Hlavní obsah

Vyrobte si s dětmi fantastické dekorace z darů lesa

Právo, Miroslava Kubišová

Při procházkách přírodou najdeme spoustu zajímavých šišek, větviček, mechů, lišejníků, ale i červené jeřabiny, šípky či malvičky hlohů. Při troše fantazie z nich vyrobíme dětem pro radost hračky, připomínající svou vůní, tvarem i barvami chvíle strávené venku při hezké vycházce.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Článek

Co využijeme

Větvičky, snítky jehličnanů, malvičky hlohu a jeřabin, žaludy, borové, modřínové i smrkové šišky, zralé šípky, kaštany, okřídlená semínka javoru, mech, lišejník, kůru stromů, květy bodláků.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo
Postup
1. Stromeček připravíme ze silnější větvičky. Větev zkrátíme asi na 14 cm a necháme na ní jen krátké boční větévky. V horní části klacík naštípneme a do zářezu zasadíme několik jedlových snítek.
2. Stojánky pro různá zvířátka i pro stromeček tvoří silná větev (3 až 4 cm), kterou nařežeme příčně na kolečka 2 až 3 cm silná. Kmínek stromku šikmo seřízneme a kolečko nařízneme. Do rýhy zapasujeme stromek nebo nožky ptáčka. Podobně postupujeme i při výrobě lesa nebo mlází. Ze silnější větvičky podélně odkrojíme půlku, aby vznikla pevná základna. Do několika zářezů v kulatině zastrkáme listy, větvičky s malvičkami hlohů, šípků.
3. Ze smrkové šišky vytvoříme sovu nebo hejkala. Na hlavu lepicí pistolí přilepíme chomáček mechu nebo lišejníku, oči vytvoříme z žaludových kalíšků, do nichž zasadíme po jeřabině. Zobák a pařáty vykrojíme nožem z obalu žaludu. Tavnou pistolí sovu dobře přilepíme na stromeček.
4. Výroba malého ptáčka: tělo je z žaludu, do něhož zarazíme dvě nohy a krk z párátek, hlava je z malvičky červené jeřabiny. Ocásek s ozdobným hřebínkem tvoří křídlatá tobolka javoru, stejně jako šošolku. Obdobně z šišky borovice uděláme většího ptáka. Hlavu tvoří šípek, zobák je z kousku párátka. Z plodů javoru vytvoříme křídla.
5. Na malého hádka poslouží jeřabiny, které navlékáme jako korálky na drátek. Hlavu uděláme ze šípku napíchnutého na konec drátku, rozeklaný jazyk ze dvou krátkých drátků. Vhodný pro tuto práci je květinový drát.
6. Ježka uděláme z pichlavého zeleného kaštanového obalu. Kaštan trochu skrojíme, aby pevně stál, na oči poslouží jeřabiny. Čumáček je ze seříznutého a vydlabaného žaludu. Vše k sobě přilepíme lepicí pistolí.
7. Hotová skupinka lesních zvířátek
FOTA: Miroslava Kubišová, Právo

Rady a tipy

Přírodniny k sobě snadno přilepíme lepicí tavnou pistolí. Pistoli koupíme v domácích potřebách asi za 200 Kč.

Dobře tvarovatelný květinový drátek koupíme v některých květinářstvích nebo ve výtvarných potřebách asi za 6 Kč/ks.

Reklama

Související témata:

Související články

Vyrobte si praktický stojan na nože

Při výrobě praktického stojánku na nože spotřebujeme různé odřezky dřeva, které bychom jinak vyhodili. Pouze vyhledáme několik stejně silných a širokých...

Výběr článků

Načítám