Hlavní obsah

Tři rekonstrukce najednou proměnily byt k nepoznání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladý pár se dvěma malými dcerami z Prahy 4 se rozhodl přihlásit se do pořadu Jak se staví sen. Jejich snem je proměna malé kuchyně v panelákovém bytě, která je ve špatném stavu již po původním majiteli. Kompletně se ale nakonec rekonstruovala také chodba a přilehlá koupelna, kde bylo ještě původní umakartové jádro.

Článek

Proměna bytu je inspirací pro všechny, kteří bydlí v paneláku a chtějí zvětšit koupelnu i pro ty, kteří si chtějí kompletně zrenovovat kuchyň a jednou provždy se zbavit starého umakartového jádra.

Rodina v bytě bydlí již několik let. Už před proměnou se snažili byt co nejlépe zvelebit. Sami si tapetovali, zbourali příčku a natřeli trubky od topení. Na rozsáhlejší rekonstrukci bytu 4+1 si však nikdy netroufli, dalším důvodem byl i nedostatek financí. Požádali tedy tým designerů z pořadu Jak se staví sen o pomoc.

Všude jiná podlaha

Prvním problémem tohoto bytu byla nesourodost podlah. V předsíni staré lino, na chodbě a toaletě koberec. V kuchyni opět linoleum - a především všude jiná výška podlahy, což je jak z praktického, tak i z estetického hlediska nevhodné. Stará podlaha se vysekala a byla tak připravena na vylití, čímž se srovnaly výškové rozdíly.

Ideální způsob, jak dosáhnout stylové čistoty, je pokládku sjednotit. To bylo vyřešeno novou litou podlahou. V tomto případě byla zvolena epoxidová podlaha, tedy z vysoce kvalitních materiálů. Bílá podlaha je směsí pryskyřice a drceného písku lehce hrubé zrnitosti. Pryskyřice zajišťuje, aby podlaha byla teplá na dotyk a písek, aby nebyla kluzká, což je vhodné především pro děti. Podlaha je také bezespárová, tedy hygienická a praktická na údržbu.

Nevzhledně křivé stropy

Častým problémem panelových bytů jsou nerovnosti v překladech, především nevzhledné spáry mezi panely na stropě. Spoje a viditelné žlábky můžeme různým způsobem tmelit, ale pokud pracujeme s velkou plochou, tak to není nejvhodnějším řešením. Ideální tedy bylo vytvořit souvislé sádrokartonové podhledy, které nijak výrazně neubraly místo a navíc mají i tu výhodu, že jimi byly protaženy nové elektrorozvody a umístěno bodové osvětlení.

Místo skříně pračka

Koupelna mladé rodiny má původní jádro, sice nevypadá zanedbaně jako v jiných starších panelákových bytech, ale pro rodinu s malými dětmi, které se rády cachtají ve vaně, není vhodná. Soused z nižšího patra si totiž opakovaně stěžuje, že mu od nich stropem prosakuje voda z vany.

Koupelna je také poměrně malá. Základem rekonstrukce je tedy bezesporu zvětšení koupelny, při zachování odděleného záchodu, což je pro čtyřčlennou rodinu nutností, ale také doporučené příslušnou normou. Nové jádro tentokrát bude z bílých tvárnic Ytong, tedy zděné.

Na stěny v koupelně byly vybrány rovně seříznuté kalibrované obklady, což umožnilo vyhnout se klasickému spárování. Zvolené bílé keramické obklady o rozměrech 30 x 60 cm koupelnu zesvětlily a opticky zvětšily prostor. Futuristický ráz koupelně dodal hranatý design baterií. Trendem v sanitární keramice jsou ostré hrany. Jejich minimalistický design a jednoduché křivky skvěle ladí s velkoformátovými obklady.

V koupelně vznikla zajímavá hra se sádrokartonem. Nejenže z nich vznikly podhledy, kam se umístila bodová světla, ale i dřevěný stolek pod umyvadlo. Díky zrušení šatní skříně v chodbě se celá koupelna zvětšila a umožnila tak vestavět sádrokartonovou příčku, ve které je elegantně schovaná pračka.

Čisté linie, nadčasový design a rovné plochy jsou na pohled příjemné a dobře ladí s doplňky. Negativem zůstává pouze náročnost na údržbu a vyšší pořizovací náklady.

Na toaletě, která zůstala od koupelny oddělena, byly použity stejné obklady jako v koupelně. Vychytávkou a také současnou novinkou je pomalu padající záchodové prkénko.

Z chaotické chodby hala

V panelácích jsou bytová jádra bez oken většinou uprostřed dispozice bytu. V tomto případě bylo však také velmi nepraktické, že se dveře od všech pokojů, i z koupelny a toalety, otevíraly do chodby, která vede do kuchyně. Chodba se tak stala neestetickým koridorem se spoustou dveří.

Aby se alespoň částečně chodbě odlehčilo a prostor byl lépe prostupný, bylo navrženo nové bytové jádro se stavebním pouzdrem UNIBOX, do kterého se mohou posouvat dvoje dveře najednou. Uspoří se tím spousta místa a nikdo se neuhodí, když bude vycházet z koupelny, a ten druhý půjde zrovna s nákupem do kuchyně.

Posuvné dveře jsou nenápadné a tím, že jsou v bílé barvě, takřka splynou s okolní zdí. Chodba proto již není jen úzkým prostorem, narušeným množstvím otvorů, ale působí spíše jako místnost nebo menší vstupní hala.

Elegantní kuchyň bez dveří

Majitelce bytu v kuchyni vadí otevřené police s kořením, na které se zachycuje mastnota a prach. Nevyhovuje jí ani plynový sporák a malá digestoř, která nezvládá pohltit všechny pachy při vaření. Celá kuchyňská linka je nesourodá, ale její původní rozmístění pracovní plochy je vyhovující, což nebývá v panelových bytech časté.

Designeři pro novou kuchyňskou linku zvolili kombinaci bílého lesku a dřeva. V bílých korpusech jsou zabudována dvířka s dekorem švestky. Spodní skříňky doplnili robustními metalickými úchyty, jež podtrhují design celé kuchyňské linky.

Místo dlaždic nebo skleněné desky za kuchyňskou linkou je nátěr z bílého latexu. Majitelé se však nemusí obávat údržby. Vlhkým hadříkem lze stěnu totiž jednoduše otřít.

Bílá barva v kuchyni zvětšila a projasnila její malý prostor. Na některých stěnách je pískovec, který zase obohacuje a zútulňuje celou místnost.

V zádveřním kompaktním bloku, který zůstal na stejném místě jako původní skříň, je nyní umístěna lednice a dvě trouby.

Jelikož chodba v předsíni, ze které se jde také do koupelny a na toaletu, přímo navazuje na kuchyň, tak byly odstraněny dveře a mezi kuchyní a chodbou nyní vznikl otevřený prostor. Toto řešení je velmi praktické a rodině usnadní pohyb po bytě.

Osvěžující prvky

Kuchyň, koupelna i chodba je nyní laděná do přírodních materiálů. Aby se všechny místnosti ještě více designově sjednotily, tak i pro ostatní dveře v bytě zvolili designéři dekor švestky, stejný jako mají kuchyňská dvířka. Dveře jsou pokryté průmyslově vyráběnou arodýhou, která zabezpečuje, že všechny dveře budou mít stejný dekor, oproti přírodní dýze, kdy se jednotlivé dekory mohou lišit.

Doplňky, jako jsou plastové židle v kuchyni a drobné dekorace, mají akcentující tón žluté a zelené. Vše se vzájemně barevně doplňuje a v celkovém dojmu působí sladěně.

Zajímavým nápadem bylo také použití kamene, který všechny místnosti v bytě sjednotil. Motivy se objevují v předsíni, v koupelně nad vanou i na některých stěnách v kuchyni.

Kamenný obklad je tak v celém bytě originálním elegantním prvkem. Zároveň má jednotící efekt, což podtrhuje osobitost celého bytu.

Fota: Kamidesign

Vizitka

Ing. arch. Kamila Douděrová

Kamila Douděrová je absolventkou Fakulty architektury na pražském ČVUT, kde se soustředila především na navrhování sociálních staveb, jako jsou například: Integrační centrum a chráněné bydlení ve Vejprtech nebo denní stacionář pro Olivovu nadaci.

Zajímavé zkušenosti získala i během zahraniční stáže ve Francii na École d´architecture de Nantes. Tento pobyt ovlivnil i její osobitý styl ve sladění funkčnosti, nápaditých barev a originality.

V současné době se Kamila věnuje jak architektonickým návrhům rodinných domů, grafickým návrhům, tak interiérovému designu. Zároveň ji můžete vidět v pořadu Jak se staví sen na TV Prima.

Lucie Czechová, časopis PANEL PLUS

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám