Hlavní obsah

Velmi riskantní kondenzace

Zkondenzovaná voda uvnitř domů, například orosené okno, může být pouze drobnou nepříjemností. V některých případech ale může narušit samotnou stabilitu domu, nebo jeho části. Při koupi nemovitosti, kde nosnou konstrukcí části domu je dřevo, musíme riziko kondenzace kontrolovat maximálně pečlivě. Pan Tomáš kvůli tomu nekoupil vysněný domek.

Foto: Nemopas

Střešní okno v koupelně v obytném podkroví má nesprávný parapet, který je tvořen nosným prvkem krovu.

Článek

Pan Tomáš si našel velký starší dům na dobré adrese. Jednalo se o relativně drahou nemovitost, a tak si samozřejmě objednal její inspekci. Na domě byla řada tradičních rizik a vad. Ve své zprávě inspektoři Nemopas varovali pana Tomáše hlavně před nebezpečnou situací v koupelně v obytném podkroví.

Foto: Nemopas

Na okně dochází k masivní kondenzaci. Voda může netěsnostmi v obkladu pronikat k dřevěnému prvku krovu.

V koupelně je střešní okno, což je konstrukce obecně velmi náchylná na kondenzaci vody na vnitřním studeném povrchu skla a rámu. Přesně proto doporučujeme se střešním oknům v mokrých provozech (koupelnách) raději vyhýbat.

Pokud není jiné cesty, je třeba tvar parapetu a nadpraží okna udělat správně (viz schéma) a pod okno osadit topení, aby stoupající teplý vzduch mohl ohřívat plochu okna.

Foto: Znalecký ústav Dekprojekt

Správný tvar parapetu a nadpraží okna umožní teplému vzduchu z topení ohřívat povrch okna.

Tak to ale v domě, který kupoval pan Tomáš, nebylo. Okno mělo pod sebou ´vodorovný vnitřní parapet´, který byl nosným prvkem krovu. Tento parapet bránil teplému vzduchu od topení stoupat k oknu. Na okně pak docházelo a dochází k masivní kondenzaci.

Velké množství vody zatéká přímo do parapetu, tedy na nosný dřevěný prvek krovu. Voda stéká až na podlahu koupelny, kde netěsnostmi v dlažbě protéká do dřevěných podlah.

A voda dřevu dlouhodobě škodí. Na vlhkém dřevu začnou růst dřevokazné organismy, které je degradují. V případě, že dřevo je nosné, může časem dojít i ke zhroucení části stavby.

Foto: Nemopas

Zkondenzovaná voda stéká až na podlahu, kde může netěsnostmi pronikat do dřevěné podlahy.

Pan Tomáš na základě zprávy inspektorů upozornil prodávajícího na rizika spojená s kondenzací v koupelně a chtěl se dohodnout na provedení podrobnějšího průzkumu dřevěných konstrukcí potenciálně zasažených vlhkostí. Prodávající to odmítl a nehodlal ani připustit snížení ceny domu. A tak se pan Tomáš nakonec rozhodl, že s takovým rizikem dům koupit nechce.

Autor: Ing. Radim Mařík, hlavní inspektor nemovitostí

Inzertní sdělení

Inspekce nemovitostí Nemopas pomáhá majitelům nemovitostí a hlavně kupujícím i prodávajícím na realitním trhu zjistit skutečný technický stav nemovitosti. Koupě i prodej nemovitosti je závažné rozhodnutí.

Kupující se jistě nechce dočkat nepříjemných překvapení, která se mohou objevit po čase v souvislosti s technickým stavem objektu. Kupující prostě nechce po technické stránce koupit "zajíce v pytli".

Prodávající se na druhou stranu jistě nechce dostat do vážných problémů daných jeho zodpovědností za poruchy v následujících pěti letech. Kupující totiž může na základě skrytých vad (ať již skutečných či účelových) dle nového Občanského zákoníku chtít odstoupit od smlouvy či zpětně snížit kupní cenu.

Znalost technického stavu nemovitosti získaná na základě inspekce nemovitostí Nemopas dává oběma stranám realitní transakce jistotu transparentnosti a férovosti obchodu.

Inspekce nemovitostí Nemopas provádí certifikovaní inspektoři nemovitostí, kteří mají vzdělání a praxi v oboru pozemních staveb a technického zařízení staveb a jsou členy Asociace inspektorů nemovitostí (AIN).

Reklama

Související témata:

Související články

Když podlahové topení netopí tak, jak má

Podlahové topení má jistě celou řadu výhod. V bytě nikde nepřekáží otopná tělesa, bosá chůze po podlaze je příjemná a teplo by mělo být v místnosti pěkně...

Výběr článků

Načítám