Hlavní obsah

Zatočte s nepořádkem stolkem do dětského pokoje

Novinky, www.ceskykutil.cz

Také jste zakoupili sestavu nábytku a obchodě zrovna k ní nemají stoleček podle vašich představ? Zkuste si jej vyrobit. Náš stolek není náročný na materiál ani velkou dovednost. Pokud jste nesehnali shodný materiál, zkuste barvy jednoduše obrátit, stolek je světlý a hrany tmavomodré.

Článek

Tak zůstane celý pokojík v jednotném stylu barev a zařízení. Výšku stolku je vhodné volit takovou, aby mohl zároveň sloužit jako samostatný odkladný stolek a kontejner, ale zároveň aby šel zasunout pod pracovní stůl. Abychom dobře spočítali jeho výšku potřebujeme znát i výšku koleček. Ta bývá nejčastěji u otočných nábytkových 5-7cm.

Návod
1. Díly na výrobu stolku si necháme v prodejně nařezat na přesný rozměr. Nařezané díly opatříme nažehlovací páskou. K jejímu připevnění nám pomůže obyčejná žehlička.
2. Páska s lepidlem je širší než materiál. Její přesah ořízneme ostrým dlátkem nebo řezákem na papír. Dočista hranu zabrousíme brusnou houbičkou nebo jemným smirkovým papírem na špalíčku.
3. Dvě stojky a plný bok stolku si obkreslíme na spodní desku tužkou. Přesně je orýsujeme a označíme tužkou, kde budeme materiál spojovat. Pomocníkem nám bude úhelník se stupnicí.
4. Aby nám vrták po hladkém pevném povrchu materiálu neklouzal, označíme si oražením pomocí hřebíku nebo značkovací špičky místa, kde budeme předvrtávat otvory pro spojovací vruty.
5. Pro spojování použijeme vruty do dřevotřísky 4 x 50 mm se zápustnou hlavou nebo tzv. konfirmáty. Otvory pro zvolený použitý vrut si však nejprve předvrtáme vhodným menším vrtákem.
6. Nejprve připevníme čtyřmi vruty velký plný bok.Teprve potom úzké stojky, každou stojku dvěma vruty do dřeva. Vruty připevňujeme kousek od okraje úzkých stojek, aby materiál nepraskl.
7. Vhodné je otvory, především do úzkých stojek, předvrtat. Na připevněné nohy a širokou bočnici položíme po vyrovnání horní díl korpusu, který přípevníme pomocí vrutů. Tak bude základ stolku hotový.
8. Práci nám na stolku nám usnadní akumulátorová vrtačka s možností nastavitelného momentu dotažení. Předvrtané otvory zahloubíme pro hlavy vrutů větším vrtákem nebo záhlubníkem.
9. Základ stolku je hotový, připravíme si proto horní desku. Její rozměr by měl být takový, aby na všech stranách asi o 2 cm přesahovala. Poté její hrany opatříme nažehlovací páskou jako ostatní díly.
10. Přes předvrtané otvory připevníme vrchní desku stolku. Její přesah do stran by měl být všude shodný. Pozor na správnou délku vrutů, ta musí být taková, aby vruty neprošly druhým materiálem skrz, v našem případě 30 mm.
11. Teprve nyní můžeme připevnit pevnou vloženou polici.Ta je užší a je mírně nad půlkou výšky stolku. Kdybychom ji připevnili dříve, nepodařilo by se nám vejít s vrtačkou a připevnit vrchní část stolku.
12. Aby byl stolek praktický a šlo s ním snadno manipulovat po místnosti, opatříme jej kolečky. Kolečka jsou otočná. Každé připevníme kousek od kraje spodní desky vruty 4x 16 mm.
13. Stolek je hotový a přesně se hodí k ostatnímu koupenému nábytku, i když je v opačném barevném provedení. Jeho výška je i s 7 cm vysokými kolečky 50 cm. Půdorys je 35 x 45 cm.
14. Hotový stolek může sloužit jak menšímu dítěti na hračky a plyšáky, tak studentovi na školní pomůcky. Když přijde našemu potomkovi návštěva, může se stát i stolkem pro společenskou dětskou hru.

Reklama

Související témata:

Související články

Ozdobte si květináče na bylinky

Pažitku, tymián, meduňku, majoránku, rozmarýnu, dobromysl a další koření si můžeme pěstovat doma přímo na okenním parapetu. Když zasadíme bylinky do ozdobných...

Ozdobte podnos originální mozaikou

Skládáním barevných kamínků lidé nádherně dokázali zobrazovat zvířata, různé postavy, květiny nebo ornamenty. Jejich pestrost nikdy nevybledne. Zkusme si také...

Výběr článků

Načítám