Hlavní obsah

Vysoká cena bytu nemusí být zárukou kvality

Novinky, Ctibor Hůlka, DEKPROJEKT - Partnerský obsah

U většiny zboží se dá předpokládat, že vyšší cena znamená i vyšší kvalitu. Bohužel u bytů, které zákazník kupuje od developera, to tak úplně neplatí. Cena je v těchto případech dána místem, velikostí a polohou v rámci objektu. Cena ale prakticky vůbec neilustruje technickou kvalitu. Pan Jiří si pořídil dost drahý byt a teď se nestačí divit.

Foto: Znalecká kancelář DEKPROJEKT

Byt v nové půdní vestavbě v centru Prahy je minimálně z pohledu ceny luxusní nemovitost. Technická kvalita tomu ale bohužel neodpovídala.

Článek

V půdní vestavbě v centru Prahy byt jistě nepořídíte za malé peníze. Pan Jiří ale takový chtěl, a tak si připlatil za půdní byt od developera.

Developerská firma mu jej, ve fázi před dokončením povrchových úprav a osazením zařizovacích předmětů, předvedla. Pan Jiří sice není stavebním odborníkem, ale přesto měl pocit, že vše není zcela v pořádku. Objednal si tedy služby specialistů, a ti přišli byt zkontrolovat a našli závažné nedostatky.

Prvek, který může být nečekaně zrádnou konstrukcí u dřevostaveb

Nemoci nemovitostí

Největším problémem vestavby je to, že nosné prvky patra v mezonetovém bytě jsou nevhodně dimenzovány a provedeny. Bude potřeba realizovat zesílení a podporu některých z nich. To nebude vůbec jednoduchá a levná záležitost.

Doplňková izolační fólie a poloha laťování pod krytinou u střešních oken způsobuje zatékání okolo střešního okna. Při větším dešti proniká voda do interiéru.

Viníkem vlhka v podkroví byly kontralatě. Chyběly

Nemoci nemovitostí

Ve skladbě střechy, ve vrstvě tepelné izolace, je vedeno odvětrání kanalizace spodních bytů. Toto řešení vytváří rozsáhlý tepelný most. V zimě bude na těchto místech na vnitřním povrchu s největší pravděpodobností kondenzovat voda.

Izolace na terase není kvalitně ukončena na okrajích a současně je odvodnění terasy řešeno zaatikovým plechovým žlabem. Terasou bude pravděpodobně zatékat. To by sice netrápilo pana Jiřího, ale rozhodně by to nepřispělo k dobrým vztahům se sousedy.

Neodborný zásah do konstrukce krovu ohrožuje statiku celého domu

Nemoci nemovitostí

Na omítkách, které byly na některých stěnách bytu, se objevuje síť trhlin. Příčinou je špatná technologie při aplikaci omítek či špatná omítková směs. Je to sice jen „estetická” vada povrchu, ale rozhodně takto omítky nemají vypadat. A panu Jiřímu to oprávněně vadí.

Pan Jiří se nakonec s developerem dohodl, že od něj již nechce byt dodělat, a vymohl si výraznou slevu. Za ušetřené peníze si najal spolehlivou firmu, která uvedené nedostatky odstraní a snad dokončí byt na slušné technické úrovni.

Inzertní sdělení

Trápí vás na domě či bytě technické problémy.

Máte vlhko ve sklepě?

Máte doma plísně na stěnách nebo na oknech?

Máte mokré skvrny pod střechou?

Cítíte od stěn průvan a chlad?

Nemůžete v zimě vytopit místnosti?

Slyšíte hluk z okolních místností?

Slyšíte kroky z chodby?

Bude mě soused zastiňovat při dostavbě/nástavbě svého domu?

Prodáváte či kupujete nemovitost a chcete mít jistotu, že vše proběhne férově.

Chcete provést inspekci nemovitostí a popsat technický stav nemovitosti?

Chcete vystavit Průkaz energetické náročnosti budovy?

Chystáte výstavbu či rekonstrukci rodinného domu.

Hledáte spolehlivého dodavatele projektů rodinných domů?

Nejste si jisti, zda zvolit bungalov, nebo patrový dům?

Hledáte kvalitní projekt dřevostavby?

Máte specifický pozemek a potřebujete individuální projekt na míru?

Hledáte opravdového profesionála přes pasivní domy?

Chcete využít dotace na výstavbu a projektovou dokumentaci domu?

Stavíte či máte nemovitost a chcete uspořit náklady na elektrickou energii.

Zajímá vás fotovoltaika a chcete si pořídit na střechu solární panely a získat na ně dotaci?

Specialisté, projektanti a inspektoři NEMOPASZnaleckého ústavu DekprojektG SERVIS a DEKSOLAR vám pomohou. Vycházejí přitom ze své více než dvacetileté zkušenosti s poruchami a diagnostikou staveb, více než pětadvacetileté zkušenosti s projektováním rodinných domů a pětileté zkušenosti s projektováním a instalací fotovoltaických panelů.

FOTO: Nemopas

Reklama

Související články

Na co si dát pozor při koupi chalupy

Nákup chat a chalup zažívá v poslední době boom. Komplikace při cestování do zahraničí vedou mnoho z nás k chuti koupit vhodný rekreační objekt a trávit volno...

Výběr článků

Načítám