Hlavní obsah

Výhody podlahového topení aneb Když bosé nohy nic nestudí

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podlahové vytápění je naprostý komfort. Teplo od nohou je příjemné, zvláště pro děti, které běhají naboso. Dopřejte si ho v celém domě, zvlášť ho potom oceníte v předsíni a v koupelně.

Foto: Stavebniny DEK

Podlahové vytápění vyžaduje nízké teploty topného média, proto jsou jako zdroje tepla vhodné plynové kondenzační kotle nebo ještě lépe tepelná čerpadla.

Článek

Vybírat lze mezi dvěma druhy podlahového vytápění: elektrickým a teplovodním. Elektrické se používá mnohem častěji, je při pořizování levnější a snáze se instaluje.

Kabely a rohože se položí přímo pod povrch nášlapné vrstvy podlahy, velice rychle se po aktivaci rozehřejí. Příjemné je, že podlaha se navýší nepatrně, topné rohože jsou tenké. Elektrické topení se používá hlavně v nízkoenergetických domech, které jsou zateplené a elektřiny mnoho nespotřebujeme.

Teplovodní vytápění

Je mnohem úspornější na provoz, teplo rozvádí ohřátou vodou. Může být napojeno na plynový kotel, elektrokotel, tepelné čerpadlo, solární panely. Výhodou je, že se může v parném létě přeměnit na klimatizaci: voda totiž umí podlahu i hezky vychladit.

Návrh a instalaci řeší norma, typ uložení, průměr, rozteč, délka potrubí a teplota otopné vody se stanovují v návrhu otopné soustavy, který je nedílnou součástí projektové dokumentace.

Podlahu volte podle praktických vlastností

Tipy a trendy

Délka jednoho okruhu potrubí by neměla přesáhnout 100 m kvůli tlakové ztrátě v potrubí. Maximální povrchová teplota podlahy je z hygienických důvodů stanovena na 29 °C, výjimkou jsou okrajové zóny. Ohebné potrubí se dodává v rolích.

„Potrubí jednotlivých okruhů se klade podle plánu. Položené potrubí je nutné napustit, odvzdušnit a provést tlakovou zkoušku. Roznášecí vrstva (cementová nebo anhydritová) se provádí při napuštěné soustavě. Mezi cementovou roznášecí vrstvu a laminátovou nášlapnou vrstvou s HDF jádrem je nutné umístit separační PE fólii, aby se zamezilo úniku zbytkové vlhkosti z cementového potěru,“ vysvětluje Lukáš Ingr z firmy Stavebniny DEK.

Instalace topné rohože a hydroizolace

Jestliže plánujete mít doma keramickou podlahu, je pro vás také důležitá hlučnost. Odborníci mluví o tzv. kročejové neprůzvučnosti, tedy maximálním snížení přenosu hluku.

Tlumení je řešeno separací nášlapné vrstvy a pevného podkladu zvukově izolační vložkou.

Pořiďte si efektivní vytápění od podlahy

Tipy a trendy

Konkrétně systém Rako Tichá dlažba využívá zvukově izolační vložku, tzv. DSDI panel, který při pokládce pod dlažbu utlumí hlučnost o 14 decibelů. Jedná se o materiál pouze 6 mm silný, který se vkládá mezi vrstvy lepidla při jinak tradiční pokládce dlaždic.

DSDI panel umožňuje pokládku keramických dlaždic na nestandardní podklad, jako jsou OSB desky. Má i tepelně izolační vlastnosti, které využijeme při instalaci podlahového vytápění.

1. Příprava elektrické topné rohože

Na připravenou plochu z desek DSDI začneme instalovat podlahové vytápění. Spáry mezi deskami DSDI máme přelepené páskou. Podle uvažovaného vytápěného prostoru připravíme rozměry rohože.

Foto: Rako

2. Pokládka elektrické topné rohože

Nosnou síť elektrické topné rohože kontaktujeme samolepicími páskami k podkladu.

Foto: Rako

3. Stěrkování topné rohože

Podklad pod keramickými dlaždicemi musíme mít dokonale rovný. Proto elektrickou topnou rohož stěrkujeme flexibilním lepidlem AD 530 nebo zalijeme samonivelační hmotou LE 30.

Foto: Rako

4. Stěrkování v místech, kde není rohož

Při stěrkování v místech, kde rohož chybí, si pro udržení roviny pomůžeme zubovou stěrkou. Stěrka nám vymezí shodou výšku okolní plochy s rohoží. Platí v případě, když nepoužíváme samonivelační hmotu LE 30.

Foto: Rako

5. Hydroizolace - pružné pásky

Pro využití vlastností DSDI panelu nám nebrání ani vlhké prostory koupelen. Hydroizolace SE1 zde provádíme stejně jako ve standardní koupelně.

Pro překlenutí přechodů, dilatací a vnitřních rohů vkládáme v prvním kroku v rozích a koutech do hydroizolační vrstvy bandážní těsnicí pásku SE 5. Tyto pružné pásky přenesou zvýšený pohyb mezi stěnou a podlahou i mezi dvěma stěnami navzájem.

Foto: Rako

6. Hydroizolace

Hydroizolaci SE1 aplikujeme na podlahu se soklem 10 cm, do sprchového koutu do min. výšky 2 m. Nad vanovou baterií aplikujeme stěrkovanou plochu.

Hydroizolaci SE1 provádíme ve dvou vrstvách. Prodleva mezi vrstvami je 1 až 2 hodiny. Lepení dlaždic, spárování a čištění už odpovídá standardnímu postupu obkládání.

Foto: Rako
Dobrá rada
„V letních měsících lze k chlazení využít také tepelné čerpadlo, které funguje jako klimatizace. Další možností, která není tolik známá, je chlazení tepelným čerpadlem v odlišném režimu, a to s pomocí otopné soustavy. Chladicí účinek je výrazně nižší, ale přesto dokážete ochladit dům o několik stupňů. Pro takové využití tepelného čerpadla je ideální podlahové, stropní nebo stěnové vytápění,“ říká Jiří Svoboda, jednatel firmy Master Therm tepelná čerpadla.

Anketa

Máte doma podlahové topení?
Ano, již dlouho
57,1 %
Ne, ale plánujeme ho
26,5 %
Ne, nic takového nepotřebujeme
16,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1436 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Koberec svým chodidlům dopřejte i venku

Koberec příjemný na omak, nenáročný na údržbu a vzdorující rozmarům počasí můžete mít na zahradě, balkonu, terase nebo na předzahrádce bytu či domu. Nevěříte?

Výběr článků

Načítám