Hlavní obsah

Volbu digestoře ovlivní nejen velikost kuchyně

Jestliže jste vlastníky menší kuchyně, postačí vám logicky digestoř s menším výkonem motoru. Výkonnější zařízení hledejte v případě, že je kuchyň propojena s další místností. Je to často s jídelnou, obývacím pokojem. Zajistit zde čerstvý vzduch bez pachů je rozhodně důležité.

Foto: Oresi

Ostrůvkové kuchyně v prostorné místnosti vyžadují výkonné digestoře.

Článek

Kromě velikosti kuchyně rozhoduje při volbě digestoře i způsob odtahu a samotné umístění varné desky. Nabízejí se odsavače nástěnné, rohové, podvěsné pod skříňkou, dále vestavné: do skříňky, pracovní desky nebo do stropu.

Originální jsou digestoře ve tvaru lustru, které se spouštějí nad varnou desku, nejčastěji ostrůvkového typu.

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv typ, sledujte především: výkon přístroje, jeho hlučnost a způsob odtahu.

Způsoby odvětrávání

Jsou dva: odtah a recirkulace. Odtah je účinnější, kuchyňské páry a pachy jdou přes tukový filtr a jsou odtahovým potrubím odváděny ven z místnosti. Důležité je, aby vzduch neměl v cestě žádné překážky (ohyby atd.) a měl co nejkratší cestu ven.

Přichází čas chytrých kuchyňských spotřebičů

Tipy a trendy

Bedlivě si hlídejte průměr průřezu potrubí. Jestliže neodpovídá výkonu digestoře, může dojít ke zpětnému vracení vzduchu do místnosti, větší hlučnosti. A bohužel majitelé si často neprávem stěžují na výrobce digestoře, který je v tom ale opravdu nevinně.

Foto: Oresi

Nízkoenergetické novostavby mají řízenou výměnu vzduchu, jsou vybavené systémem nuceného větrání, tedy tzv. rekuperací. Některé digestoře lze na rekuperační soustavu napojit.

Recirkulaci volíme v případě, kdy nelze použít odtahový systém. Nasávaný vzduch je veden přes tukový a pachový filtr a opět se vrací do místnosti.

Šikovný je indikátor, který signalizuje nutnost výměny filtrů, protože se snižuje účinnost digestoře.

Výkon digestoře

To je důležitý parametr. Optimální výkon podle odborníků zjistíte, když objem místnosti v metrech (délka x šířka x výška) vynásobíte požadovanou frekvencí výměny vzduchu. Tolik metrů krychlových by totiž za hodinu měla zvládnout.

Vzduch by se měl v místnosti vyměnit minimálně třikrát, ale nejlépe desetkrát za hodinu.

Pohlídejte si hlučnost
Moderní digestoře mají technologii, jež hlučnost účinně snižuje. Ptejte se rozhodně po nejtišších modelech, které zároveň nabízejí energetickou úspornost. Nejlepší pro bezhlučný chod je, když je ventilační jednotka digestoře umístěna mimo kuchyň. Ale to lze jen u některých modelů.

Anketa

Máte problém s hlučností digestoře?
Ano, bohužel...
75,4 %
Jenom někdy.
2,5 %
Netuším.
2,5 %
Neřekl/a bych...
4,9 %
Ne. Vůbec žádný.
14,7 %
Celkem hlasovalo 122 čtenářů.

Když je v místnosti krb

Digestoř odvádí z kuchyně velké množství vzduchu. Jestliže na kuchyň navazuje obývací část s krbem a není zajištěn dostatečný odtah přístupem vzduchu zvenčí, buďte na pozoru. Může totiž dojít k vytvoření podtlaku a spaliny mohou být nasávány zpět do místnosti. Proto je možným řešením blokovat činnost odsavače ve chvíli, kdy není třeba pootevřené okno.

Reklama

Související témata:

Související články

Nebojte se barev v kuchyni

Barvy dokážou povzbudit nejen naši náladu, ale také chuť k jídlu. Své místo si proto najdou i v takových prostorech, jako je kuchyň. Nebojte se experimentovat....

Výběr článků

Načítám