Hlavní obsah

Rizika současných vláknocementových krytin

Vláknocementová krytina patří v Česku k oblíbeným, tradičním krytinám. Současné vláknocementové varianty nahrazují svým stylem staré “eternitové” šablony, které se kvůli obsahu nebezpečného azbestu již dlouho nevyrábějí. Při použití současných vláknocementových šablon ale musí projektanti a realizační firma krytinu správně použít, jinak mohou nastat problémy.

Foto: Znalecký ústav Dekprojekt - Nemopas

Vláknocementová krytina byla před několika lety namontována na jednoduchou šikmou střechu.

Článek

Několik let stará střecha na domě paní Terezy vypadala všelijak, jen ne tak, jak by měla. Na vláknocementové krytině rostl mech, jednotlivé šablony byly zdeformovány a objevila se i degradace povrchu šablon. Bylo jen otázkou času, kdy by došlo vlivem degradace k rozpadu šablon.

Co je příčinou deformace a degradace krytiny? Je to problém krytiny jako takové? Nebo je krytina použita na nevhodné střeše, případně špatně aplikována?

Foto: Znalecký ústav DEKPROJEKT - Nemopas

V současné době na krytině roste mech, krytina je deformována

Tento typ krytiny se běžně používá na střechách tohoto typu a funguje standardně. Při průzkumu střechy specialisté ze Znaleckého ústavu Dekprojekt - Nemopas zjistili, že problémy krytiny jsou způsobeny špatným postupem aplikace. Stavební firma totiž položila vláknocement na dřevěné bednění. Možná si byla vědoma faktu, že obecně skládaná krytina není dokonale těsná, a proto položila přímo pod krytinu “lepenku” (přesněji asfaltový pás typu A).

Foto: Znalecký ústav DEKPROJEKT - Nemopas

A dochází k závažné degradaci povrchu

Kvůli danému postupu voda, která se pod krytinu dostala (a je třeba opět zdůraznit, že s tím je třeba počítat, protože skládané krytiny nejsou stoprocentně těsné), zůstávala částečně uzavřena mezi spodním lícem šablon a asfaltovým pásem. Krytina byla tedy dlouhodobě ve vlhku. Současná vláknocementová krytina ale nesmí ležet dlouhodobě na vlhkém povrchu. Tento fakt je příčinou degradace a deformace krytiny.

Foto: Znalecký ústav DEKPROJEKT - Nemopas

Provedená sonda prokázala, že krytina byla položena na asfaltové “lepence” a plnoplošném bednění

Výrobci ve svých montážních návodech doporučují pokládání krytiny na latě a kontralatě a dostatečné odvětrání prostoru pod krytinou. Pokud se tedy voda dostane pod krytinu, tak s ní není v kontaktu a krytina může i zespoda vysychat.

Je třeba si uvědomit, že dnešní vláknocementová krytina nemá stejné vlastnosti jako “starý eternit”, při jejím použití je tak třeba důsledně dodržovat montážní a projekční předpisy výrobců. Mimo jiné proto, aby bylo možné případné poruchy u výrobce krytiny reklamovat.

Ing. Radim Mařík - hlavní inspektor nemovitostí

Inzertní sdělení

Inspekce nemovitostí Nemopas pomáhá majitelům nemovitostí, a hlavně kupujícím i prodávajícím na realitním trhu zjistit skutečný technický stav nemovitosti.

Koupě i prodej nemovitosti je závažné rozhodnutí. Kupující se jistě nechce dočkat nepříjemných překvapení, která se mohou objevit po čase v souvislosti s technickým stavem objektu. Kupující prostě nechce po technické stránce koupit "zajíce v pytli".

Prodávající se na druhou stranu jistě nechce dostat do vážných problémů daných jeho zodpovědností za poruchy v následujících pěti letech. Kupující totiž může na základě skrytých vad (ať již skutečných či účelových) dle nového občanského zákoníku chtít odstoupit od smlouvy či zpětně snížit kupní cenu.

Znalost technického stavu nemovitosti získaná na základě inspekce nemovitostí Nemopas dává oběma stranám realitní transakce jistotu transparentnosti a férovosti obchodu.

Inspekce nemovitostí Nemopas provádějí certifikovaní inspektoři nemovitostí, kteří mají vzdělání a praxi v oboru pozemních staveb a technického zařízení staveb a jsou členy Asociace inspektorů nemovitostí (AIN).

Reklama

Výběr článků

Načítám