Hlavní obsah

Víte, který detail nesmíte při instalaci okna opomenout? Bez něj vás čeká jen samé trápení

Novinky, Jana Nesvadbová

Zatímco skutečně profesionální firma považuje aplikaci ochranné fólie na připojovací spáru okna za nezbytný základ, najde se stále dost rádoby řemeslníků, kteří o její existenci stěží vědí. Svému zákazníkovi jsou pak schopní bez zaváhání tvrdit, že to je zbytečnost. Už první zima ale může prokázat, jak hluboce se mýlí.

Foto: Vekra

Správné zalepení rohu okna ochrannými fóliemi.

Článek

Kvalitu osazení oken nejlépe prověřují sychravé podzimní dny, hlavní zatěžkávací zkouškou je pak zima.

Při jejich instalaci je proto třeba ohlídat několik momentů, kdy může dojít k chybám. Velmi častou je vynechání izolačních pásek.

„Stavebníci někdy podceňují význam ochranné fólie, která chrání montážní pěnu před venkovní vlhkostí a povětrnostními vlivy. Mnohdy není použita vůbec, anebo je použita špatně. Například není správně nalepena, takže netěsní. Určitě je proto nejjistější řešení, když montáž oken provedenou profesionálové,” doporučuje Pavel Kašpar, manažer montáží značky Vekra.

Foto: Hornbach

Ochranné fólie (pásky) jsou od výrobců pečlivě označené jako exteriérové a interiérové, aby nedošlo při montáži k jejich záměně.

Sebekvalitnější okno dokáže znehodnotit jeho nekvalitní montáž. Proto na ni kladou výrobci oken takový důraz.

Někteří z nich mají raději vlastní technické týmy, které okna klientům instalují.

Kam která páska patří

„V rámci moderní výstavby rodinných domů považujeme aplikaci těchto pásek za běžný standard! Na okenní rám se lepí oba druhy pásek ještě před jeho zasazením do stavebního otvoru. Z interiérové strany se lepí parotěsné pásky, na vnější stranu pak přijdou pásky paropropustné. Instalace externí paropropustné pásky zajišťuje, aby do připojovací spáry (mezi oknem a stěnou) nevnikala dešťová voda a zároveň docházelo k odvodu vodních par. Interiérová parotěsná páska zabraňuje vniku vodních par do připojovací spáry z interiéru.

V kombinaci správného umístění okna ve stěně a instalací exteriérových a interiérových pásek lze předejít vzniku plísní na stěně a rámu okna. Pára tedy neprostupuje z interiéru do spáry mezi oknem a stěnou a nenarušuje konstrukci,“ vysvětluje Pavel Homolka, obchodní ředitel české rodinné firmy Oknotherm.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak správně usadit okna

Dříve byly stavební otvory unifikované pro okna standardizovaných rozměrů. Kdo si dnes pořídí okna vyráběná na sklad, musí počítat s tím, že přizpůsobení...

Výběr článků

Načítám