Hlavní obsah

Vyrobte si praktickou kabelu ze zipů

Právo, Miroslava Kubišová

Zbývající zipy, které najdeme doma, můžeme použít pro ušití zcela originální kabely. Kombinací barevných, ale i černých a bílých zipů do různých tvarů nebo jejich skládáním dosáhneme zajímavých výsledků.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Článek
Postup
1. Podélným našíváním jednoho zipu na druhý vytvoříme základní stěnu tašky. Můžeme přitom zkombinovat třeba černé zipy s bílými. Kratší zipy po sešití přišijeme k plátěné tašce, čímž vzniknou kdekoli otvíratelné kapsy.
2. Závěry lze přitom řadit proti sobě (viz obr. 1), nebo za sebou (viz obr. 2). Dvojbarevné zipy můžeme skládat do celých řádek (1) nebo je posunout do šachovnice (2). V obou případech po našití na základ vytvoříme praktické kapsy.
3. Jiný vzor vznikne vějířovitým kladením zipů za sebou. Zipy, nejlépe úplně otvíratelné, rozdělíme na dva díly a jednotlivé části trochu kónicky našíváme na plátno nebo přímo k sobě. Kabelu pak z rubu sešijeme, obrátíme do líce a přišijeme dvě ucha.
4. Ze zbývajících tří až čtyř zipů vytvoříme hezkou dekoraci ve tvaru písmene V. Přední díl tašky ušijeme ze dvou různobarevných látek, viz A (bílý díl) a B (černý díl). Na bílý díl našijeme několik rozevřených zipů a k němu nakonec přišijeme černý díl (C).
5. Nízkou tašku prodloužíme vsazením plátěného pruhu mezi dvě vrstvy sešitých zipů. V místě vsadky však zipy obrátíme zoubky proti sobě, abychom mohli tuto řadu podle potřeby uzavírat. Po zavření zipu se navíc pruh složí do kapsy (A), kam můžeme ukládat předměty.
6. Ušijeme si třeba jednoduchou tašku z rozdělených černých a bílých zipů, které našijeme svisle za sebou. Spojené zipy lze rozdělit odstřiženým spojovacího článku na konci nebo jej odstraníme kleštičkami. Jednotlivé díly naskládáme za sebou na plátno a vyzkoušíme, jakou plochu vyplní.
7. Našíváme jeden zip za druhým ručně nebo na šicím stroji, přičemž každým následujícím dílem vždy zakryjeme konec předcházejícího zipu. V případě, že našíváme zipy na sebe bez podkladové látky, pak každý další zip přišíváme co nejblíže k zoubkům.
8. Po našití zipů na přední i zadní díl položíme obě části zrcadlově proti sobě a přišijeme závěr kabely. Může to být jeden nebo dva zipy položené závěry k sobě, které k dílům nejdřív nastehujeme a potom přišijeme.
9. Část zipu otevřeme a oba díly položíme lícem na sebe. Zbývající tři strany nakonec z rubu sešijeme. Dno přes konce zipů šijeme pomalu a opatrně, abychom nezlomili jehlu. Tašku po sešití obrátíme otevřeným závěrem z rubu do líce.
10. Nakonec ke kabele přišijeme asi 90 cm až 100 cm dlouhý popruh, abychom ji mohli nosit přes rameno. Konec popruhu přišpendlíme k boku, přistehujeme a přišijeme. Vnitřek kabely můžeme vyložit podšívkou, kterou přišijeme v ruce k zavírání.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Rady & tipy

  • Jednoduchou kabelu snadno ušijeme pouhým našíváním dlouhých umělohmotných zipů ve vrstvách na sebe.
  • Jednotlivé zipy můžeme k sobě sešívat, nebo je postupně našívat na plátěný základ.
  • Pevnou a větší kabelu snadno ušijeme z větších umělohmotných zipů a při našívání menších zipů si zase můžeme pohrát s kombinacemi různých zipů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám