Hlavní obsah

Vyrobte si praktický stojan na nože

Právo, Miroslava Kubišová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při výrobě praktického stojánku na nože spotřebujeme různé odřezky dřeva, které bychom jinak vyhodili. Pouze vyhledáme několik stejně silných a širokých prkének pro předělení zásuvných otvorů, jednotlivá okénka vytvoříme tenkými laťkami.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Stojan na nože

Článek
Postup
1. Z odřezků dřeva vybereme alespoň tři až čtyři kratší a stejné množství delších prkének, která jsou stejně silná a stejně široká. Pro práci využijeme i úzké a tenké lišty.
2. Plochými dřevy vytvoříme předěly mezi noži. Tři až čtyři prkénka seřízneme pilkou na stejnou délku, asi 11 cm, a z dalších tří až čtyř uděláme vyšší šikmou část, v nejvyšším místě dosahující asi 19 cm.
3. Otřepané okraje zabrousíme smirkovým papírem. Vyzkoušíme velikost okének pro zasouvání nožů v kratší části a oddělíme je úzkými laťkami. Totéž provedeme i ve vyšší části, přičemž počítáme s tím, že tato část navazuje na nižší oddíl.
4. Odměříme jednotlivé tenké úzké laťky a podle potřebné délky je nařežeme. Laťky pak poskládáme na předělové destičky a přilepíme je univerzálním lepidlem Herkules. Desky proložené laťkami vytvoří úzké zásuvné prostory.
5. Takto k sobě slepíme asi tři až čtyři kratší i delší předělové desky. Nejdříve slepíme nižší část, lepidlo necháme chvilku zavadnout a stejným způsobem dokončíme vyšší část. Oba oddíly nakonec k sobě přilepíme a svážeme obtočením provázků.
6. Potřebujeme-li sevření provázků přitáhnout, zasuneme pod ně několik odřezků a případně provaz ještě namočíme. Po uschnutí se provázek srazí a stojan ještě víc utáhne. Slepený stojánek na nože necháme zasychat do druhého dne.
7. Asi po dvaceti hodinách můžeme pokračovat. Stojan buď ponecháme v původní přírodní barvě dřeva, nebo jej namoříme. Podle své fantazie jej můžeme natřít třeba hned dvěma lazurovými mořidly, přičemž střídáme barvy po jednotlivých prkýnkách.
8. Po zaschnutí připravíme dno k přilepení podstavce. Sbrousíme jej hrubým smirkovým papírem a větší hrbolky zarovnáme pilníkem na dřevo. Okraje pak zahladíme jemným smirkovým papírem.
9. Připevněním stojánku na podložku zabráníme zapichování špiček nožů do stolové desky. Řešení tohoto detailu, který tak často chybí u prodávaných stojanů, je jednoduché: uřízneme prkénko ve velikosti půdorysu, jeho okraje sbrousíme, namoříme a přilepíme k němu stojan.
10. Aby mořidlo při styku s vodou nepouštělo, celý stojánek nalakujeme bezbarvým lakem. Můžeme k tomu použít lesklý lak ve spreji, kterým mořené dřevo postříkáme.
11. Hotový stojan na nože
FOTA: Miroslava Kubišová, Právo

Rady a tipy

Stojánek podložíme podstavcem z prkénka, abychom zasunovanými noži nepoškozovali pracovní desku

Podle množství nožů, které budeme ukládat, stojan snadno rozšíříme přidáním dalších řad s předělovými destičkami

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám