Hlavní obsah

Do rozvodné sítě v Praze míří sluneční energie

Právo, Jakub Mračno
PRAHA

Pražská energetika chystá již do dvou týdnů vyhlášení vítězného projektu na novou solární elektrárnu pro Prahu. Díky zvláštnímu tarifu totiž největší pražský distributor energie vytvořil fond, ze kterého podpoří minimálně jeden ze tří projektů.

Článek

Tarif nazvaný Preko, který nabízí Pražská energetika (PRE) zájemcům o energii z obnovitelných zdrojů, má do budoucna pomáhat v rozvoji ekologických elektráren, jen letos z něj PRE uvolní na vybraný projekt zhruba čtvrt miliónu korun.

"Z fondu přispějeme na výstavbu systému, který pak bude dodávat ekologickou energii do pražské sítě, tu budeme vykupovat a zájemcům ji dodávat," řekl Právu Petr Holubec, mluvčí PRE. S podporou fondu podle něj již byla postavena jedna solární elektrárna, která je umístěna na střeše rodinného domku v Záběhlicích.

Nynější projekty jsou podobné. Na stole nyní leží tři projekty, ze kterých se bude vybírat. Dva projekty předložili soukromí zájemci, kteří by si kolektory umístili na střechy vlastních domků. Třetí projekt, předložený Ligou ekologických alternativ (LEA), počítá s principem "občanské solární elektrárny".

Kupte si kus elektrárny

"Vycházíme ze zkušeností z Bavorska, kde se běžně lidé v regionu složí na systém a pak si každý koupí vlastní solární panel. Jindy se zase spojí na principu podobném investičnímu fondu, kdy pak firma ručí za provoz," popsal Právu Jiří Dvořák z LEA s tím, že v Česku se zatím sluneční elektrárna vyplatí jen s dotací. Ceny panelů ale budou podle jeho odhadu už v příštích letech klesat.

Pokud by tento projekt vyhrál, je LEA připravena spustit elektrárnu se 24 panely ještě letos. "Panely bychom umístili na střechy, které bychom si dlouhodobě pronajali, každý panel by si pak mohl koupit zájemce za asi dvacet tisíc korun," vysvětlil Dvořák. Díky patnáctileté garanci výkupové ceny solární energie by se za tuto dobu lidem investice vrátila a zhruba polovinu by ještě vydělali.

"Ročně by tito podílníci dostávali pevnou částku a další peníze podle toho, jak by svítilo slunce," dodal Dvořák s tím, že příkon elektráren na sluneční světlo je v různých obdobích různý. Ročně by měla taková solární elektrárna dodat do pražské sítě asi 5000 kilowatthodin energie.

"Průměrně spotřebuje rodina ve třípokojovém bytu asi necelých dvě stě kilowatthodin měsíčně, pokud ovšem elektřinou netopí či neohřívá vodu," dodal Holubec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám