Hlavní obsah

V malém bytě se můžete dusit i bez cizího přičinění

Máte menší byt a vyměnili jste v posledních letech okna? Možná se vám dnes špatně spí.

Foto: Nemopas

Ložnice v bytě v panelovém domě, kde probíhalo měření.

Článek

Výměna oken spojená se snahou snížit energetickou náročnost (zabránit únikům tepla) vede bohužel často k zhoršení vnitřního prostředí v bytech i domech.

V nedostatečně větraných místnostech se hromadí škodlivé látky. Jednou z nich je oxid uhličitý (CO2).

Koncentrace CO2 patří mezi základní ukazatele kvality vnitřního prostředí budov. Zvyšující se koncentrace CO2 se na lidském organismu projevuje příznaky únavy, malátnosti, bolesti hlavy.

Účinky CO2 na lidský organismus
cca 350 ppmúroveň venkovního prostředí
do 1000 ppmdoporučená úroveň CO2 ve vnitřních prostorách
1200-1500 ppmdoporučená maximální úroveň CO2 ve vnitřních prostorách
1000-2000 ppmnastávají příznaky únavy a snižování koncentrace
2000-5000 ppmnastávají možné bolesti hlavy
5000 ppmmaximální bezpečná koncentrace bez zdravotních rizik
> 5000 ppmnevolnost a zvýšený tep
> 15 000 ppmdýchací potíže
> 40 000 ppmmožná ztráta vědomí

Maximální koncentraci CO2 v budovách upravuje vyhláška 268/2009Sb., konkrétně její změna číslo 20/2012 Sb. Podle této vyhlášky nesmí překročit koncentrace CO2 hodnotu 1500 ppm. Toho lze dosáhnout v případě, že výměna vzduchu v obývané místnosti bude cca 25 m3/hod. na osobu.

Takové množství vzduchu ale určitě neprojde novými zavřenými okny a obvykle ani novými okny otevřenými do mikroventilační polohy.

Kritickými místnostmi v domě jsou ty, ve kterých se spí a kritickými nemovitostmi jsou především malometrážní byty se dvěma a více osobami.

V jednom takovém menším bytě provedli inspektoři NEMOPAS měření koncentrace CO2 během noci. Měření proběhlo v ložnici bytu 2 + kk výměry 50 m2 v panelovém domě. Ložnice má velikost 16 m2, plocha okna je 3,3 m2 a délka otevírané spáry okna je 10,4 m. V ložnici spali dva dospělí lidé, dveře z ložnice do chodby byly celou noc zavřené a ráno se 20 minut větralo plně otevřeným oknem.

Následně inspektoři vše zpracovali do grafu, který ukazuje průběh koncentrace oxidu uhličitého během noci.

Z grafu vyplývá, že okno v posuzované ložnici nedokázalo dostatečně vyvětrat místnost ani při otevření do mikroventilační polohy.  Mikroventilační poloha nového okna by v posuzované místnosti postačovala, pokud by okno mělo plochu 4,5 m2 a délka otevírané spáry okna by byla 12 m. Takto velká okna by na šířku vyplňovala celou vnější stěnu posuzované ložnice. Okno by muselo být otevřeno celou noc.

V následující tabulce jsou orientačně vypočteny a stanoveny dostatečné délky otevírané spáry okna v závislosti na ploše místnosti a počtu osob. Je vidět, že zvláště u místností s malou podlahovou plochou a novými okny délka otevíravé spáry okna překračuje „smysluplné“ hodnoty.

Ke zvýšení koncentrace oxidu uhličitého v obytných místnostech může přispívat také používání plynových spotřebičů či nedostatečně větraný prostor garáže provozně spojený s obytnou částí domu. Měření koncentrace oxidu uhličitého se provádí speciálními foto-akustickými nebo infračervenými snímači.

Možnosti řešení

Řešení této nemoci, tj. rozporu mezi energetickými úsporami (omezení ztráty tepla větráním) a dostatečnou výměnou vzduchu, jsou následující:

1) Instalace nucené ventilace se zpětným získáváním tepla z odváděného vzduchu tzv. rekuperací tepla. Na trhu jsou k dispozici kompletní vzduchotechnická zařízení pro celý byt, ale i lokální jednotky, které lze namontovat právě do nejvíce exponované místnosti. Lokální větrací a rekuperační jednotky mají účinnost zpětného získávání tepla kolem 70 % a jejich cena včetně montáže vyjde do deseti tisíc korun.

Centrální jednotky nabízejí účinnost rekuperace až 95 %, ale jejich dodatečná instalace přináší větší zásahy do konstrukcí a dispozice nemovitosti. Cena komplexního řešení větrání s rekuperací tepla pro byt do 100 m2 vyjde zhruba na sto tisíc korun, pro rodinný domek do 350 m2 se cena pohybuje kolem tří set tisíc korun.

2) Instalace speciálních odvětrávacích štěrbin (např. pod okna za radiátory či do okenních rámů), které jsou zkombinovány s tichým (většinou dvoustupňovým) ventilátorem např. v sociální místnosti. Tato kombinace zajišťuje dostatečnou výměnu vzduchu.

Pokud tedy máte pocit, že se vám špatně spí, jste malátní a unavení, zvažte, zda právě vás netrápí tato nemoc nemovitosti a ujistěte se o zdravotní nezávadnosti svého bydlení.

Autor: Ing. Lubomír Odehnal, inspektor nemovitostí

Článek vznikl ve spolupráci se společností Nemopas.

Inzertní sdělení

Inspekce nemovitostí NEMOPAS pomáhá majitelům nemovitostí a hlavně kupujícím i prodávajícím na realitním trhu zjistit skutečný technický stav nemovitosti. Inspekce tak šetří peníze za budoucí neplánované opravy nemovitosti a snižuje rizika realitního obchodu.

U nových domů a bytů inspektor pomáhá novým majitelům s převzetím nemovitosti od realizační firmy nebo developera. Majitel má tak šanci pomocí inspekce významně snížit riziko výskytu skrytých i zjevných vad a vyhne se tak budoucím nepříjemnostem při reklamacích.

Inspekce nemovitostí NEMOPAS provádí certifikovaní inspektoři nemovitostí, kteří mají vzdělání a praxi v oboru pozemních staveb a technického zařízení staveb a jsou členy Asociace inspektorů nemovitostí (AIN).

Technický stav nemovitosti je nejvíce podceňovanou skutečností při jejím nákupu. Kupující často věnuje enormní pozornost a energii vyjednávání o ceně, a k jeho škodě naprosto opomíjí samotný technický stav nemovitosti. Ten však může mít zásadní vliv na výslednou cenu. Tato zarážející situace se dá trefně vyjádřit lidovým příslovím našich předků „kupovat zajíce v pytli“, a taky je jí možno moderněji přirovnat k nákupu mobilního telefonu nebo počítače bez znalosti jejich základních parametrů. Investici v řádech tisíců korun by bez znalosti parametrů neudělal nikdo, ale nákup nemovitosti za milióny korun bez znalosti jejího technického stavu je bohužel běžnou praxí. Jen málokdo si uvědomuje, že malý vlhký flíček v podkroví nebo drobná prasklina nad schodištěm má přitom často cenu mnoha stovek tisíc nebo i miliónů korun vydaných za následné opravy.

Důležitost této služby ilustruje i fakt, že služba je běžným doplňkem realitního trhu v zahraničí (v USA přes 90% realitních obchodů).

Reklama

Související články

Tančící domy na jílech

Známý Tančící dům v Praze se na břehu Vltavy vlní díky záměru architektů Vlada Miluniče a Franka O. Gehryho. Pokud by se podobně roztančil náš rodinný dům,...

Výběr článků

Načítám