Hlavní obsah

Vyrobte si originální přání pro maminku

Právo, Ester Čaplová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dáváte každoročně (v březnu nebo v květnu) své mamince bonboniéru, kytičku a případně dárek vložíte do bílé obálky? Bílým obálkám už dávno odzvonilo!

Foto: Ester Čaplová, Právo

Den matek se slaví v neděli 9. května.

Článek

Ukážeme vám, jak můžete pokaždé vyrobit obálku přímo na míru oslavenci. Co kus, to originál…

Postup
1. Vybereme si obrázek, který se nám líbí a hodil by se na klopu obálky. Obrázek vložíme pod pergamenový papír a připevníme kancelářskými sponkami proti posunutí. Obrázek umístíme do dolního okraje papíru a začneme silnějším háčkem obtahovat celý motiv.
2. Kontrolujeme, zda jsme vše obtáhli: jednu sponku uvolníme a pergamenový papír otočíme. Chceme-li mít některá místa celá bílá, jemnými krouživými pohyby je háčkem jakoby vybarvíme. Na menší plošky stačí tenčí háček. Pořád dáváme pozor, abychom papír neprotrhli!
3. Jakmile máme vše obtaženo, odstraníme sponky a pergamenový papír otočíme. Uvidíme, že místa, která jsme obtáhli, vystupují a jsou bílá. Toto je líc naší práce. Bílým gelovým perem z lícové strany obtáhneme kontury. Výsledný obrázek se zvýrazní.
4. Nyní musíme ze čtvrtky papíru poskládat obálku. Nejdříve přehneme klopu (obr.5) a poté zbytek tak, aby kapsa obálky byla o cca 1 cm kratší pro snadnější přístup dovnitř. Delší okraje také ohneme tak, aby kopírovaly rozměr vrchní klopy.
5. Vezmeme jehlu na vlnu a pro docílení krajkového efektu, kterým je právě technika pergamano jedinečná, postupně propícháme milimetr po milimetru dokola obrys klopy a přebytečný papír opatrně odtrhneme.
6. Chceme-li na obálku vepsat přání, věnování či cokoli jiného, vytiskneme si to na obyčejný papír a umístíme na nejvhodnější místo na obálce. Poté obtáhneme gelovým perem.
7. Vatovou tyčinkou nebo párátkem namočenými v lepidle (Herkules) potřeme ohnutý kratší okraj obálky a na chvíli pevně přitiskneme, aby se vše k sobě slepilo.
8. Dovnitř obálky vložíme přeložený barevný papír, který ustřihneme tak, aby se vešel pohodlně do obálky.
9. Chceme-li použít i pastelky, vybarvujeme jimi až když máme vše obtáhnuto gelovým perem. Progressa jsou totiž mastná, nedalo by se přes ně psát.
10. Nakonec můžeme použít tekuté perly, které dodají 3D efekt a jsou perličkou naší práce. Pozor, tekuté perly schnou 4-5 hodin! Proto je používáme až úplně na konec.

FOTO: Ester Čaplová, Právo

Co potřebujeme

Pergamenový neboli pauzovací papír, nejlépe 150 g (4 kč), gelové pero (35 Kč), lepidlo Herkules, tekuté perly (100 Kč) a čtvrtku barevného papíru - to vše nakoupíme ve výtvarných potřebách.

Dále potřebujeme měkkou podložku (stačí kus filcu nebo hadříku), háčky na háčkování č. 6 a 2, jehlu na vlnu, pastelky Progressa.

Rady a tipy

  • Ve vyhledávači na internetu zadáme heslo pergamano - to je název této výtvarné techniky a najdeme tu spoustu předloh.
  • Tekuté perly neboli Perlen Pen jsou sice dražší, avšak spotřeba je opravdu minimální, takže je to investice na několik výtvarných let.
  • Pokud se papír při práci protrhává, moc tlačíme na háček. Je-li motiv málo výrazný, je potřeba trochu přitlačit. Vždy je dobré mít měkkou podložku.
  • K dostání jsou různé speciální pomůcky na pergamano, např. vytlačovací tyčinky. K práci ale opravdu stačí dva háčky, papír a gelové pero.
  • Gelová pera můžeme používat i barevná, ale pozor, tato pera déle schnou.

Reklama

Související články

Vyrobte si stylové přání pro miminko

Když se narodí miminko, snad každý z jeho okolí se snaží přijít s nějakým originálním dárkem pro něj - koupit dudlík nebo dupačky je až ta poslední možnost....

Výběr článků

Načítám