Hlavní obsah

Nekvalitně provedené klempířské práce uškodí domu nejen vizuálně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klempířina na stavbách je poměrně staré řemeslo. A dobrý klempíř by měl umět to, co klempíř před sto lety. Bohužel, asi jako v každé době, narazíme i na méně zkušené řemeslníky. A u klempířských prvků, které kromě své izolační funkce dotvářejí i estetický vzhled domu, může nekvalitní práce zkazit celkový dojem z domu.

Foto: Nemopas

Plechové lemování střechy u štítu by mělo být vizitkou domu. Přitlučení plechu hřebíkem plech prohne a působí rušivě. Správně by měl být plech nasunut na vložené příponky, které nejsou vidět a podpírají plech zezadu.

Článek

Paní Zuzana si koupila starý statek pod Lužickými horami a rozhodla se jej zrekonstruovat. Chtěla, aby dům byl pro moderní bydlení, ale současně odpovídal tradici místa. Snažila se používat kvalitní materiály.

Foto: Nemopas

Parapetní plech by měl spolehlivě odvádět vodu od oken, tedy by měl mít spád alespoň 3 %.

Na oplechování a klempířské prvky proto použila špičkový trvanlivý materiál, hliníkový plech s poplastovaným povrchem. Bohužel klempíř, který oplechování konstrukcí prováděl, se moc nepředvedl. Což dokumentují i fotky v článku.

Foto: Nemopas

Voda z parapetu by neměla ani při větru stékat na fasádu. Proto má mít parapet (či např. oplechování římsy) přesah před fasádu 3 cm.

Klempířské prvky by měly chránit konstrukce před pronikáním vody. Současně vzhledově „ukončují” řadu konstrukcí.

České normy pro klempířské prvky a konstrukce jsou pro řemeslníky hodně nápomocné. Doporučují konkrétní řešení, která se historicky osvědčila a jsou spolehlivě funkční.

Foto: Nemopas

Podélný přesah plechů parapetu. Tmelení většinou dopadne vizuálně špatně a je otázkou, jak je dlouhodobě těsné. Přiznat tzv. stojatou drážku je elegantnější řešení.

Klempířinu by měl tedy na domech dělat zručný řemeslník, který ví, jak které prvky realizovat. A investor si takového řemeslníka nejlépe najde na základě referencí.

Foto: Nemopas

Viditelné kotvení plechu skrz musí být vodotěsné. Pokud chceme šroub překrýt kloboučkem, je třeba klobouček spolehlivě připevnit. To se dělá naletováním, což u plechu s plastovým povrchem nelze.

 Radim Mařík – hlavní inspektor, radim.marik@nemopas.cz

Inzertní sdělení

Potřebujete pomoc při nekvalitně provedených stavebních pracích?

Trápí vás na domě či bytě následující problémy?

  • Máte vlhko ve sklepě?
  • Máte mokré stěny v bytě či domě?
  • Máte doma plísně na stěnách nebo na oknech?
  • Máte mokré skvrny pod střechou?
  • Cítíte od stěn průvan a chlad?
  • Nemůžete v zimě vytopit místnosti?
  • Slyšíte hluk z okolních místností?
  • Slyšíte kroky z chodby?
  • Bude vás soused zastiňovat při dostavbě/nástavbě svého domu?
  • Trápí vás na vašem domě či bytě jiný technický problém?

Specialisté a inspektoři NEMOPAS Znaleckého ústavu Dekprojekt vám pomohou. Vycházejí ze své více než dvacetileté zkušenosti s poruchami a diagnostikou staveb.

Specialisté Akreditované laboratoře Atelier DEK jsou připraveni provést úředně akreditovaná měření řady parametrů budov (akustická měření, vzduchotěsnost, osvětlení apod.).

Experti na poruchy staveb identifikují příčiny poruch a navrhnou, jak problém optimálně řešit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám