Hlavní obsah

Praha se podruhé pokouší prodat zchátralý Obecní dvůr

– PRAHA

Pražský magistrát se už podruhé pokouší prodat zchátralý Obecní dvůr blízko Haštalského náměstí v centru metropole. Loňské výběrové řízení zkrachovalo. Novou soutěž vyhlásil magistrát koncem března, zájemci o areál budou moci podávat nabídky poslední dubnový týden.

Článek

Na rozdíl od loňského výběrového řízení město stanovilo nejnižší možnou cenu. "Očekáváme nabídky nejméně od 70 miliónů korun," řekl primátorův náměstek Pavel Klega (ODS). Současná cena areálu je zhruba o pět milionů korun nižší.

Soukromý investor by měl Obecní dvůr opravit. V původních budovách mají vzniknout byty a menší obchodní prostory. Ve dvoře si město představuje lavičky a menší vodní plochu. Na pozemku má také stát nový bytový dům. Stavební povolení je již vydáno. Náklady se dříve odhadovaly na 170 miliónů korun, představitelé radnice Prahy 1 hovořili dokonce o 250 miliónech.

Může se stát, že bez vítěze skončí i nynější soutěž. "Pokud se nepodaří Obecní dvůr prodat, bude se hledat jiné řešení ve spolupráci s radnicí první městské části," uvedl Klega. Radní Prahy 1 v lednu uvedli, že by o poničený areál stáli. Podle jejich představ by mohl sloužit pro kulturní a společenské akce pro místní obyvatele a pro spolky.

Kupec zde najde i parkoviště

Podle oznámení o soutěži mají historické budovy v areálu užitnou plochu 1660 metrů čtverečních. Kapacita se může navýšit na 4500 metrů čtverečních včetně podzemního parkoviště pro pět desítek automobilů.

Pražský magistrát nyní uvažuje i o tom, že prodá administrativní budovu v Žitné 51. Při rekonstrukci svého úřadu ji využívala radnice Prahy 2, nyní je prázdná. Podle Klegy je velkým nedostatkem domu to, že nemá žádná parkovací stání. Pronájem domu by proto podle něho nebyl výhodný. Je ale také možné, že jej nakonec získá do správy radnice první městské části.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám