Hlavní obsah

Tapety oživí interiér, vyberte ty správné

Tapetami proměníme místnosti během několika hodin. Musíme však pro konkrétní pokoj vybrat vhodný druh, důkladně připravit podklad, použít kvalitní lepidlo, náčiní a dodržet výrobcem doporučený postup.

Foto: Hornbach

Vliesová fototapeta zaujme impozantními 3D vlnami. Cena 133 Kč/m2

Článek

Běžně se používají tapety papírové, vliesové, vinylové, sklovláknité a přetíratelné. Stěnu ale ozvláštní také fototapeta s oblíbeným výjevem či abstrakcí, sugestivně působí varianty s 3D efektem.

Barva a vzor tapet jsou záležitostí osobního vkusu. Při nákupu ale sledujeme i praktické vlastnosti: odolnost proti otěru, vodě, vlhkosti i slunečnímu záření, prodyšnost, možnost opravy při poškození.

Atributy výrobku jsou značené symboly. Např. tapeta vysoce odolná proti omývání má ikonu tří vlnovek. Typ dobře snášející přímé sluneční záření bez blednutí barev má symbol slunce.

Tapeta souzní s místností

Do koupelny, na toaletu, do kuchyně a obýváku vybíráme druhy s vodoodpudivými vlastnostmi (vinyl, sklovlákno). Obývacímu pokoji, ložnici a dětským pokojům vyhovují vliesové a papírové tapety.

Tipy na stylové nástěnné dekorace pro milovníky hudby

Tipy a trendy

Cenově nejdostupnější papírové tapety jsou prodyšné, ale náročnější na nalepení. Houževnatější vliesové zajišťují tepelnou i zvukovou izolaci a lze je částečně omývat.

S drobnými nerovnostmi na stěně si poradí vinyl, který nalepíme téměř na jakýkoliv podklad. Není však prodyšný, proto se nedoporučuje do ložnic.

Foto: Hornbach

Vliesová fototapeta Herblay s dekorem mistrovského díla může být alternativou k obrazu. Cena 875 Kč/95 cm

Při nákupu věnujeme pozornost číslu výrobku a výrobnímu číslu jednotlivých rolí tapet, která musí být stejná.

Rozdílná čísla nebo písmena znamenají, že role nepocházejí ze stejné tiskové šarže a mají barevné odchylky.

Je dobré vědět
Před tapetováním u vypínačů vypněte elektrické obvody v místnosti a odmontujte krabičky od vypínačů či je přelepte a nožem opatrně prořízněte otvor ve tvaru kříže. Okraje tapety by měly být schované pod krabičkou vypínače, lépe to vypadá.
V rozích odstřihněte/odřízněte pruh tapety tak, aby přesahoval na další stěnu o 2 cm. Přesah nařízněte/nastřihněte na několika místech a zahněte. Nový pruh přeložte na vzniklý přesah. Čím silnější tapeta, tím menší přesah musí být.

Podklad nesmí prosvítat

Tapety nanášíme na dokonale rovný povrch, jenž kontrolujeme vodováhou. Odlupující se omítku a staré tapety seškrábeme špachtlí.

Nejvíce práce vyžaduje odstranění papírových tapet, které je nutné navlhčit horkou vodou či octem smíchaným s vodou 1:1. Pomůže i tekutý odstraňovač tapet. Nejsnáze se zbavíme starých vliesových tapet, které opatrně odspodu ze zdi stáhneme.

Kouzlete s barvami a obklady na zdech

Tipy a trendy

Veškeré praskliny na stěně zatmelíme, zahladíme nerovnosti. Stěna musí být suchá, čistá, nesavý povrch odmastíme. Savý povrch před tapetováním penetrujeme, nátěr necháme aspoň šest hodin schnout. Podklad by měl být jednobarevný a světlý, aby skrz tapetu neprosvítaly skvrny, zbytky původní malby.

Při tapetování udržujeme v interiéru stálou teplotu, nejlépe mezi 19 a 21 °C při průměrné vlhkosti. Je-li doma vlhko, v zimě zapneme radiátor, v létě větráme.

Sáknutí lepidla chce čas

K lepení tapet potřebujeme štafle, tužku, metr, pravítko, podložku na řezání, kartáč, váleček, budík, kbelík a nožík na odřezy. S ohledem na druh tapety a podkladu vybereme lepidlo, které nanášíme tapetovým válečkem.

Dodržujeme dobu nasáknutí, abychom předešli natáhnutí či trhání tapety během aplikace. Např. lepidlo do vinylové tapety sákne až tři minuty, do papírové tři až pět minut.

Tipy a triky pro tapetování

Jak na to

Při lepení papírových tapet se lepidlo nanáší na jejich rubovou stranu i na stěnu. U tapet z vinylu jen na rub tapety, u vliesových typů se nanáší jen na stěnu.

Tapety lepíme vždy odshora dolů a těsně vedle sebe, tzv. na sraz. Dáváme přitom pozor na návaznost vzorů jednotlivých pásů, orientujeme se podle šipek vyznačených na roli. Pro dodržení návaznosti vzoru zachováme na dolním okraji přesah pět cm. Vzniklé vzduchové bubliny vytlačujeme kartáčem od středu do stran.

Tapetou oživíme umakart, korek i lamino. Na tyto podklady se k tomu používá disperzní tekuté lepidlo určené na nesavé povrchy.

Anketa

Jaký motiv se vám na tapetách nejvíce líbí?
Jakýkoli výrazný.
3,3 %
Spíše drobné a nenápadné motivy.
10,8 %
Mně se líbí pouze jednobarevné tapety.
1,9 %
To záleží na místnosti, ve které jsou.
70,9 %
Mně se nelíbí tapety už samy o sobě.
13,1 %
Celkem hlasovalo 793 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Moderní tapety zaujmou barvami i 3D efekty

Tapety a samolepicí dekorace patří k výrazným prvkům interiéru. Zaujmou grafickým motivem, fotografií, barvami, 3D efekty. Z praktického hlediska lákají...

Výběr článků

Načítám