Hlavní obsah

Rozhodně nepodléhejte fámám o zdražování nemovitostí

Jaro již tradičně přineslo i oživení na trhu nemovitostí. Jak vypadá současná situace v Praze a nakolik se liší od vývoje v ostatních částech republiky?

Článek

"Praha byla silně poznamenána cenovým boomem v minulém roce, kdy v průběhu léta mezi červencem a srpnem nejvíce stouply ceny bytů v kategorii do 2,5 miliónu korun. Týká se to převážně třípokojových panelových bytů, u nichž došlo skokově během dvou měsíců k cenovému nárůstu o 20 - 30 procent. Od té doby se ceny poměrně drží," říká generální ředitel Českomoravské realitní Petr Vosmík.  

Důvod byl jasný: zvýšení počtu poptávajících v důsledku zpřístupnění hypoték nižším příjmovým skupinám obyvatelstva. V současnosti jsou podle Vosmíka ceny nemovitostí stabilní a kopírují mírný nárůst cen na realitním trhu, který v České republice činí kolem 5 procent ročně, což zaručuje investorům zhodnocení vložených finančních prostředků. Samozřejmě řeč je o plošném vývoji. V případě výjimečných místních změn v důsledku například změny územního plánu, dostavby silnice nebo výrazného vylepšení občanské vybavenosti, které učiní danou lokalitu zajímavější, lze zaznamenat i výraznější růst cen.  

Situace v regionech

Vzdor příznivému jarnímu období jsou podle slov ředitelky pro regionální zastoupení Českomoravské realitní, Ivy Linhové, v regionech obchody slabší. Hypotéky se tam v současnosti teprve začínají rozmáhat. "Ne že by v minulosti možnost hypoték v regionech neexistovala, ale lidé jim tam teprve nyní přicházejí na chuť a přemýšlejí o možnostech využít na nákup nemovitostí hypoteční financování," říká Iva Linhová.  

Také pohyb lidí je jiný než v Praze. Lidé nejdou ven z měst, ale naopak se k městům přibližují. Nejvýrazněji je to vidět v Brně a okolí do okruhu 50-60 km. Lidé zde postavili velké domy - 4+1 a větší, dvougenerační domy. Mladí se však stěhují za pracovními příležitostmi do měst a doma zůstali starší rodiče, kteří domy finančně neutáhnou. Zájemci o koupi chybějí.

"Nejde ani tak o to, že by ceny byly přemrštěné, ale dvougenerační dům vyžaduje vyšší náklady na provoz a údržbu, což je asi největší problém. Mnohdy ani snížení ceny nevede k prodeji, chybějí zájemci," upozorňuje Linhová.  Navíc lidé, kteří nemohou finančně utáhnout nemovitost, se stěhují do bytů, kde dochází ke zdražení, a ceny bytů se v porovnání s rodinnými domy zvyšují.  

Spekulace na růst DPH nevyšly

Podle Petra Vosmíka se nepotvrdily ani spekulace, že očekávané zvýšení DPH u výstavby domů pro bydlení povede k oživení trhu s byty. "Určité signály v tomto směru existovaly, ovšem politické změny v loňském roce zamíchaly s úvahami kolem sazby DPH, takže není jasné, jak velká tato sazba pro bydlení nakonec bude. Rovněž nová definice sociálního bydlení u bytů do 130 m2 a u rodinných domů 300m2, kam se vejde drtivá většina zájemců o bydlení, přispěla k tomu, že tato bublina se ani nestačila dostatečně nafouknout a už splaskla," říká Vosmík.  

Vývoj v nejbližších týdnech a měsících

Podle odborníků lze do budoucna očekávat stabilní mírný růst cen nemovitostí, který odpovídá všeobecnému růstu ekonomiky. V České republice existuje dostatečná poptávka a nehrozí, že by nebylo pro koho stavět. V případě, že dojde ke zvýšení snížené sazby DPH, bude zajímavé, nakolik se to promítne do finálních cen, protože když se hovořilo o zvýšení DPH u stavebních prací na 19 %, odborníci spekulovali, že se koncové ceny zvýší o 10 % a zbývající 4 % absorbuje trh.

Teď, když připadá v úvahu zvýšení o pouze 4 %, je podle Vosmíka otázkou, zda si developeři a stavební firmy neřeknou: čtyři procenta lidé zvládnou, promítneme do cen celý nárůst, anebo jestli pokryjí zvýšení daně ze svých zdrojů, případně to rozdělí napůl. "A dvouprocentní zvýšení by se při pětiprocentním ročním růstu na cenách nijak výrazněji neprojevilo," usuzuje Petr Vosmík.  

Kdo nejvíce kupuje?

Výrazný zájem o změnu bydlení má skupina zákazníků, kteří před lety začínali s tzv. startovacími byty a nyní zakládají rodiny. Jde o generaci první poloviny sedmdesátých let, to znamená, že jim je přes třicet let a zajímají se o byty a rodinné domy střední třídy: byty 3+1 o výměře 90-100 m2 anebo rodinné domy 4+1 s menší zahradou, protože při svém pracovním vytížení nemají čas na složitou údržbu. Zájemcům o bydlení doporučuje Petr Vosmík z hlediska očekávaného vývoje situace, aby zbytečně neotáleli.  

Vycházejte z vlastních potřeb

"Ten, kdo potřebuje koupit a koupí nyní, rozhodně neudělá špatně. Situace je příznivá pro nákup za rozumné ceny, takže doporučuji vycházet z vlastních potřeb a nepodléhat fámám o chystaném zdražení domů a bytů. Lidé by měli řešit svoji bytovou potřebu v závislosti na vlastních představách a požadavcích, nikoli pod tlakem. Na druhé straně nevylučuji, že někteří lidé v očekávání zdražení drží spekulativně své nemovitosti v naději, že za rok vydělají více. Podle mého názoru není na co čekat, protože nepoužívané nemovitosti rychleji chátrají a jejich cena klesá," uzavírá Petr Vosmík.

Reklama

Výběr článků

Načítám