Hlavní obsah

Totální proměna panelákového bytu s minimem stavebních úprav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhodli jste se, že konečně nastal čas na změnu vašeho původního, zastaralého a nepraktického bydlení, nebo jste se přestěhovali do nového bytu a chcete ho upravit podle svých představ? V tomto i v předchozím případě vás čeká více či méně náročná rekonstrukce, ke které každý přistupuje jinak.

Článek

Různé přístupy řešení nabízí i bytová návrhářka Kateřina Mlejnková, jejíž články jste si velmi oblíbili. A tak přinášíme další díl seriálu Proměny bytu.

Dobrý den,posílám plánek svého panelového bytu, do kterého jsme se nedávno s přítelkyní nastěhovali. Chceme jej postupně zrekonstruovat. Do té doby je jen provizorně zabydlen nábytkem z doby bydlení v podnájmu. Měl bych zájem o návrh obývacího pokoje, ložnice a samostatné kuchyně, ve které by byla i jídelní část. V přiloženém souboru zip jsou dispozice bytu a pohledy na původní vzhled. Počítám s vestavěnými spotřebiči. A to s troubou, mikrovlnnou troubou, myčkou a indukční varnou deskou. K jídelnímu stolu by se měly vejít čtyři osoby. Postupem času se mi začala líbit korková plovoucí podlaha HARO Toledo Crème. A na společné podlaze chodba/kuchyň, by se mi zamlouvala dlažba.S pozdravem a přáním příjemného dne Tomáš K.

Shrnutí požadavků čtenáře

Obývací pokoj:

  • cenová relace do 130 000 Kč (Počítáno bez spotřebičů)
  • moderní styl
  • japonská stěna
  • podlaha marmoleum click
  • prostor pro stůl s počítačem
  • rohová sedací souprava
  • část stěny pod televizorem (zavěšeným na zdi) lámaný kámen (přírodní nebo umělý)

Ložnice:

  • cenová relace do 90 tisíc Kč
  • manželská postel s úložným prostorem
  • vyřešení dalších úložných prostorů

Kuchyň:

  • cenová relace do 120 000 Kč (počítáno bez spotřebičů)
  • barevná kombinace wenge se světlou barvou
  • vestavné spotřebiče - trouba, mikrovlnná trouba, myčka, indukční varná deska
  • jídelní stůl pro čtyři osoby

Mladý čtenář s přítelkyní se nastěhovali do bytu v panelovém domě a plánují jej zrekonstruovat. Nechtějí měnit dispozici bytu, která jim vyhovuje, a neplánují velké stavební úpravy.

S ohledem na jejich požadavky jsem se snažila realizovat nábytkové vybavení. Čtenář si přál korkovou podlahu v dekoru HARO Toledo Creme, kterou jsem umístila do pokojů. V předsíni, kuchyni a koupelně je použita dlažba. Čtenář si přál použití dekoru dřeva wenge a použití kamenného obkladu v obývacím pokoji. Rovněž preferuje umístit ložnici do malého pokoje mezi kuchyň a obývák, velký pokoj zatím zůstává prázdný.

Odstíny béžové barvy

Jako základní paletu jsem volila odstíny béžové barvy (dlažba, výmalba), tmavě hnědý dekor wenge, šedou barvu textilu na čalounění pohovky (podle přání čtenáře), vše je pak doplněné podle situace výraznějšími barvami, jako je například zelenkavá a dekorativní mozaika použitá na WC a v koupelně.

Pouze malá úprava

Co se týče dispozice, provedla jsem pouze minimální úpravu s ohledem na zrušení původního jádra a vytvoření nové koupelny a WC. Zvětšila jsem koupelnu směrem do chodby. Příčku oddělující předsíň a chodbu před toaletou jsem částečně zkrátila.

Využití výklenku

V předsíni vznikl výklenek hned za dveřmi, který je ideální pro umístění věšáku, botníku a sedátka, včetně vytvoření dalšího úložného místa. Ve zbývajícím prostoru jsem pak už umístila jen zrcadlo, protože s ohledem na množství dveří tu nezbývá místo pro další nábytek.

Kombinace s mozaikou

V koupelně hned naproti dveřím je umístěná pračka a nad ní jsou skříňky pro uložení kosmetiky. Zcela v čele je pak vana a na středu pak větší umyvadlo se skříňkou. Prostor je řešen velmi jednoduše. Použila jsem béžový obklad a dlažbu v kombinaci s mozaikou, která je barevně vhodná i kvůli tmavě hnědé barvě, která je zase použita na nábytku v dekoru wenge. Stejné barevné řešení je použito i v prostoru toalety.

Nábytek v dekoru wenge

Kuchyňská linka je minimalistická, namísto klasického obkladu jsem použila dekorativní kámen, který je použitý i v obývacím pokoji. Nábytek je v dekoru wenge a kontrastuje s jemným skleněným stolem a plastovými židlemi ve veselejší barvě.

S ohledem na velikost kuchyně se vešla relativně velká linka a vestavěné spotřebiče, včetně lednice a výsuvné potravinové skříně vedle ní. Stůl je nyní pro tři osoby, ale vejdou se i čtyři židle. Ta čtvrtá je nyní umístěna v obývacím pokoji u pracovního stolu.

Dvě nábytkové sestavy

V obývacím pokoji je velká rohová pohovka a také dvě nábytkové sestavy. Jedna je televizní a druhá pracovní s knihovnou. Prostor pro obývací pokoj je docela velký, a tak nebyl problém zde umístit i pracoviště s PC. Vše jsem doplnila opět výraznou zelenkavou barvou.

Vedle postele ještě knihovna

Pokoj ložnice je dost malý, a tak jsem se uchýlila pro radikální řešení, kdy je dvoulůžková postel vsunuta do čela pokoje a je do ní přístup pouze z jedné strany. V pokoji už zbyl jen malý prostor pro šatní skříň a komodu a vedle postele je pak ještě umístěna knihovna.

Minimum barev

Celý prostor je s ohledem na svou velikost řešen s minimem barev, což majiteli umožňuje prostor doplňovat a obměňovat podle nálady. Protože nebyla specifikována funkčnost posledního pokoje, naznačila jsem možné nábytkové řešení pro dětský pokoj, kde by mohly být i dvě děti.

 Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám