Hlavní obsah

Nový byt automaticky neznamená, že je také bezvadný

Řada z nás touží po novém bydlení, ať už v podobě bytu, nebo rodinného domu. Ne vždy je však taková koupě cestou jednoduchou a radostnou, jak ukazuje následující příběh ze života pana Petra.

Foto: Nemopas

Byt v novostavbě nemusí být bohužel v bezvadném stavu.

Článek

Pan Petr si vyhlédl hezký prosluněný byt v klidné okrajové části Prahy. Byl to nový byt, který byl na prodej zhruba po dvou letech od výstavby bytového domu. Petr si počínal obezřetně. Důkladně prověřoval kupní smlouvu a ostatní dokumenty, zjišťoval veškeré náležitosti spojené s koupí, komunikoval s budoucími sousedy a opakovaně byt navštěvoval. Při návštěvě si všiml nepatrných trhlin ve vnitřních omítkách.

Pan Petr znejistěl a čím dál více si uvědomoval, jak závažná situace může pro něj a jeho rodinu nastat. Jelikož nebyl odborníkem z oboru stavebnictví, rozhodl se nakonec raději přizvat osobu, která mu pomůže objasnit výskyt trhlin v omítce.

Obrátil se proto na profesionály, kteří prověřují nemovitosti nejen při realitních transakcích, a to na inspektory nemovitostí působící pod značkou Nemopas.

Foto: Nemopas

Trhliny na zdi byly naštěstí jen v omítce.

Prohlídka bytu odborníky proběhla ihned druhý den a situace pana Petra se začala komplikovat.

Inspektor zjistil, že nalezené trhliny jsou naštěstí pouze povrchovým a estetickým problémem a byly způsobeny nevhodnou technologií při provádění omítek a nesignalizují žádný statický problém.

Foto: Nemopas

Vnější parapet nebyl zatažen do ostění. Při dešti může voda z ostění zatékat do zdiva.

Skutečnou „studenou sprchou” však bylo pro Petra zjištění jiných, a mnohem závaznějších vad a rizikových faktorů. Inspektoři jich nakonec napočítali více než dvě desítky. Pan Petr o nich samozřejmě neměl nejmenší tušení, kupoval přece nový byt…

Inspektoři zjistili například tyto vady a nedostatky:

  • Neodborné provedení oplechování venkovních parapetů, v jejichž okolí docházelo k zatékání do konstrukce obvodové stěny a zateplení fasády.
  • Neodborné provedení dřevěných oken. Nebyla osazena systémovými prvky a nebyla dostatečně seřízena. V místě funkční spáry (mezi rámem okna a okenním křídlem) byla patrná značná netěsnost. Na základě tohoto zjištění bylo panu Petrovi doporučeno provedení termovizního měření, které prokázalo např. u balkónových dveří výraznou netěsnost.
Foto: Nemopas

Termovizní snímek balkónových dveří prokazuje výraznou netěsnost funkční spáry u prahu balkónových dveří.

  • Vadné bylo také umístění elektroinstalací v koupelně; byly provedeny v rozporu s normou.
  • Nedostatečné utěsnění spár v okolí sprchové vaničky.
  • Absence odvětrání místnosti WC.
  • Nedokončené zateplení a omítky v boxu pro předokenní rolety.
  • Nesystémové provedení zavírače vstupních dveří.
  • Nefunkční elektroinstalace v kuchyni.
Foto: Nemopas

Zatmelení spáry mezi obkladem a vaničkou sprchového koutu nebylo zcela funkční.

Pan Petr byl opravdu nemile překvapen, kolik problémů jím vyhlédnutý nový byt skrývá. Následně se rozhodl řešit celou záležitost s prodávajícím, se kterým se nakonec naštěstí dohodl na opravě zásadních vad a slevě z kupní ceny bytu.

A tak dnes pan Petr se svojí rodinou žije spokojeně v bytě, který závažnější nedostatky nevykazuje.

Autor: Jiří Hlavín, certifikovaný inspektor nemovitostí

Inzertní sdělení

Inspekce nemovitostí Nemopas pomáhá majitelům nemovitostí a hlavně kupujícím i prodávajícím na realitním trhu zjistit skutečný technický stav nemovitosti.

Koupě i prodej nemovitosti je závažné rozhodnutí. Kupující se jistě nechce dočkat nepříjemných překvapení, která se mohou objevit po čase v souvislosti s technickým stavem objektu. Kupující prostě nechce po technické stránce koupit "zajíce v pytli".

Prodávající se na druhou stranu jistě nechce dostat do vážných problémů daných jeho zodpovědností za poruchy v následujících pěti letech. Kupující totiž může na základě skrytých vad (ať již skutečných či účelových) dle nového Občanského zákoníku chtít odstoupit od smlouvy či zpětně snížit kupní cenu.

Znalost technické stavu nemovitosti získaná na základě inspekce nemovitostí Nemopas dává obou stranám realitní transakce jistotu transparentnosti a férovosti obchodu.

Inspekce nemovitostí NEMOPAS provádí certifikovaní inspektoři nemovitostí, kteří mají vzdělání a praxi v oboru pozemních staveb a technického zařízení staveb a jsou členy Asociace inspektorů nemovitostí (AIN).

Certifikovaný inspektor nemovitostí: Jiří Hlavín, DiS., jiri.hlavin@nemopas.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Když podlahové topení netopí tak, jak má

Podlahové topení má jistě celou řadu výhod. V bytě nikde nepřekáží otopná tělesa, bosá chůze po podlaze je příjemná a teplo by mělo být v místnosti pěkně...

Výběr článků

Načítám