Hlavní obsah

Liberec nemá finanční prostředky na Zelené Údolí

LIBEREC

Přestože se povedlo zadlužení města Liberec snížit o celou desetinu, na 1,236 miliardy korun, zůstává jedním z nejvíce zadlužených měst. Ohrožena je i dostavba domů v Zeleném Údolí. Na hlavu každého obyvatele připadl na konci roku 2006 dluh 4558 korun. Informoval o tom mluvčí libereckého magistrátu Martin Korych.

Článek

Podle analýzy společnosti Czech Credit Bureau (CCB), která se hospodařením místní správy zabývá, ale celkově Liberec patří mezi nejzadluženější města. Na jednoho obyvatele ve skutečnosti dluží kolem 20 000 korun. V hospodaření města jsou totiž vedle splátek bankovních úvěrů i další závazky. Liberec se například zavázal poskytovat ročně 40 až 50 miliónů korun jako provozní dotaci Sportovnímu areálu Liberec. Peníze tak poslouží na splácení úvěru, za který se rekonstruoval městský stadion a postavila Tipsport aréna.

Zkrátka přijdou jak lyžaři, tak i senioři

V loňském roce si radnice půjčila 130 miliónů korun na výstavbu 192 bytů v Zeleném Údolí. "Zatím je z hypotečního úvěru vyčerpáno 123 miliónů korun. Zbylých sedm se vyčerpá letos," doplnil Korych. S žádným dalším úvěrem se podle něj nepočítá.

Radnice ale původně předpokládala, že si letos půjčí ještě zhruba 200 miliónů korun na výstavbu dalších šesti domů v Zeleném Údolí. Domy s 254 byty měly nejprve posloužit k ubytování účastníků mistrovství světa v klasickém lyžování, které se pod Ještědem uskuteční v únoru 2009. Pak by se do nich nastěhovali senioři a sloužily by jako domy s pečovatelskou službou.

Stavět se ale nebude. Radnice na stavbu nedostane dotaci 150 miliónů korun a bez ní stavět nechce. Ministerstvo pro místní rozvoj totiž muselo omezit podporu obcím na výstavbu sociálních bytů na 200 000 eur (zhruba 5,6 miliónu korun) pro jednoho příjemce na tři roky. Větší objem peněz by podle Evropské komise byl nedovolenou veřejnou podporou.

Reklama

Výběr článků

Načítám