Hlavní obsah

Kontrola výstavby domu zachytila velmi riskantní řešení v suterénu

Výstavba nového domu je pro většinu z nás zásadní investice. Firma, která dům staví, v případě standardních smluvních vztahů nese odpovědnost za celé dílo. I tak si ale určitě nikdo z nás nechce po nastěhování do krásného nového domu užívat řešení nepříjemných poruch.

Foto: Nemopas, Znalecký ústav Dekprojekt

Dům paní Mileny stojí ve svahu a jeho dolní polovina je pod úrovní terénu.

Článek

Paní Milena si nechává stavět hezký nový dům v podhorské oblasti. Přistoupila ke stavbě jako zodpovědný investor. Uzavřela smlouvu se stavební firmou, která objekt postaví na klíč a najala si svůj stavební dozor.

A ten se s paní Milenou dohodl, že si ve „zlomových fázích“ výstavby přizvou specializované inspektory Nemopas. Ti vždy zkontrolují stav stavby z pohledu potenciálu poruch a rizikových řešení.

Vyplatilo se to. Inspektoři Nemopas navštívili stavbu ve fázi, kdy byla dokončena hrubá stavba. Skupinou rizik poruch, které kontrolovali, byla mimo jiné rizika spojená s izolacemi spodní stavby proti vodě. A tady narazili na zásadní problém a rizikové řešení.

Dům je ve svahu a je minimálně z poloviny podsklepen. Okolo podsklepené části není provedena v úrovni podlahy podzemní části drenáž a izolace je provedena z asfaltových pásů.

Foto: Nemopas, Znalecký ústav Dekprojekt

Okolo suterénní části domu není žádná drenáž a izolace je tvořena asfaltovými pásy.

Toto řešení je samo o sobě extrémně rizikové. I kdyby izolace byly velmi dobře provedené, je potřeba si uvědomit zásadní věc.

Pokud je podsklepený dům na málo propustných zeminách a úroveň suterénu není odvodněna, je izolace namáhána tlakovou vodou. Zásypy kolem domu se totiž při větším dešti dočasně zaplní vodou a suterén je vlastně ponořen v „bazénu“. Každá drobná netěsnost v izolaci poté způsobí nepříjemné pronikání vody.

Foto: Nemopas, Znalecký ústav Dekprojekt

Zásypy kolem suterénu domu se v nepropustných zeminách po velkém dešti zaplní vodou. Suterén je v „bazénu“ a izolaci musí být odolná proti tlakové vodě. A to běžná izolace např. z asfaltových pásů není.

A to hrozilo v domě paní Mileny. Pokud by dům byl takto dokončen, s vysokou pravděpodobností by po velkém či dlouhotrvajícím dešti došlo k pronikání vody do stěn pod terénem. A to si paní Milena jistě nepřála.

Foto: Nemopas, Znalecký ústav Dekprojekt

I toto místo je netěsné a při zatížení tlakovou vodou v zásypech by určitě způsobilo zatékání.

Naštěstí bylo toto riziko zachyceno včas. Realizační firma, po dohodě se specialisty Nemopas, doplnila k základům domu funkční drenážní systém.

Foto: Nemopas, Znalecký ústav Dekprojekt

Těsnost izolace z pásů není v principu stoprocentní. Na domu paní Mileny je vidět i řada přímo vadných řešení. Například takto provedené napojení vodorovné izolace na svislou izolaci není určitě těsné.

Je potřeba zdůraznit, že toto problematické řešení, a s ním spojené zatékání do suterénu, je jedním z nejčastějších zdrojů poruch a problémů, se kterým se majitelé nově postavených domů setkávají.

Ing. Lubomír Odehnal, inspektor nemovitostí, znalec v oboru izolace staveb

Inzertní sdělení

Inspekce nemovitostí NEMOPAS pomáhá majitelům nemovitostí a hlavně kupujícím i prodávajícím na realitním trhu zjistit skutečný technický stav nemovitosti. Inspekce tak šetří peníze za budoucí neplánované opravy nemovitosti a snižuje rizika realitního obchodu. U nových domů a bytů inspektor pomáhá novým majitelům s převzetím nemovitosti od realizační firmy nebo developera. Majitel má tak šanci pomocí inspekce významně snížit riziko výskytu skrytých i zjevných vad a vyhne se tak budoucím nepříjemnostem při reklamacích.

Inspekce nemovitostí NEMOPAS provádí certifikovaní inspektoři nemovitostí, kteří mají vzdělání a praxi v oboru pozemních staveb a technického zařízení staveb a jsou členy Asociace inspektorů nemovitostí (AIN).

Technický stav nemovitosti je nejvíce podceňovanou skutečností při jejím nákupu. Kupující často věnuje enormní pozornost a energii vyjednávání o ceně, a k jeho škodě naprosto opomíjí samotný technický stav nemovitosti. Ten však může mít zásadní vliv na výslednou cenu. Tato zarážející situace se dá trefně vyjádřit lidovým příslovím našich předků „kupovat zajíce v pytli“, a taky je jí možno moderněji přirovnat k nákupu mobilního telefonu nebo počítače bez znalosti jejich základních parametrů.

Investici v řádech tisíců korun by bez znalosti parametrů neudělal nikdo, ale nákup nemovitosti za milióny korun bez znalosti jejího technického stavu je bohužel běžnou praxí. Jen málokdo si uvědomuje, že malý vlhký flíček v podkroví nebo drobná prasklina nad schodištěm má přitom často cenu mnoha stovek tisíc nebo i miliónů korun vydaných za následné opravy.

Důležitost této služby ilustruje i fakt, že služba je běžným doplňkem realitního trhu v zahraničí (v USA přes 90 % realitních obchodů).

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Má cenu bourat, nebo rekonstruovat?

Bourat, nebo rekonstruovat? Tuto otázku položil inspektorovi nemovitostí pan Michal, majitel starého domku v Rožmitále pod Třemšínem. Rekonstrukce starého domu...

Ze zkušeností inspektora - takový dům nechceme

V červenci jsem se ujala vyřízení požadavku na prohlídku rodinného domu. Poptávajícími byli mladí manželé s malým dítětem z Prahy, kteří chtěli koupit rodinný...

Výběr článků

Načítám