Hlavní obsah

Dům bez energetického průkazu bude od července problémem i pro realitku

V minulém článku Nemocí nemovitostí jsme psali o dramatu paní Mileny, která málem platila pokutu z důvodu nevystavení energetického štítku při prodeji své nemovitosti. Makléř, který zařizoval prodej její nemovitosti, ji na zákonnou povinnost vystavení energetického štítku neupozornil. To by se od začátku července 2015 již nemělo stát.

Foto: Nemopas

V povinnosti vystavovat průkazy energetické náročnosti dochází od 1. 7. 2015 ke změnám. Ilustrační foto

Článek

Od 1. 7. 2015 vstoupí v platnost novela zákona 406/2000. V rámci této novely budou uzákoněny některé změny v povinnostech při vystavování průkazů energetické náročnosti budov (PENB).

Níže uvádíme stručný přehled nejdůležitějších změn.

Zavedení povinnosti pro zprostředkovatele prodeje nebo pronájmu (realitní kancelář)

Vlastník budovy je při prodeji nebo pronájmu povinen předat zprostředkovateli prodeje (realitní kanceláři) grafickou část PENB (klasifikační třída).

Zprostředkovatel (realitní kancelář) je povinen v reklamních a informačních materiálech k prodeji nebo pronájmu uvést klasifikační třídu.

Pokud zprostředkovatel od vlastníka budovy grafickou část PENB neobdrží, uvede v reklamních a informačních materiálech nejhorší třídu.

Za nesplnění povinnosti hrozí zprostředkovateli pokuta až 100 000 Kč.

Foto: Nemopas

Schéma zákonné povinnosti pro zpracování PENB dle novely zákona 4062000 platné od 1. 7. 2015.

Omezení („změkčení“) povinnosti zpracovat PENB při prodeji

Pokud budova a její prodej splňují následující podmínky, nemusí být PENB vystaven:

Pokud budova a její prodej splňují následující podmínky, nemusí být PENB vystaven: Budova je postavena před 1. 1. 1947.

Pokud budova a její prodej splňují následující podmínky, nemusí být PENB vystaven: Budova je postavena před 1. 1. 1947. Od 1. 1. 1947 nebyla provedena větší změna dokončené budovy.

Prodávající a kupující si podepíší, že se dohodli na prodeji bez PENB.

V zákoně 406/2000 platí již od roku 2015 výjimky, kdy není povinnost PENB při prodeji vystavovat. Výjimky se vztahují na následující nemovitosti:

V zákoně 406/2000 platí již od roku 2015 výjimky, kdy není povinnost PENB při prodeji vystavovat. Výjimky se vztahují na následující nemovitosti: Budova s celkovou energeticky vztažnou plochou menší než 50 m2,

V zákoně 406/2000 platí již od roku 2015 výjimky, kdy není povinnost PENB při prodeji vystavovat. Výjimky se vztahují na následující nemovitosti: Budova s celkovou energeticky vztažnou plochou menší než 50 m2, budovy pro bohoslužby a náboženské účely,

V zákoně 406/2000 platí již od roku 2015 výjimky, kdy není povinnost PENB při prodeji vystavovat. Výjimky se vztahují na následující nemovitosti: Budova s celkovou energeticky vztažnou plochou menší než 50 m2, budovy pro bohoslužby a náboženské účely, průmysl, dílny, zemědělské budovy do 700 GJ roční spotřeby energie,

stavby pro rodinnou rekreaci (Vyhláška č. 501/2006 Sb., o obecných požadavcích na využívání území).

Foto: Nemopas

Ilustrační foto: Na každém inzerátu vystaveném realitní kanceláří se od 1. 7. 2015 musí objevit údaj o klasifikační třídě objektu z pohledu energetické náročnosti.

Nový přístup ke stavbám pro rodinnou rekreaci

V novele, která vstoupí v platnost na začátku července, je nově definován přístup ke stavbě pro rodinnou rekreaci, a to následujícím způsobem: PENB nemusí být jen v případě, že je rekreační objekt užíván jen část roku a jehož odhadovaná spotřeba energie je nižší než 25 % spotřeby energie, k níž by došlo při celoročním užívání.

To znamená, že pokud se například chata používá jen období duben – říjen, není nutný PENB. Pokud by se ale na chatě (tj. objektu, který je na katastru zapsán jako objekt pro rodinnou rekreaci) bydlelo celoročně, bylo by nutné PENB vystavit.

Autor: Ing. Tomáš Kupsa, energetický specialita Nemopas

Inzertní sdělení

Inspekce nemovitostí NEMOPAS pomáhá majitelům nemovitostí a hlavně kupujícím i prodávajícím na realitním trhu zjistit skutečný technický stav nemovitosti. Inspekce tak šetří peníze za budoucí neplánované opravy nemovitosti a snižuje rizika realitního obchodu. U nových domů a bytů inspektor pomáhá novým majitelům s převzetím nemovitosti od realizační firmy nebo developera. Majitel má tak šanci pomocí inspekce významně snížit riziko výskytu skrytých i zjevných vad a vyhne se tak budoucím nepříjemnostem při reklamacích.

Inspekce nemovitostí NEMOPAS provádí certifikovaní inspektoři nemovitostí, kteří mají vzdělání a praxi v oboru pozemních staveb a technického zařízení staveb a jsou členy Asociace inspektorů nemovitostí (AIN).

Technický stav nemovitosti je nejvíce podceňovanou skutečností při jejím nákupu. Kupující často věnuje enormní pozornost a energii vyjednávání o ceně, a k jeho škodě naprosto opomíjí samotný technický stav nemovitosti. Ten však může mít zásadní vliv na výslednou cenu. Tato zarážející situace se dá trefně vyjádřit lidovým příslovím našich předků „kupovat zajíce v pytli“, a taky je jí možno moderněji přirovnat k nákupu mobilního telefonu nebo počítače bez znalosti jejich základních parametrů.

Investici v řádech tisíců korun by bez znalosti parametrů neudělal nikdo, ale nákup nemovitosti za milióny korun bez znalosti jejího technického stavu je bohužel běžnou praxí. Jen málokdo si uvědomuje, že malý vlhký flíček v podkroví nebo drobná prasklina nad schodištěm má přitom často cenu mnoha stovek tisíc nebo i miliónů korun vydaných za následné opravy.

Důležitost této služby ilustruje i fakt, že služba je běžným doplňkem realitního trhu v zahraničí (v USA přes 90 % realitních obchodů).

Reklama

Související témata:

Související články

Z výhodné koupě domu se stala noční můra

Paní Jana se rozhodla, že si koupí starší dům v obci u Prahy, který si našla v nabídce realit na internetu. Důvodem její volby byla poloha blízko dálnice, dále...

Výběr článků

Načítám