Hlavní obsah

Vyrobte si sami: světýlka pro radost

Novinky, ceskykutil.cz

Plamínek svíčky má uklidňující vlastnosti na mnohé z nás. Pro zpříjemnění atmosféry v bytě vyzkoušejte gelové svíčky, jejichž výroba není nic složitého a zvládnete to i sami. Kromě toho jsou ručně vyráběné svíčky i vtipným a originálním dárkem pro nejbližší a jistě potěší nejen oko, ale vůní i ostatní smysly.

Článek

Nejen vánoční atmosféru navozují světýlka a svíčky v oknech, na stolech a poličkách po celém bytě, voňavá svíčka potěší určitě i jako dárek, tak pojďte vyzkoušet, jak na to.

1. Ve větší drogerii, papírnictví nebo prodejně potřeb pro výtvarníky zakoupíme knoty s podložkou a gelovou hmotu na svíčky, kromě čiré si můžeme vybrat několik barevných odstínů. Většinu ostatních potřeb – skleničky, kamínky, mušličky,sušené květiny, koření nebo barevné třpytky a střípky najdeme určitě doma
2. Gelovou hmotu dáme do plechového nebo keramického hrnku a zahřejeme na vodní lázni až se rozpustí (90-96oC). Pokud budeme chystat více svíček, rozehřejeme nejprve jen trochu gelu na přilepení knotů do nádobek.
3. Podložku knotu si namočíme do rozehřátého gelu a knot usadíme doprostřed skleničky, kde jej necháme, aby zatuhl a přilepil se.
4. Nejprve si nachystáme do všech skleniček knoty, a pak teprve dáme rozehřívat další gel
5. Nalijeme první barevnou vrstvu asi do poloviny skleničky, narovnáme knot a gel necháme zatuhnout
6. Druhou barevnou vrstvu nalijeme tak, aby kousek knotu vyčníval a hmota sahala kousek pod okraj skleničky. Do horké hmoty vložíme drobné kamínky a mušličky.
7. Knot zkrátíme nůžkami tak, aby přečnívající kousek nebyl delší než 1cm.
Vánoční dekor
1. Po stěnách skleničky nalijeme tenkou vrstvu průhledného gelu. Po chvilce tuhnutí do gelu jemně zatlačíme barevné třpytky nebo střípky z rozbitých vánočních ozdob.
2. Barevný gel nalijeme opatrně od středu skleničky tak, abychom neodtrhli střípky, narovnáme knot a necháme jej v hmotě zatuhnout.
Dvoubarevný gel litý našikmo
Barevnou vrstvu nalijeme šikmo do skleničky, opřeme a necháme dobře zatuhnout, nezapomeneme podepřít knot. Skleničku narovnáme a nalijeme další vrstvu.
Svíčka s nádechem hřebíčku
1. Do malé skleničky usadíme knot bez přilepování kapkou gelu, nalijeme barevnou vrstvu a necháme ztuhnout, pak opatrně pomocí ostrého řezáku nebo nože vyjmeme.
2. Do vytvořeného tvaru opatrně napícháme kousky koření, usadíme do větší skleničky a zalijeme bezbarvým gelem.
Svíčky s kořením
1. Kousky koření usadíme na dno okolo stěn skleničky, přilepíme knot kapkou gelu.
2. Horký bezbarvý gel lijeme do skleničky a současně vkládáme další kousky koření tak, aby nebyly přímo u knotu.

Reklama

Související témata:

Související články

Ozdobte si květináč ještěrkou

K vyzdobení květináče využijeme nové dekorační prostředky, s jejichž pomocí lze i prostorovou plochu květníku pojmout jako reliéfní obraz. S dekoračními...

Tisíc a jedno kouzlo magické třezalky

Třezalku v minulosti považovali za magickou bylinu. Tato trvalka roste na slunečných mýtinách, loukách, kolem polí a cest. Užívá se pro uklidnění nervů, mírní...

Výběr článků

Načítám