních nemovitostí jako jsou byty nebo rodinné domky se provize nejčastěji pohybuje v intervalu cca 4 - 6 procent," dodává.

Komu dáte důvěru

Realitních kanceláři je na trhu opravdu hodně, prodej a nákup nemovitostí je totiž evidován jako volná živnost. Prodejce tedy nemusí mít licenci ani prokazovat svou odbornost. Stačí tedy jen mít obchodního ducha a jistou dávku podnikavosti a nic vám v podnikání s realitami nebrání.

Podle Petra Korandy je kritérií pro výběr celá řada. "Spolehlivé jsou zpravidla reference od osoby, jejímuž úsudku důvěřujete. Nezbytné je sjednat si osobní schůzku a všímat si způsobu jednání všech osob, s nimiž přijdete do kontaktu, jak na vás působí prostředí v dané kanceláři, jaký postup Vám makléř nabízí v případě že třeba chcete prodat nemovitost," vysvětluje.

Neměli byste zapomenout ani zeptat se, jaké služby pro vás RK zajistí v rámci provize a které od třetích osob za úplatu například odhad vaší nemovitosti. Také si ověřte, jestli vám v kanceláři dají k dispozici návrh (vzor) zprostředkovatelské smlouvy. "Na škodu není ani prohlédnout si webové stránky dané realitní kanceláře," dodává Petr Koranda.

Profesionálové

Jediným profesním sdružením v tomto oboru je u nás  už zmíněná Asociace realitních kanceláří České republiky. Ta sdružuje odborníky, obchodníky a další profesionály působící na trhu s nemovitostmi. Asociace funguje od roku 1991, jejími členy je v současné době na 200 realitních kanceláří. Jejich kompletní seznam najdete na webových stránkách www.arkcr.cz. "Naši členové musí dodržovat předepsaná závazná pravidla (Etický kodex), jsou pojištěni na rizika vyplývající z realitní činnosti, pravidelně se vzdělávají ve svém oboru," osvětluje Petr Koranda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám