Hlavní obsah

Uklízejte s klidem, svátky jsou přece o pohodě

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velký předvánoční úklid domácnosti vůbec nemusí být silným krutým stresem. Zaměříme se na nejviditelnější oblasti a postupujeme od stropu k podlaze.

Foto: Vekra

Plochu skla doleštíme hadříkem, který nepouští chloupky ani nezanechává mastný film.

Článek

Na umytí rozměrných či hůře dostupných oken, namáhavé čištění koberců a čalouněného nábytku si můžeme pozvat profesionály.

Práci usnadní i šikovní pomocníci, kteří nabízí několik funkcí v jednom přístroji.

Mytí oken

Ideální je mýt okna, dokud venkovní teplota neklesne pod bod mrazu. Čisticí prostředky totiž nejlépe fungují od +5 °C. Musíme-li přesto v mrazu okna umýt, nepoužíváme horkou vodu, aby zasklení neprasklo.

„Okna doporučuji čistit aspoň dvakrát ročně. Slunce ale může třeba pyl nebo prach do plastového okenního profilu doslova zapéct, proto je dobré otírat plastové rámy vlhkým hadrem častěji. Ušetříte si tak námahu při velkém úklidu a zabráníte vzniku černých teček a žlutých skvrnek na rámu,“ radí Pavel Kašpar, manažer montáží z firmy Vekra.

O okna pečujte pravidelně a správně

Tipy a trendy

K mytí většinou stačí vlažná voda s octem, který rozpustí mastnotu, nebo voda se saponátem, případně přípravek s přídavkem alkoholu. Dále potřebujeme hadřík na čištění a na leštění, který nepouští chloupky. Dobře se osvědčily i savé papírové utěrky.

Na okna nepoužíváme abrazivní prostředky, drsné houbičky ani agresivní chemikálie. Stáhnout přebytečnou vodu ze skla pomohou gumové stěrky - klasické na teleskopické tyči nebo akumulátorové.

Pryč s prachem a skvrnami

Na běžný prach jsou skvělé tyčové vysavače s různými typy nástavců. S jedním výrobkem odstraníme prach ze stropu, ze stěn, z garnýží, z nábytku i z koberců a podlah.

Na prosklené plochy postačí utěrka z mikrovlákna, teplá voda či běžný čisticí přípravek na mytí skel. „Bez problému můžete použít i leštěnku obsahující alkohol, která usnadní práci při následném leštění,“ radí Petr Paksi, obchodní ředitel firmy JAP Future, výrobce celoskleněných interiérových prvků.

Sklo odlehčí a prozáří interiér

Tipy a trendy

V případě pískovaného či leptaného skla se vyvarujeme běžných přípravků na čištění skla. Mohly by ho totiž nenávratně poškodit.

„Leptané a pískované sklo myjte vždy celoplošně, i když je znečištěna pouze malá část, a to krouživými pohyby a jen minimálním množstvím čisté horké vody, aby se na skle netvořily nevzhledné mapy,“ doporučuje odborník a přidává tip.

„Leptané sklo nechte samovolně uschnout, pískované sklo je lepší po omytí otřít dosucha.“

Koupelna jako z katalogu

Aby při úklidu nedošlo k poškození lesklých povrchů koupelnového nábytku - stříkaných, akrylátových nebo lakovaných - rozhodně na jejich čištění nepoužíváme drsné utěrky, abrazivní čisticí prostředky a ani ty, které obsahují alkohol.

„Nábytek otírejte měkkou švédskou utěrkou navlhčenou v mýdlovém roztoku. Skvělými pomocníky jsou také antistatické přípravky zabraňující usazování prachu na nábytku,“ uvádí Petr Blažek, generální ředitel společnosti Dřevojas, výrobce koupelnového nábytku.

Na design nezapomeňte ani v koupelně, vsaďte na detail

Tipy a trendy

Vodní kámen zvládne teplá voda s octem, většina moderních výrobků má hydrofobní úpravu povrchu. Se znečištěnými spárami mezi obklady si hravě poradí parní čistič.

Koberce a podlahy

Koberce vysáváme minimálně jednou za dva týdny, podle jejich zatížení. Vyplatí se investice do vysavačů s rotačním kartáčem, který odstraní nečistoty z hloubky vlákna. Čištění nasucho lze provést i s pomocí speciálního prášku, který na koberec nasypeme, necháme působit a vysajeme. To ale platí pro koberce s krátkým chlupem.

Na dlouhý vlas fungují rozprašovací extrakty, které zároveň neutralizují pachy. Minimálně jednou ročně se doporučuje profesionální hloubkové čištění.

Není koberec jako koberec. Vybírejte podle zatížení i vlastností

Tipy a trendy

Pravidelné zametání a vytírání mopem jsou samozřejmostí pro všechny druhy podlahových krytin. V případě dřevěné podlahy ale mop pečlivě vyždímáme!

Aby dřevo nevysychalo, čas od času ho navoskujeme nebo naolejujeme. Dřevěné podlaze tak značně prodloužíme životnost.

Zbavte se starých věcí

Koncem roku je vhodné vypořádat se s nepoužívanými věcmi, nenošenými šaty i se spotřebiči. Co nelze opravit, vyhodíme do tříděného odpadu, užitečné předměty a ošacení věnujeme charitě.

Ostatní věci nejlépe uskladníme v nejrůznějších organizérech, které chytře rozčleňují vnitřní prostor v nábytku.

„Například k uskladnění kosmetických pomůcek a líčidel využijeme pořadače různých tvarů, jako jsou menší či větší krabičky, pořadače na papírové kapesníky nebo rtěnku, tužku na oči a další vizážistické pomůcky. Jsou praktické a díky provedení z bytelného lakovaného dřeva vypadají skvěle a něco vydrží,“ říká Petr Blažek z Dřevojasu.

Při mytí oken

Nezapomeňte očistit odvodňovací otvory v dolní části okenního rámu a těsnění.

Promažte kování silikonovým olejem nebo olejem na šicí stroje.

Dřevěná okna ošetřete impregnačním balzámem.

Kolik stojí úklid od firmy

mytí oken od 120 Kč/kus nebo 13 Kč/m2

čištění koberců mokrou cestou od 8 Kč/m2

luxování od 4 Kč/m2

parní čištění podlah od 45 Kč/m2

strojové čištění podlah od 4 Kč/m2

pohovka 3místná až 370 Kč

strojové čištění od 18 Kč/m2

mytí horizontálních žaluzií 16 Kč/m2

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám