Hlavní obsah

Vytápění: trendem je energie z obnovitelných zdrojů

Právo, Dana Jakešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není to tak dávno, co se za vrchol komfortu považovalo topení plynem nebo elektřinou. Ta doba je ale pryč. Dnes se totiž klade důraz na úspory za energie. A na ekologii. Zájem proto roste o alternativní zdroje energie, které jsou nezávislé na fosilních palivech.

Foto: Lindab

Střecha Lindab SolarRoof má širokou škálu využití: na budovách v památkově chráněných oblastech, novostavbách i rekonstrukcích. Nejlépe se hodí pro šikmé střechy o délce nejméně 3,3 m.

Článek

Udržitelnost, to je pojem, který se dnes skloňuje snad ve všech pádech. Ve vytápění to znamená především přesun pozornosti k obnovitelným zdrojům, jež jsou šetrné k životnímu prostředí.

Příjemným bonusem je pak (minimálně částečná) energetická soběstačnost a finanční úspora za energie, která s moderními technologiemi může být opravdu výrazná.

Na výběr je hned několik možností - energie ze slunce, tepelné čerpadlo, energie z biomasy, či dokonce třeba využití odpadního tepla. Pořízení těchto technologií je sice finančně náročnější, se zafinancováním vám však může pomoct dotace z programu Nová zelená úsporám (novazelenausporam.cz).

Domácí solární elektrárna

Znatelný nárůst díky dotacím Nová zelená úsporám zaznamenal segment malých solárních elektráren. O podporu fotovoltaických systémů požádalo v roce 2019 o 70 % více žadatelů než v roce 2018.

Nabízí se přitom dvě základní varianty fotovoltaických elektráren: s baterií, nebo bez ní.

Foto: Bohemia Energy

Pořízení takové domácí solární elektrárny není složité. Vše za vás může obstarat odborná firma i někteří dodavatelé energií. Poradí vám, zda je vůbec fotovoltaika na váš dům vhodná, a doporučí i vhodnou velikost podle velikosti domu a struktury spotřeby.

„V obou případech získáte pro svůj dům nebo třeba i chalupu vlastní zelenou energii. Rozdíl je však v možnostech využití takto vyrobené energie i v tom, jak naložíte s jejími přebytky,“ vysvětluje Hana Novotná z Bohemia Energy. Nejvíce elektřiny se totiž vyrobí okolo poledne a odpoledne, jenže nejvyšší spotřeba bývá večer.

Fotovoltaika s baterií

Z tohoto pohledu jsou výhodné sestavy s bateriemi, do kterých se přebytečná energie ukládá, a vy ji pak můžete čerpat v době, když už slunce nesvítí. Nebo může energie z baterie pohánět i tepelné čerpadlo.

„Tepelné čerpadlo ale na toto musí být připravené. Dává se do nich řídicí systém, který komunikuje s fotovoltaikou. Novější systémy sledují dokonce i výhled počasí,“ popisuje Jiří Svoboda ze společnosti MasterTherm.

Určitým minusem může být skutečnost, že baterie je veliká asi jako lednička či plynový kotel. Design má ale hezký. Systém s baterií je dražší než ten bez ní. Do značné míry to však vyváží vyšší dotace. Podpora může u sestav s bateriemi činit až 150 000 Kč, v některých regionech i 170 000 Kč.

Fotovoltaika bez baterie

Systémy bez baterií jsou levnější a je zde také rychlejší návratnost investice. Otázkou ale je, co v takovém případě s přebytečnou energií.

Nabízí se více možností. Třeba je možné přebytečnou elektřinou ohřívat vodu v zásobníku a teplá voda pak může vytápět dům nebo ji prostě spotřebujete.

Plánujete přechod na solární systém? S přípravami začněte už na podzim

Tipy a trendy

Několik dodavatelů energií však přišlo se speciálními produkty, které i sestavy bez baterií činí velice efektivními. Nastaveny jsou různě. Například Bohemia Energy nadbytečnou elektřinu odebere a použije pro ostatní zákazníky, kteří ji v ten samý okamžik spotřebují. Majiteli domácí elektrárny za ni ale zaplatí.

E.ON vám zřídí Virtuální baterii: elektřinu, kterou si do ní pošlete, si později zase můžete vybrat zdarma v jiném čase. ČEZ má pro své zákazníky v nabídce produkt Elektřina pro soláry. V rámci něj poskytuje slevu 40 % z obchodní složky (silové elektřiny) vyrobené, ale nespotřebované elektřiny, která jde do sítě.

Tepelné čerpadlo

Mezi často využívané řešení patří tepelné čerpadlo. To využívá teplo z přírodních zdrojů: vody, vzduchu nebo země, které se v opakovaném cyklu přečerpává z nižší teploty na vyšší a následně se s ním účelně vytápí, ale i chladí, větrá nebo ohřívá voda.

Foto: Lindab

Tepelné čerpadlo Daikin Altherma 3 H HT je výjimečné díky speciálnímu kompresoru. Ten je navržen speciálně pro vytápění, dodává vodu o teplotě 70 °C i při venkovních -15 °C. Čerpadlo tak dokáže nahradit kotel a umožňuje připojení na stávající topné rozvody.

„Princip tepelného čerpadla je známý již 150 let a jeho první model byl ve světě instalován před 38 lety. Skutečný boom jeho instalací nastal až po roce 2000 v souvislosti s růstem energií, využitím moderních technologií a s poklesem délky návratnosti investice,“ říká Jiří Sedláček ze společnosti Nibe Energy Systems CZ. Ta se snížila také díky dotacím z Nová zelená úsporám a kotlíkových dotací (zatím poslední výzva již bude končit).

Nejprodávanější jsou u nás tepelná čerpadla systému vzduch-voda. Pro vytápění totiž využívají teplo obsažené ve venkovním vzduchu, snadno se instalují i ovládají. A počáteční investice není tak velká.

Foto: Nibe

Tepelná čerpadla systému vzduch-voda obsažené ve venkovním vzduchu. Jejich předností je snadná instalace a nižší pořizovací náklady.

Energie z biomasy

Na oblibě získávají rovněž kotle na biomasu, konkrétně na dřevní pelety. Ty se vyrábějí ze suroviny, která vzniká jako odpad ve dřevozpracujících závodech slisováním pilin a dalších dřevních zbytků.

„Tři čtvrtiny tuzemské spotřeby pelet jsou dodávány v sáčcích, čtvrtina cisternami. Cisternové dodávky ale přibývají rychleji,“ říká Vladimír Stupavský z Klastru Česká peleta. Důvod je prostý, druhé řešení je výrazně pohodlnější.

Pelety jsou přijatelné i cenově. U běžného rodinného domu vycházejí náklady na vytápění peletami za topnou sezonu kolem 25 000 Kč, což je srovnatelné s hnědým uhlím. Vyšší jsou ale pořizovací náklady na kotel.

„Proto je potřeba, aby přechod domácností k ekologickému vytápění podpořily další dotace od státu,“ dodává Vladimír Stupavský.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Topení plynem je komfortní i ekologické

Při stavbě nového domu nebo jeho zásadnější rekonstrukci se často řeší i otázka nového způsobu vytápění. Do hry se tak často dostává plyn, jehož cena je...

Výběr článků

Načítám