Hlavní obsah

Češi mají stále větší zájem o chaty a chalupy na horách

Zájem o chaty a chalupy u Čechů stále roste. Ve větší oblibě jsou i apartmány v horských oblastech, ale i o objekty u vody. Vyplývá to z vyjádření realitních kanceláří. Podle průzkumů jezdí pravidelně na chatu či chalupu skoro tři čtvrtiny Čechů.

Článek

Nejoblíbenější lokality pro koupi chaty či chalupy jsou hory, a to Krkonoše, Šumava, Krušné hory, Jizerské hory, ale také Český ráj.

Podle odborníka přes reality Pavla Hály se zvyšuje zájem hlavně o lyžařská střediska v Jizerských horách a Krkonoších. "Málokdy je však v nabídce kompletně zrenovovaná chalupa, většinou se musí zájemce připravit na rekonstrukci a vybudování sociálního zázemí," dodal Hála.

Ceny chat a chalup se podle něj pohybují od miliónu korun za chalupu před renovací a za malý pozemek. "Za zrekonstruovanou chalupu, která odpovídá současným nárokům na bydlení a je v žádané lyžařské lokalitě zaplatí zájemce kolem 2,5 miliónu korun," řekl Hála.

Stále se najdou i suché záchody

Podle realitního makléře Ondřeje Bierhanzla je nabídka chat a chalup ve vyhlášených lokalitách omezená a objekty z velké většiny vyžadují rekonstrukci. I v dnešní době se stále ještě podle něj naleznou chalupy se suchou toaletou bez koupelny.

Chaty či chalupy nejčastěji poptávají lidé středního věku, kteří chtějí trávit volný čas aktivně, ale zároveň touží po objektu, který má určitý genius loci. Chalupy využívají ve velké míře ženy s menšími dětmi během letních měsíců jako alternativu k letnímu bytu a muž za nimi dojíždí.

Česko je země chatařů

Z průzkumu, kterého se zúčastnilo přes 3000 respondentů, plyne, že na chaty a chalupy vyráží pravidelně 73 procent Čechů. Téměř polovina z nich ale nejezdí přes zimu. Na podzim objekt zazimuje a vrací se opět na jaře nebo na Velikonoce.

Vedle chat a chalup mají lidé také zájem o nové apartmány, a to zejména o velikostech 1+kk nebo 2+kk. Tyto objekty kupují hlavně lidé, kterým jde o sport a pohodlí. Například apartmány ve Špindlerově Mlýně se dají pořídit za 80 až 100 000 korun za metr čtvereční. Oproti tomu v Harrachově se cena za metr pohybuje mezi 50 až 60 000 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám