Hlavní obsah

Stará izolace fungovala, s novou do suterénu teče

Paní Diana koupila starší dům na dobré adrese. Byla si vědoma toho, že jej musí rekonstruovat a začala tedy od spodu. Suterén nebyl příliš vlhký, ale paní Diana chtěla vše udělat pořádně, a tak si najala izolatéra, aby provedl novou izolaci suterénu. A suterén je dnes vlhký, jako nikdy nebyl.

Foto: Nemopas

Na domě byla provedena nová izolace sklepa. Ten byl dříve skoro suchý, dnes do něj teče.

Článek

Od rekonstrukce jsou suterénní stěny ve spodní části zcela vlhké a do suterénu teče. Přivolaný inspektor nemovitostí provedl průzkum a paní Dianu nepotěšil.

Izolatér, kterého si najala, udělal to nejhorší, co mohl. Zlikvidoval původní izolační ochranu spodní stavby a aplikoval nefunkční novou izolaci. I to je možné.

Foto: Nemopas

Stěny suterénu jsou dnes ve spodní části výrazně vlhké.

Naši předkové sice neznali asfaltové pásy nebo vodotěsný beton, ale znali jíl a znali funkci větrané mezery či kanálu. A na domě paní Diany byla právě použita kombinace odvětraného kanálu z vnější strany suterénní zdi a izolace jílem.

Foto: Nemopas

Schéma původního a nového řešení

Izolatér vrstvu jílu vykopal, větraný kanál zrušil a podél stěny realizoval plošnou izolaci. Kdyby použil nějaký osvědčený materiál (jako například kvalitní asfaltový pás v několika vrstvách v kombinaci s drenáží), mohlo to dopadnout dobře. Ale on použil jako izolaci tzv. nopovou fólii.

Foto: Nemopas

Původně byl kolem domu odvětrávaný kanál.

Je potřeba zdůraznit, že tento materiál z HDPE (vysokohustotní polyetylén) není hydroizolací. V samotné ploše je tato fólie izolačně stoprocentní, ale nedá se spolehlivě „hydroizolačně“ spojit a už vůbec se v ní nedají řešit detaily (jako např. roh).

Do suterénu tedy zatéká, co teď s tím?  Řešením je udělat izolaci znova. Původním způsobem, anebo moderně, ovšem lépe.

Foto: Nemopas

Izolatér původní větrací kanál zrušil a zasypal jej stavební sutí.

Vývoj ve stavebnictví v minulosti nebyl tak překotný jako dnes. Pokud došlo k otestování nějakého konstrukčního řešení, dlouhá léta se používalo. Dnes a zvláště v porevolučních letech se objevila řada nových materiálů a konstrukcí. Ty se aplikují a teprve po čase se zjistí, že někdy neplní svou funkci dlouhodobě a spolehlivě.

Nejsmutnější ale je, že používání „novinek“ je spojeno se značnou setrvačností. Přestože odborná veřejnost ve stavebnictví již ví o nefunkčnosti nopové fólie jako izolace, setkáváme se stále s tím, že se tato fólie jako izolace používá.

Autor: Ing. Radim Mařík, hlavní inspektor nemovitostí

Inzertní sdělení

Inspekce nemovitostí Nemopas pomáhá majitelům nemovitostí a hlavně kupujícím i prodávajícím na realitním trhu zjistit skutečný technický stav nemovitosti.

Koupě i prodej nemovitosti je závažné rozhodnutí. Kupující se jistě nechce dočkat nepříjemných překvapení, která se mohou objevit po čase v souvislosti s technickým stavem objektu. Kupující prostě nechce po technické stránce koupit "zajíce v pytli".

Prodávající se na druhou stranu jistě nechce dostat do vážných problémů daných jeho zodpovědností za poruchy v následujících pěti letech. Kupující totiž může na základě skrytých vad (ať již skutečných či účelových) dle nového Občanského zákoníku chtít odstoupit od smlouvy či zpětně snížit kupní cenu.

Znalost technické stavu nemovitosti získaná na základě inspekce nemovitostí Nemopas dává obou stranám realitní transakce jistotu transparentnosti a férovosti obchodu.

Inspekce nemovitostí NEMOPAS provádí certifikovaní inspektoři nemovitostí, kteří mají vzdělání a praxi v oboru pozemních staveb a technického zařízení staveb a jsou členy Asociace inspektorů nemovitostí (AIN).

Reklama

Související témata:

Související články

Když podlahové topení netopí tak, jak má

Podlahové topení má jistě celou řadu výhod. V bytě nikde nepřekáží otopná tělesa, bosá chůze po podlaze je příjemná a teplo by mělo být v místnosti pěkně...

Výběr článků

Načítám