Hlavní obsah

V bytě pod střechou vznikaly vlhké skvrny na stropě. Viníkem byl tepelný most

V novém článku rubriky Nemoci nemovitostí představíme problém, který trápil pana Richarda v jeho bytě pod střechou v panelovém domě. Na stropě se mu během roku objevovaly vlhké skvrny. Střecha byla ale nově udělaná a při zběžné kontrole vypadala izolace zcela v pořádku. Kde byl tedy problém?

Foto: Nemopas

V panelovém bytě pod střechou s krásným výhledem se objevovaly vlhké skvrny na stropě. Co bylo příčinou?

Článek

Pan Richard bydlí s rodinou v panelovém domě v Praze. Byt má pod střechou, užívá si v něm krásného a dalekého výhledu. Před pár lety ho občas trápilo zatékání vody do střechy při prudkém dešti, stejně jako sousedy na patře. Bytové družstvo se proto rozhodlo provést revitalizaci celého domu.

V rámci oprav bylo provedeno zateplení fasád, výměna oken, zateplení střechy a nová hydroizolace na střeše. Všichni byli spokojeni. Po čase se ale začaly objevovat vlhké skvrny na stropě. A tentokrát pouze v bytě pana Richarda. Jak to? Vždyť střecha je nová a dle specialistů perfektně provedená.

Foto: Nemopas

Stopy vlhkosti v koutě pod stropem v jednom z pokojů.

Pan Richard se obrátil na specialisty ze sdružení Nemopas. Ti situaci analyzovali a vysvětlili mu, že příčinou vlhkosti na stropě pod střechou může být buď zatékání, kondenzace vody ve vrstvách střechy či kondenzace vody na studeném povrchu v interiéru.

Kvůli zjištění, která z těchto příčin způsobuje problémy v bytě pana Richarda, byly provedeny následující průzkumy a měření:

  • V zimních měsících bylo provedeno termovizní měření povrchu v interiéru bytu.
  • Byl provedena sonda do skladby a okraje střechy pro zjištění vrstev ve střeše.
  • Proběhla kontrola stavu a těsnosti izolace na střeše.

Na základě zjištěné skladby střechy bylo provedeno také výpočtové posouzení, které dokáže zjistit, zda ve střeše nekondenzuje vlhkost a jaké jsou teploty povrchu pod střechou. Specializované práce pak vedly k finálnímu zjištění.

Foto: Nemopas

Sondy do střechy i atiky ukázaly, jaké vrstvy a materiály jsou ve střeše použity. Při průzkumu bylo zjištěno, že vrstvy ve střeše jsou suché a hydroizolace je zcela těsná. Přesto byly na stropě stopy vlhkosti.

Do střechy podle zjištění nezatéká žádnou netěsností izolace, střecha je i uvnitř suchá. Voda kondenzuje pouze na studeném povrchu pod stropem v koutech. Jedná se o takzvaný tepelný most.

To, že je povrch výrazně studený, prokázaly i termovizní snímky. Příčinou tepelného mostu je nedostatečné zateplení atiky na okraji střechy.

Problémům s vlhkostí ale ´pomohl´ i pan Richard. Má malé dítě a v bytě je často vyšší vlhkost, než se při běžném použití předpokládá. Zvýšená vlhkost potom způsobuje výrazně větší míru kondenzace na studeném povrchu.

Foto: EXPERDIA ČR

Termovizní měření teploty povrchu v problematickém místě.

Naštěstí byli všichni zúčastnění rozumní. Družstvo zajistí lepší zateplení atiky a pan Richard se bude snažit upravit způsob používání bytu, aby snížil množství vlhkosti.

Foto: Dekprojekt - Atelier DEK

Grafický výstup z výpočtového zhodnocení detailu u okraje střechy ukazuje, že povrch v koutě pod stropem bude natolik chladný, že vzdušná vlhkost na něm zkondenzuje. .

Kondenzace na studeném povrchu je jednou z častých příčin vlhkostních poruch u panelových domů, kde byla vyměněna okna (zvyšuje se vlhkost v interiéru), zateplení domu nebylo vůbec provedeno či provedeno nedokonale, zvláště z pohledu okrajových detailů.

 Autor: Ing. Radim Mařík – hlavní inspektor nemovitostí

Inzertní sdělení

Inspekce nemovitostí Nemopas pomáhá majitelům nemovitostí a hlavně kupujícím i prodávajícím na realitním trhu zjistit skutečný technický stav nemovitosti.

Koupě i prodej nemovitosti je závažné rozhodnutí. Kupující se jistě nechce dočkat nepříjemných překvapení, která se mohou objevit po čase v souvislosti s technickým stavem objektu. Kupující prostě nechce po technické stránce koupit "zajíce v pytli".

Prodávající se na druhou stranu jistě nechce dostat do vážných problémů daných jeho zodpovědností za poruchy v následujících pěti letech. Kupující totiž může na základě skrytých vad (ať již skutečných či účelových) dle nového Občanského zákoníku chtít odstoupit od smlouvy či zpětně snížit kupní cenu.

Znalost technického stavu nemovitosti získaná na základě inspekce nemovitostí Nemopas dává oběma stranám realitní transakce jistotu transparentnosti a férovosti obchodu. Inspekce nemovitostí NEMOPAS provádí certifikovaní inspektoři nemovitostí, kteří mají vzdělání a praxi v oboru pozemních staveb a technického zařízení staveb a jsou členy Asociace inspektorů nemovitostí (AIN).

Reklama

Výběr článků

Načítám