Hlavní obsah

Víte, který zelený společník vám pomůže při rýmě? Přeci rýmovník

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zejména v období podzimních plískanic a během zimy se zvyšuje zájem o veškeré podpůrné prostředky pro léčbu nachlazení a chřipky. Jedním z osvědčených a tzv. zelených pomocníků je rostlina s všeříkajícím názvem - rýmovník. Má spoustu léčivých účinků a proto se vyplatí si ji domů pořídit a pěstovat ji. Není to nijak složité.

Foto: Jana Nesvadbová, Novinky

Rýmovník má charakteristicky vroubkované okraje lístků porostlých jemnými chloupky.

Článek

Kde rýmovník získat

Tuto původem australskou aromatickou bylinu lze získat hned z několika zdrojů. Jednak samozřejmě jako sazeničku v zahradnických prodejnách (cena obvykle nepřesahuje stokorunu), anebo je možné požádat o pomoc někoho ze známých, kdo již rýmovník doma má.

Foto: Jana Nesvadbová, Novinky

Rýmovník je možné koupit buď v zahradnictví jako sazeničku, anebo získat v podobě řízku od někoho ze známých.

Stačí jeden řízek s lístky, který stačí vložit do sklenice s vodou a nechat, aby pustil kořínky. Zhruba po dvaceti dnech rostlinku zasadíme do květináče naplněného běžným zahradním substrátem, do kterého přimícháme trochu písku, aby byl lehčí a propustnější.

V jakém prostředí rýmovník pěstovat

Ideálním prostředím pro pěstování rýmovníku je místo s rozptýleným světlem. Přímé sluneční paprsky mu nedělají dobře a rostlinu mohou až spálit. Přes letní měsíce je možné mít rýmovník venku, například na balkoně, nebo za oknem.

Se zálivkou budeme šetrnější, nemá rád příliš mnoho vody. Tzn. zalití jednou týdně by mělo stačit. V zimních měsících omezíme zálivku úplně na minimum a květináč s rýmovníkem umístíme na světlejší místo s teplotou okolo 15 °C.

Bylinky pro první pomoc při viróze

Zdraví

Pozor, začínají-li lístky usychat a žloutnout, zálivku zvýšíme. Naopak, zůstává-li voda v misce, na množství vody ubereme, aby rostlina neuhnila.

Péče o rýmovník a jeho použití

Ve své domovině je rýmovník keřem, jenž dorůstá zhruba metrové výšky.  I v našich podmínkách má tendenci rychle přerůstat, a tak je potřeba jej pravidelně zaštipovat. Získané části je možné využít k dalšímu množení, anebo do různých receptů.

Foto: Jana Nesvadbová, Novinky

Řízek necháme nejprve ve sklenici s vodou, aby pustil kořínky.

Už jenom přivonění k rozemnutým lístkům uvolňuje nos, samotná rostlina příjemně provoňuje místnost a funguje jako přirozený odpůrce hmyzu, dle některých zdrojů dokonce i koček.

Sušené lístky přidané do pokrmů jako koření uklidňují žaludek a působí proti nadýmání, z čerstvých lístků lze rovněž připravit čaj dobrý opět při chřipce a nachlazení. Jinou možností je z lístků připravit sirup anebo směs k inhalování.

Osm druhů koření na hubnutí

Zdraví

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám