Hlavní obsah

Vyměnit je třeba 300 tisíc kotlů a čas se krátí

Právo, Martin Procházka

Plná polovina všech kotlů na tuhá paliva v ČR se bude muset do září 2022 vyměnit. Jde totiž o kotle první a druhé emisní třídy, které od uvedeného data nebudou moci být v provozu, a pokud by je někdo provozoval i nadále, hrozí mu pokuta 50 tisíc korun.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Počet domácností s kotli na tuhá paliva odhadujeme na 600 tisíc a vyměnit jich je třeba asi 300 tisíc, tedy polovinu,“ řekl Právu mluvčí ministerstva životního prostředí Ondřej Charvát.

Čím dříve nový kotel pořídíte, tím lépe.
Leopold Benda, Asociace podniků topenářské techniky

Přestože nyní stát nabízí už ve třetí vlně v rámci kotlíkových dotací na výměnu kotle až 127 500 korun a ve třech krajích i bezúročnou půjčku na financování nového kotle, nemusí to stačit.

Odborníci varují, že čas se krátí, a pokud domácnost nechá výměnu kotle na poslední chvíli, může se stát, že vhodné kotle na trhu kvůli velké poptávce nebudou.

„Čím dříve nový kotel pořídíte, tím lépe. Nejenže se tak vyhnete případné pokutě za nedodržení zákona, ale budete mít jistotu, že se na vás vůbec dostane. Výrobci i topenářské firmy očekávají v následujících letech zvýšení zájmu ze strany zákazníků,“ upozornil člen Asociace podniků topenářské techniky Leopold Benda.

Kotlíkové dotace mají pokračovat

Domácí

Podle průzkumu společnosti Provident výměnu starého kotle za nový plánuje v nejbližší době šest procent dotázaných. Vzhledem k tomu, že domácností je v České republice asi 4,3 milionu, zvažuje podle průzkumu výměnu kotle ani ne 260 tisíc rodin. To znamená, že nejméně 40 tisíc jich může za dva roky čelit tučné pokutě.

Téměř polovina z těch, kteří plánují kotel vyměnit, chce podle společnosti Provident nový kotel i další zateplovací úpravy financovat z vlastních úspor, pětina si pomůže úvěrem. Pouze devět procent hodlá na zateplení či výměnu kotle využít dotace.

Statisíce domácností budou muset vyměnit staré kotle

Ekonomika

Vznikl nový registr kontrolovaných kotlů na tuhá paliva, který byl spuštěn od 1. ledna 2020 na portálu Integrovaného systému ohlašovacích povinností (ISPOP).

Servisní technici mají povinnost do 60 dnů od provedení kontroly zapsat údaje do ISPOP. Každý kontrolovaný kotel je tak zanesen do systému. Naopak ten, kdo si kontrolu kotle nenechá provést, v systému uveden nebude.

Pro pracovníky státní správy, kteří mají do ISPOP přístup, tak bude jednoduché zjistit, kdo jakým kotlem topí, aniž by museli majitele domů navštěvovat. V systému navíc uvidí i to, jestli je v domě kotel zakázaný po roce 2022.

Na jaké kotle se vztahuje dotace

V rámci programu je možné získat dotace na výměnu kotle na tuhá či kapalná fosilní paliva (uhlí, zemní plyn) nebo elektrického vytápění. Vyměnit takové kotle můžete za:

  • Kotel na biomasu s automatickým přikládáním a s velkou akumulační nádrží: Dotace 60 % nákladů, maximálně 80 000 Kč
  • Kotel na biomasu s ruční dodávkou paliva a malou akumulační nádrží či bez ní: Dotace 50 % nákladů, maximálně 50 000 Kč
  • Tepelné čerpadlo země-voda, voda-voda: Dotace 30 % nákladů, maximálně 75 000 Kč
  • Tepelné čerpadlo vzduch-voda: Dotace 30 % nákladů, maximálně 50 000 Kč.

Od ledna jsou již v prodeji jen kotle čtvrté a páté třídy, a někde ještě i kotle třetí třídy, které splňují evropské požadavky na ekodesign. Všechny kotle třetí třídy bude ovšem možné provozovat i po září 2022.

Reklama

Související témata:

Související články

Kotlíkové dotace mají pokračovat

Státní podpora výměny starých kotlů, která měla končit právě probíhající třetí vlnou, bude podle všeho pokračovat i nadále. Ministerstvo životního prostředí...

Výběr článků

Načítám