Hlavní obsah

Vyrobit přebalovací stolek zvládnete také sami

Novinky, www.ceskykutil.cz

Přebalovací stolek s úložnými policemi a zásuvkou je vedle postýlky jedním z nejdůležitějších kousků nábytku, který potřebujeme pro miminko. Šikovný tatínek jej zvládne vyrobit přesně na míru mamince, miminku i volnému místu v pokoji. Výšku stolku volte podle své potřeby tak, abyste se nemuseli sklánět, otočná kolečka, přední nejlépe s brzdou, usnadní manipulaci se stolkem.

Článek

Stolek v našem návodu je vyroben ze tří druhů materiálu: dvířka, čílko zásuvky a boky ohraničující přebalovací desku jsou z masivu. Pohledové stěny stolku a horní deska sloužící k přebalování jsou z dýhované dřevotřísky v desénu odpovídajícím masivu..Vnitřní příčky a zásuvka jsou z bílého lamina.

Přebalovací deska má ještě přední část dokončenou dřevěným nákližkem proto, aby bylo možno ji zfrézovat do kulata. Celý stolek je možné samozřejmě vyrobit jak z lamina, tak z masivu, ale budou se pak lišit cenové náklady.

1. Stolek je vyroben z více druhů materiálu, nejprve si nařežeme všechny díly z dýhovaných desek, lamina i z masivu. Pozor, při rozměřování materiálu musíme sledovat, aby léta na dýze navazovala.
2. Díly z dýhované dřevotřísky opatříme nažehlovací páskou ve stejném desénu jako je dýha, přesahující hrany ořízneme ostrým dlátem nebo řezákem a začistíme smirkem
3. Pomocí úhelníku si rozměříme a vyvrtáme do boků otvory pro podpěrky pod vloženou středovou polici. Pro snadné nastavování police vyvrtáme pět otvorů v pravidelném odstupu.
4. Aby nikde nebyly vidět hlavy vrutů spojíme celý korpus stolku na dřevěné kolíčky. Otvory pro ně vyvrtáme v šablonce vrtákem o průměru 8 mm. Nastavíme si správnou hloubku vrtání.
5. Do boku vložíme bez lepidla spojovací lub skříňky. Těsně nad něj připevníme kolejničku pro pojezd zásuvky. Ta musí být přišroubována kolmo od přední hrany vruty 3x16 se zápustnou hlavou.
6. Vyvrtané a připravené díly korpusu stolku můžeme slepit. Naneseme lepidlo do vyvrtaných děr a díly stáhneme truhlářskými svěrkami. Vytlačené lepidlo otřeme vlhkým hadříkem.
7. Skřínku opatříme zády ze sololitu. Skřínku si nejprve srovnáme, aby rohy měly pravé úhly. Sololit přitlučeme malými hřebíčky po obvodu zad skřínky nebo jej můžeme přišroubovat.
8. Z proužků bílého lamina opatřených nažehlovací páskou si vyrobíme zásuvku. Boky a záda zásuvky budou o něco nižší než čílko, které je vyrobeno z masivu se zaoblenými hranami.
9. Dno zásuvky může tvořit opět sololit nebo lépe také bílé lamino přišroubované malými vruty. Zásuvku se dnem z lamina pak budeme moci více zatížit a dno se nevytrhne.
10. Ze spodní strany šuplíčku našroubujeme protikusy pojezdových kolejniček. Na zásuvkových pojezdech rozhodně nešetříme, zásuvku budeme vysouvat několikrát denně.
11. Na stolku by nikde neměly být ostré rohy. Ostrou přímočarou pilkou, proto zakulatíme přední rohy horní desky a jejího lemu. Jako šablonka k zakulacení nám poslouží větší hrnek.
12. Všechny přední hrany dvířek, zásuvkového čílka a přední strany a lemu horní desky zkulatíme pomocí horní frézky. Její správné nastavení si vyzkoušíme na odřezku stejně silného materiálu
13. Do dvířek cca 6 cm od kraje vyvrtáme otvory pro zapuštění pantů. Nejlépe je vyvrtáme ve stojanové vrtačce s hloubkovým dorazem. Při ručním vrtání musíme kontrolovat kolmost .
14. Aby se dvířka nekroutila a šla dobře dovírat, opatříme je z vnitřní strany ještě dvěma příčnými laťkami, které vytvoří takzvané svlaky. Laťky přilepíme disperzním lepidlem a přišroubujeme.
15. Na dvířka a čílko zásuvky připevníme pomocí vhodně dlouhých vrutů dřevěné úchyty. Otvory pro ně si pečlivě naměříme pomocí úhelníku a předvrtáme malým vrtáčkem.
16. Do vnitřních stěn skříňky připevníme protikusy pantů, nasadíme dvířka a srovnáme je tak, aby se správně zavírala. Dvířka nesmí bránit dovírání zásuvky ani o ni drhnout.
17. Nakonec na hotovou skříňku připevníme horní velkou přebalovací desku s ochranou ohrádkou. Připevníme ji z vnitřní strany skříňky přes příčné luby šesti vruty.
18. Celý stolek povrchově upravíme bezbarvým lakem nebo barevnou lazurou, díky níž vynikne dřevěná kresba. Vždy musíme použít lazuru vhodnou na úpravu hraček a nábytku pro děti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám