Hlavní obsah

Vlastnoručně vyrobené prostírání s voskovou batikou ozdobí váš stůl

Právo, Miroslava Kubišová

Vosková batika s otiskem jablíčka na ubrouscích půvabně osvěží posezení u hrnku čaje. Barva vetřená do popraskaného vosku i otisk pigmentu z přepůleného jablíčka zaručují určitou nahodilost, což učiní náš výrobek ještě zajímavějším. Zkuste si obarvit touto technikou několik ubrousků s námi, konečný výsledek bude pokaždé originálem.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Vlastnoručně vyrobené prostírání

Článek
Pracovní postup:
1. Jablíčko překrojíme na polovinu, řez otřeme a povrch natřeme štětcem s vodou. Na talíř nasypeme žlutou a červenou barvu pro barvení textilu (Duha, Iberia), jablko na barvu položíme a trochu pootočíme, aby se barva dobře vetřela.
2. Ustřihneme obdélník bílé bavlněné látky pro ubrousek a vyměříme, kam jablíčko otiskneme. Jestliže ještě nějaké místo na řezu není pokryto barvou, přisypeme ji ze sáčku. Látku podložíme igelitem a jablko na chvíli přitiskneme do určeného místa.
3. Na jablíčko zatlačíme, ale nesmíme jím pohnout. Do kastrůlku nalámeme vosk, kastrůlek vložíme do většího hrnku s vodou, tzv. vodní lázně, a zahříváme jej na ohni. Do tekutého vosku namočíme štětec a kolem jablíčka namalujeme obrys. Potom voskem vyplníme i celou jeho plochu.
4. Voskem namalujeme stopku s jedním či dvěma lístečky. Nadzvedneme-li látku při malování kousek nad podložku, zpomalíme ochlazování a vosk se lépe prosákne. Ve sklenici s teplou vodou rozpustíme trochu zelené a štětcem vymalujeme lístečky. Lístky také zakryjeme voskem.
5. Ve dvou sklenicích s teplou vodou rozpustíme modrou a námořnickou modř. Na ubrousku označíme šířku ozdobného lemu zarýhnutím či mizicí tužkou. Okraje navlhčíme vodou a do vlhké plochy nanášíme houbičkou modrou barvu. Vytváříme akvarel s různě se střídajícími ploškami bílé a modré.
6. Látku necháme uschnout. Pak pokračujeme s voskovou batikou. Okraje s akvarelem začneme pokrývat horkým voskem. Podél vyznačených okrajů nanášíme štětcem horký vosk a nahodile vynecháváme některá místečka.
7. Ztuhlý vosk polámeme a povrch natřeme námořnickou modří. Touto barvou natřeme i vnitřek ubrousku, ale vynecháme jablíčko. Barvu dobře zatíráme do prasklin, které přitom můžeme nakrabatit, aby modrá dobře pronikla dovnitř a vytvořila efekt krakelování (trhliny).
8. Kresba trhlin je výraznější z lícové strany, do rubu proniká také. Po uschnutí vosk z ubrousku vydrolíme mačkáním a setřepeme. Ubrousek podložíme savým papírem (např. papírovými ubrousky, novinami) a dalším papírem jej přikryjeme. Zahřátou žehličkou vysajeme z látky přebytečný vosk.
9. Batikovaný ubrousek zvlhčíme rozprašovačem s vodou, vložíme jej mezi dva igelity a srolujeme. Balíček dáme do mikrotenového sáčku, uzavřeme gumičkou a uložíme do hrnce s vodou na pařák. Hrnec přiklopíme a 30 minut napařujeme. Po vychladnutí ubrousek 10 minut ustálíme ve studené vodě se 2 lžícemi octa. Vymácháme a sušíme ve vodorovné poloze.
10. Ubrousek vyžehlíme, roztřepené okraje založíme do rubu a zapošijeme. Jednu stranu můžeme i obrátit do líce, aby vznikla jakási kapsa, kterou prošitím ještě rozdělíme do dvou přihrádek. Do kapsy můžeme zasouvat papírové ubrousky, cedulky se vzkazy, jmenovky apod.
FOTO: Miroslava Kubišová, Právo

Rady a tipy:

  • K batikování se hodí všechny přírodní materiály, jako je mj. bavlna, vlna, len, viskóza, které dobře přijímají barvu.
  • Kontury malované voskem musí být skrz naskrz dobře prosáklé látkou, aby se jiná barva neprosakovala do míst, kam nepatří.
  • V případě, že by se vosk při zahřívání vzňal, udusíme oheň v hrnku pokličkou.
  • Ubrousky pereme v ruce ve vlažné vodě.

Reklama

Související témata:

Související články

Vyrobte si originální obal na láhev

Půjdete-li k přátelům, pak jistě ne s prázdnýma rukama! Láhev dobrého vína se díky originálnímu obalu stane skvělým dárkem pro vaše hostitele. Propukne-li...

Výběr článků

Načítám