Hlavní obsah

Privatizace bytů bude v Brně pokračovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Tisíce Brňanů si budou od města moci nadále kupovat obecní byty, které obývají. Radní prodloužili platnost provizorních pravidel pro prodej.Politici se však nedohodli na nových, a proto prodloužili provizorium do konce září, jak řekl náměstek primátora Oliver Pospíšil (ČSSD).

Článek

Prodej tak i nadále bude výhodný hlavně pro obyvatele menších domů. Slevy, které město kupujícím poskytuje, u domu nesmějí překročit limit takzvané nepovolené veřejné podpory. Za nepovolenou podporu přitom považuje Evropská unie prodej, kdy rozdíl mezi tržní a prodejní cenou bytů překročí hranici 200 000 eur, tedy asi 5,6 miliónu korun.

Překročení této hranice při některých obchodech hrozilo, protože Brno poskytovalo slevy například na byty v panelových domech, při platbě před podpisem smlouvy či za provedené opravy. Nyní zůstanou slevy zachovány, ale jejich části, která je nad hranicí nepovolené veřejné podpory, se kupující musejí vzdát. 

Na zcela nových pravidlech prodeje se politici musejí dohodnout do konce září. Podle Pospíšila by však koupě i po změně měla zůstat pro Brňany podobně výhodná jako je tomu nyní. "Naší prioritní snahou je, aby byla zachována výhodnost těch pravidel. Tedy na cenové úrovni by se nemělo nic měnit," uvedl. 

Brno chce sdružením nájemníků rozprodat ještě asi 10 000 bytů, privatizace je dnes přibližně v polovině. Kompletně rozprodané jsou například domy na sídlišti v městské části Bohunice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám