Hlavní obsah

Ze zkušeností inspektora - takový dům nechceme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V červenci jsem se ujala vyřízení požadavku na prohlídku rodinného domu. Poptávajícími byli mladí manželé s malým dítětem z Prahy, kteří chtěli koupit rodinný dům k rekreaci a nechtěli v blízké době dělat u vybraného domu žádnou rekonstrukci.

Foto: Ing. Lenka Bartošová, Nemopas

Domek na klidném místě

Článek

Před kontaktováním inspektorů Nemopas se na dům byli podívat. Moc se jim líbil. Byl čistý, upravený. Dal by se v něm okamžitě strávit zbytek léta. Paní však měla pocit, že v domě cítí vlhkost. Pán ten pocit neměl.

Prohlídka byla domluvena hned na další den. Na poslední chvíli však zájemci o dům volali, že nemohou přijet a že mám prohlídku provést bez nich. E-mailem přišlo toto zadání:

„Posílám kontakt na pana makléře XY. Ví o vás, počítá, že se mu ozvete. Prosím, určitě se podívejte na následující věci:

- jestli tam někde je plíseň (vlhkost), byly provedeny nějaké sanace, ale nevíme, zda dostatečné

- stav trámů (bílé trámy v hlavní místnosti mi přijdou prolezlé, ale možná jsou v pohodě, nevím)

- na dřevěné podlahy v přízemí (není podsklepeno, tak nevím, zda jsou v pořádku)

- cokoliv dalšího, co by bránilo užívání rodiny s malým dítětem. (Prostě jako kdybyste si ho chtěla koupit pro sebe). Moc děkujeme.

Chalupu bychom časem chtěli na trvalé bydlení a nechceme již dávat peníze na opravy. Tak zda tam nenajdete něco, co by v dohledné době vyžadovalo opravy. Možná pak časem pro babičku jsme zvažovali přestavit garáž na další místnost. Tak jenom, zda to je reálné.

Ještě jednou díky a hezkou cestu. AB”

Foto: Ing. Lenka Bartošová, Nemopas

Interiér byl čistý a udržovaný.

První dojem z domu byl velmi příznivý. Domek byl čistý a udržovaný. Při podrobnějším průzkumu jsem ale zjistila, že povrch vnitřních i vnějších stěn vykazuje známky vlhkosti.

Dřevěná podlaha se prohýbala. Pár prken u zdi bylo vyměněno (že by byla předtím napadena dřevomorkou?). V krásných dřevěných na bílo natřených trámech byly čerstvé dírky od červotoče. V podkrovní místnosti byly původní trámy kryty palubkami. Přemýšlela jsem proč, když v přízemí byly trámy přiznané.

Pravděpodobným důvodem mohla být kvalita trámů. To se mi potvrdilo, když jsem se dostala na okraj půdního prostoru – všechny původní dřevěné prvky krovu, na které bylo při základní prohlídce vidět, byly napadeny tesaříkem krovovým.

Foto: Ing. Lenka Bartošová, Nemopas

Upravené dřevěné trámy byly napadeny červotočem.

To, že některé dveře neměly podchodnou výšku, schodiště nemělo zábradlí, byly již maličkosti. A co střecha? Popraskané, sjíždějící asfaltové šablony. Okapy a dešťové svody byly částečně nové, ale ze všech tekla dešťová voda na terén v těsné blízkosti domu.

Foto: Ing. Lenka Bartošová, Nemopas

Asfaltové šablony na střeše již dosloužily

Po ukončení prohlídky jsem ihned volala zájemcům a stačila jsem jim pouze říct svůj poznatek ohledně podlah a krovu – okamžitá reakce byla: „Takový dům nechceme. Pošlete fakturu“. A pak pochvala vlastní obezřetnosti, že si prohlídku objednali.

Dům sám o sobě byl pěkný, byl na klidném místě, s dostupnou dopravou, občanským vybavením (obchod, lékař, škola, školka). Nebyl ani drahý. Nutnost odvlhčení domu (vodorovná izolace stěn i podlah), nová střešní krytina atd. byla v nabídkové ceně respektována. Sanace dřevěných konstrukcí respektována nebyla a požadavek zájemců byl jasný – v následujících patnácti letech žádné výrazné rekonstrukce.

 Ing. Lenka Bartošová, inspektorka nemovitostí

Inzertní sdělení

Inspekce nemovitostí NEMOPAS pomáhá majitelům nemovitostí a hlavně kupujícím i prodávajícím na realitním trhu zjistit skutečný technický stav nemovitosti. Inspekce tak šetří peníze za budoucí neplánované opravy nemovitosti a snižuje rizika realitního obchodu. U nových domů a bytů inspektor pomáhá novým majitelům s převzetím nemovitosti od realizační firmy nebo developera. Majitel má tak šanci pomocí inspekce významně snížit riziko výskytu skrytých i zjevných vad a vyhne se tak budoucím nepříjemnostem při reklamacích.

Inspekce nemovitostí NEMOPAS provádí certifikovaní inspektoři nemovitostí, kteří mají vzdělání a praxi v oboru pozemních staveb a technického zařízení staveb a jsou členy Asociace inspektorů nemovitostí (AIN).

Technický stav nemovitosti je nejvíce podceňovanou skutečností při jejím nákupu. Kupující často věnuje enormní pozornost a energii vyjednávání o ceně, a k jeho škodě naprosto opomíjí samotný technický stav nemovitosti. Ten však může mít zásadní vliv na výslednou cenu. Tato zarážející situace se dá trefně vyjádřit lidovým příslovím našich předků „kupovat zajíce v pytli“, a taky je jí možno moderněji přirovnat k nákupu mobilního telefonu nebo počítače bez znalosti jejich základních parametrů.

Investici v řádech tisíců korun by bez znalosti parametrů neudělal nikdo, ale nákup nemovitosti za milióny korun bez znalosti jejího technického stavu je bohužel běžnou praxí. Jen málokdo si uvědomuje, že malý vlhký flíček v podkroví nebo drobná prasklina nad schodištěm má přitom často cenu mnoha stovek tisíc nebo i miliónů korun vydaných za následné opravy.

Důležitost této služby ilustruje i fakt, že služba je běžným doplňkem realitního trhu v zahraničí (v USA přes 90 % realitních obchodů).

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Dotace na zateplení nejsou všelék

Stát i Evropská unie investují velké množství peněz do zateplování domů. Dotační programy jsou často vypsány tak, že investory motivují k zateplení bez...

Výběr článků

Načítám