Hlavní obsah

Vyrobte si praktické smaltované štítky na kořenky

Právo, Miroslava Kubišová

Vyrobte si z plíšků ozdobených smaltem hezké a praktické štítky, třeba na kořenky. Smaltováním vytvoříme na povrchu předmětu tenký, hladký a neprůhledný skelný povlak, který se dobře čistí, neztrácí barevnost a vydrží dlouho.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Článek
Postup
1. Smalt koupíme ve výtvarných potřebách. Je jemný a vyrábí se v různých barvách. Ze silonové punčochy uděláme jemné sítko, to napneme přes otevřenou tubičku s práškem, a zajistíme jej gumičkou.
2. Na papír nakreslíme tvar štítku. Na plošku zakreslíme zjednodušený tvar koření, např. červenou papriku, majoránku, pepř, kmín apod.
3. Z plechu měkkého kovu (měď, mosaz, zinek), který je dobře vodivý, vyrobíme štítek. Tvar šablony obtáhneme špičkou jehly nebo šídla a vystřihneme. Tenký plech můžeme stříhat obyčejnými nůžkami, ale na silný použijeme nůžky na plech. Ostré hrany zabrousíme.
4. Na štítek nasypeme přes sítko rovnoměrnou vrstvičku bílého smaltovacího prášku jako podkladovou plochu. Pak štítek s práškem přesuneme na stojánek ze silnějšího plechu. Stojánek položíme na rozehřátou plotnu nebo plynový hořák k vypálení.
5. Smalt pomalu zahříváme a sledujeme povrch nasypaného prášku. Jakmile se začne rozpíjet a získá lesklý povrch, sundáme stojánek kleštičkami z tepla a položíme na prkénko. Smalt zahříváme na mírném ohni (při prudkém přehřátí by mohly vzniknout bublinky).
6. Šablonky vystřihneme z papíru tak, aby šablona zakrývala místa, kde nebude obrázek či text. Prostřižené tvary budou vykreslovat zjednodušený obrázek koření nebo nápis.
7. Po vychladnutí štítku dokončíme druhou barvu. Na plošku položíme šablonu s vystřiženým motivem. Povrch posypeme zeleným práškem, šablonu sejmeme a vše přesuneme na stojánek a vypálíme.
8. Pro zobrazení červené papriky potřebujeme dvoudílnou šablonu: nakreslíme celou papriku, přičemž stopku s lístkem překopírujeme na jeden kus papíru a paprikový lusk na druhý. Celý námět pak vystřihneme, na vychladlý smalt položíme první část šablony a nasypeme přes ni zelený prášek.
9. Šablonu zdvihneme a štítek s nasypaným obrázkem na bílém smaltu opět vypálíme na vařiči. Po zchladnutí dokončíme druhou barvu obrázku, červenou papriku. Na štítek umístíme druhý díl šablony s vystřiženou paprikou, posypeme ji červeným práškem, šablonu sundáme a štítek potřetí vypálíme.
10. Stejně postupujeme při výrobě štítku s houbami. Po dokončení přilepíme štítky na dózičky univerzálním lepidlem na sklo a kov.

RADY& tipy

Smaltovací prášek koupíme ve výtvarných potřebách, kde případně dostaneme i štítky ze silného měděného plechu.

Při sypání smaltovacích prášků plíšek podložíme papírem a přebytky smaltu po dokončení práce sesypeme zpět do krabičky.

Reklama

Související témata:

Související články

Vyrobte si námořnický kapsář do koupelny

Praktický závěsný kapsář pro ukládání toaletních drobností se hodí třeba do koupelny na chatu. Závěs má snímatelné kapsy, připevněné suchým zipem, knoflíky...

Výběr článků

Načítám