Hlavní obsah

Proč jsou v novém nepodsklepeném domě vlhké podlahy a zdi

I domy, které nemají sklep a jsou přímo na terénu, mohou mít problémy s hydroizolací „spodní stavby” a vlhnout zespoda. O jednom takovém případu se můžete dočíst v aktuálním článku.

Foto: Znalecký ústav Dekprojekt

V novém dokončeném domě pana Radka se začala objevovat vlhkost v podlahách.

Článek

Pan Radek si nechal postavit nový dům. Nyní, když v domě již pár měsíců bydlí, se začala objevovat vlhkost na spodku zdí a v podlaze. Kde se ale voda bere, vždyť dům nemá sklep a stojí na terénu? Neprasklo snad panu Radkovi topení v podlaze?

Aby problém vyřešil, pozval si specialisty ze Znaleckého ústavu Dekprojekt. Ti na domě provedli průzkum a zjistili, co je příčinou vlhkosti v podlahách a zdech.

Foto: Znalecký ústav Dekprojekt

V sondách, provedených do podlah, byla zjištěna vyšší hmotnostní vlhkost.

Problémem je poloha vodorovné hydroizolace domu, která je pod podlahou a všemi zdmi u nepodsklepeného domu. I když je tato izolace kvalitní a dobře provedená, někde na okraji domu končí. A právě poloha a způsob jejího ukončení jsou častým problémem nepodsklepených domů.

Projektanti a stavební firmy si často neuvědomují, že ukončení této izolace nemůže být pod terénem, nebo těsně nad ním. V případě většího deště se voda většinou nestačí dostatečně rychle vsakovat do země a vytvoří u domu louže. Voda pak proniká do částí domu nad nízkým ukončením izolace.

Foto: Znalecký ústav Dekprojekt

Poloha vodorovné izolace, viditelná v sondě, je v úrovni okolního terénu. Nopová fólie rozhodně není izolací.

A právě tak tomu bylo i na domě pana Radka. Vodorovná izolace byla dokonce ukončena v některých místech pod terénem. Pokud tedy víc zapršelo, voda pronikala nad izolací do obvodových zdí a do podlah.

Co s tím? Ideální je, dle našeho názoru, postavit i nepodsklepený dům s dostatečným „soklem” nad terénem. Když bude ukončení izolace kolem 15 cm nad terénem, neměla by nás voda z terénu ohrozit.

Co ale dělat v případě, když už je dům postaven a hotov? Rozumnou cestou je upravit okolí i vstup do domu tak, aby se ukončení izolace dostalo „výš” anebo od něj voda odtékala. Terén lze trochu odkopat a hlavně vyspádovat od domu. Lze případně vybudovat i povrchovou drenáž či vhodný žlábek.

Foto: Znalecký ústav Dekprojekt

U dveří na zahradu je izolace pod úrovní terénu. Voda, která projde zámkovou dlažbou, může volně pronikat do vrstev podlah.

Opět musíme upozornit na zásadní prevenci podobných nemocí u novostaveb. Projekt i výstavbu svěřte profesionálům, na které máte pozitivní reference, a na svou stranu si najměte zkušeného stavaře, který bude projektanta i stavební firmu kontrolovat.

Ing. Petr Zrník - specialista Znaleckého ústavu Dekprojekt, petr.zrnik@dek-cz.com

Inzertní sdělení

Potřebujete pomoc při nekvalitně provedených stavebních pracích?

Trápí vás na domě či bytě následující problémy?

  • Máte vlhko ve sklepě?
  • Máte mokré stěny v bytě či domě?
  • Máte doma plísně na stěnách nebo na oknech?
  • Máte mokré skvrny pod střechou?
  • Cítíte od stěn průvan a chlad?
  • Nemůžete v zimě vytopit místnosti?
  • Slyšíte hluk z okolních místností?
  • Slyšíte kroky z chodby?
  • Bude vás soused zastiňovat při dostavbě/nástavbě svého domu?
  • Trápí vás na vašem domě či bytě jiný technický problém?

Specialisté a inspektoři NEMOPAS Znaleckého ústavu Dekprojekt vám pomohou. Vycházejí ze své více než dvacetileté zkušenosti s poruchami a diagnostikou staveb.

Specialisté Akreditované laboratoře Atelier DEK jsou připraveni provést úředně akreditovaná měření řady parametrů budov (akustická měření, vzduchotěsnost, osvětlení apod.).

Experti na poruchy staveb identifikují příčiny poruch a navrhnou, jak problém optimálně řešit.

Reklama

Výběr článků

Načítám